





Destul de timid, cu multe precauţii, a început să se discute despre viitorul guvern. Destul de târziu, Marcel Ciolacu nu exclude cu totul plasarea PSD pe primul loc la alegeri. Chiar dacă va obţine cu câteva procente mai mult decât PNL preşedintele este obligat să ţină seama de acest lucru şi să accepte formarea unei majorităţi care să dea un guvern.
Marcel Ciolacu crede că PSD, Pro România, Minorităţile, pot obţine peste 50% şi astfel preşedintele nu va avea încotro şi va accepta candidatul propus de aceste formaţiuni.
Se vehiculează şi câteva nume, printre care se remarcă Sorin Grindeanu, sau Vasile Dâncu.
Dacă până acum nu s-a vorbit deschis despre o coaliţie de guvernare, Dacian Cioloş spune explicit că viitorul guvern va fi format din PNL şi USR PLUS. Fostul premier introduce şi o nuanţă, între cele două partide va fi un raport de egalitate. Nu este o noutate. Paritatea de unu la unu a fost şi regula de bază a USL. PNL doreşte să guverneze cu USR PLUS, dar va accepta un raport de unu la unu? Imposibil. Pe de altă parte, liberalii doresc un guvern de mai largă participare, cu PMP şi UDMR. În condiţiile actuale este nevoie de o majoritate confortabilă care să lucreze mână în mână cu guvernul.
Se poate anticipa că după alegeri se vor înăspri măsurile anti-Covid. Raportul de forţe din parlament se va modifica în favoarea coaliţiei de guvernare. Partidele de opoziţie îşi vor pierde avantajele conferite prin numărul mai mare de parlamentari şi se poate spera că va începe o perioadă de stabilitate politică. În cazul în care USR PLUS va intra în guvern, iar alegerile următoare sunt departe, la orizontul anului 2024, s-ar putea să renunţe la atacurile împotriva PNL. Este posibil ca Dacian Cioloş să se impună ca o persoană mai influentă decât Dan Barna. S-ar putea îmbunătăţi şi relaţiile acestei formaţiuni cu preşedintele Klaus Iohannis. UDMR este un partener cuminte. Nu face probleme atâta timp cât i se oferă ce i s-a promis. :tiut fiind faptul că Traian Băsescu a insistat ca PMP să intre la guvernare alături de PNL încă înainte de a începe campania electorală, totuşi, nu ştim ce atitudine va avea fostul preşedinte faţă de măsurile luate de noul guvern. Care va fi prioritatea numărul unu a viitorului guvern? Cu toate problemele economice, cu toate disputele pe închiderea sau deschiderea şcolilor, prioritatea priorităţilor viitorului guvern nu poate fi alta decât gestionarea vaccinului anti-Covid. Primele doze de vaccin pot veni în decembrie, însă preşedintele Iohannis dă ca sigură luna ianuarie. Cum se vor distribui, cine va avea întâietate? Este posibil să se declanşeze o mare dezbatere asupra calităţii, preţului, eficienţei vaccinului achiziţionat. În aceste zile a început un scandal pe marginea măştilor care nu protejează, find simple baticuri pe nas, după cum spunea ministrul Economiei. Dacă se va confirma afirmaţia ministrului Virgil Popescu, va fi cel mai mare scandal al pandemiei. Asta ar demonstra că virusul a fost răspândit exact de cei care purtau mască, de cei care respectau regulile.
Majoritatea problemelor care vor apare după alegeri sunt imprevizibile. Scandalurile încep de regulă din nimicuri. Într-un partid oamenii sunt greu de controlat. Într-o coaliţie sunt greu de armonizat opiniile. Pe scurt, nici după alegeri viaţa guvernanţilor nu va fi uşoară. Viitorul nu este roz pentru nimeni. Nici pentru putere, nici pentru opoziţie şi cu atât mai puţin pentru populaţie. Campania electorală se apropie de finiş. S-a intrat în ultima săptămână. Vineri, 4 decembrie, toate studiourile de televiziune şi ziarele pun armele în cui. Sâmbătă, 5 decembrie, este o zi de relaxare înaintea votului de duminică. Luni, 7 decembrie, vom avea primele rezultate. Încă înaintea rezultatelor finale, de regulă, încep negocierile pentru formarea unei majorităţi parlamentare. Se intră într-o nouă etapă. Va fi mai bine? Va fi mai rău? În acest moment nu avem decât întrebări. Niciun răspuns sigur. Vaccinul numit Speranţă este încă departe.