Calendar final al Evaluării Naţionale 2020 | Informaţia Zilei

Calendar final al Evaluării Naţionale 2020

Scris de Vasile Nechita, 18 mai 2020 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Elevii aflaţi în izolare sau confirmaţi pozitiv Covid-19 vor susţine probele de Evaluare Naţională 2020 “conform unei proceduri speciale elaborate de Ministerul Educaţiei şi Cercetării”. Decizia apare într-un ordin publicat vineri, 15 mai, în Monitorul Oficial, care conţine calendarul final al Evaluării Naţionale 2020 şi anumite modificări ale regulilor de examen.

Printre noutăţi este faptul că supravegherea din clase va fi făcută de minimum un profesor, faţă de minimum doi cum prevedeau regulile până acum.

Ministerul Educaţiei nu detaliază procedura specială care va fi aplicată în cazul copiilor în izolare sau cu noul coronavirus. Ordinul mai prevede că “pentru elevii care solicită şi primesc, în cazuri justificate, aprobarea Comisiei Naţionale de Organizare a Evaluării Naţionale de susţinere a probelor cu subiectul de rezervă se organizează proba scrisă/probele scrise după finalizarea ultimei probe prevăzute în Calendarul de desfăşurare a evaluării naţionale pentru absolvenţii clasei a VIII-a în anul şcolar 2019-2020“.

O altă noutate este legată de contestaţii. Ordinul publicat vineri în Monitor stabileşte următoarele: “Candidaţii care depun/transmit prin mijloace electronice contestaţii completează, semnează şi depun/transmit prin mijloace electronice o declaraţie-tip în care se menţionează faptul că au luat la cunoştinţă că nota acordată ca urmare a soluţionării contestaţiei poate modifica, după caz, nota iniţială, prin creştere sau descreştere. În cazul candidatului minor, declaraţia-tip este semnată şi de către părinţii/reprezentanţii legali ai acestuia“.

Examenele vor avea loc doar din materia parcursă

MEC a anunţat că probele Evaluării Naţionale pentru elevii claselor a VIII-a vor avea loc în perioada 15-18 iunie, în condiţii speciale impuse de pandemie. Materia din semestrul al doilea care nu a fost parcursă a fost scoasă din programa de examen. Elevii cu coronavirus sau aflaţi în izolare vor susţine probele după o procedură specială ce va fi stabilită de ministerele Educaţiei şi Sănătăţii.

Ministrul a semnat ordinul de completare şi modificare a Metodologiei de organizare şi desfăşurare a Evaluării Naţionale pentru absolvenţii clasei a VIII-a (EN VIII) din acest an şcolar. Metodologia a fost actualizată în raport cu măsurile impuse de contextul pandemic Covid-19. Potrivit metodologiei, elevii aflaţi în izolare sau confirmaţi pozitiv cu noul coronavirus vor susţine probele conform unei proceduri speciale, elaborate de Ministerul Educaţiei şi Cercetării.

”Pentru elevii care solicită şi primesc, în cazuri justificate, aprobarea Comisiei Naţionale de Organizare a Evaluării Naţionale în vederea susţinerii probelor cu subiectul de rezervă, se organizează proba scrisă/probele scrise după finalizarea ultimei probe prevăzute în calendarul de desfăşurare a EN VIII”, a transmis Ministerul Educaţiei.

Programele pentru disciplinele de examen, valabile pentru acest an, sunt cele aprobate prin ordinul ministrului educaţiei şi cercetării nr. 4.115/2020. Din structura acestora au fost eliminate conţinuturile ce urmau a fi parcurse în semestrul al II-lea. Supravegherea probelor scrise este asigurată, pentru fiecare sală, de minimum un asistent, cadru didactic de altă specialitate decât cea corespunzătoare disciplinei la care se susţine proba. ”Contestaţiile pot fi depuse/transmise şi prin mijloace electronice. În acest caz, candidaţii completează, semnează şi depun/transmit prin mijloace electronice şi o declaraţie-tip în care se menţionează faptul că au luat cunoştinţă că nota acordată ca urmare a soluţionării contestaţiei poate modifica, după caz, nota iniţială, prin creştere sau descreştere. Pentru candidaţii minori, declaraţia-tip este semnată şi de către părinţii/reprezentanţii legali ai acestora”, a mai transmis Ministerul Educaţiei. Probele scrise ale Evaluării Naţionale vor avea loc în zilele de 15, 17 şi 18 iunie. În 22 iunie se vor afişa rezultatele, iar depunerea/ transmiterea contestaţiilor se va realiza pe data de 22 iunie, între orele 16:00 – 19:00 şi pe data de 23 iunie între orele 08:00 – 12:00. În 27 iunie vor fi afişate rezultatele finale. La aceste aspecte se vor adăuga măsuri sanitare, care vor fi stabilite într-un ordin comun al miniştrilor Educaţiei şi Sănătăţii. Din ce au anunţat până acum autorităţile, elevii şi profesorii vor purta măşti de protecţie pe durata examenelor şi vor trebui să păstreze distanţa în sălile de clasă.

Pregătirea elevilor din clasele terminale şi a examenelor

Ministerul Educaţiei şi Ministerul Sănătăţii au stabilit condiţiile în care se vor derula orele de pregătire a elevilor din clasele terminale, dar şi examenele. Au fost stabilite prevederi pentru intrarea în unităţile de învăţământ, grupele dintr-o clasă, dar şi pentru grupurile sanitare. Astfel, vor exista grupe de maxim 10 elevi, sălile vor fi dezinfectate şi aerisite, vor exista pauze şi toată lumea va purta măşti şi se va dezinfecta la intrarea în unitate. Nu pot participa la cursuri sau examene elevii care au simptome sau temperatura mai mare de 37,3 grade Celsius.
Reprezentanţii MEC împreună cu Ministerul Sănătăţii au emis un ordin comun, care stabileşte măsuri pentru unităţile/instituţiile de învăţământ, instituţiile publice, pentru toate structurile aflate în subordonarea MEC.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

  • Dacă vrei ca reclama ta să apară aici, sună la 0745.657.429 sau 0744.55.2345