Image 1
Image 2

Caii de rasă din hergheliile româneşti nu au performanţe internaţionale şi se vând foarte ieftin

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Cai din rasa Frizian
Cai din rasa Frizian

Caii de rasă reprezintă o adevărată avuţie pentru cei care deţin asemenea exemplare, dar mai ales pentru herghelii, acelea care au la îndemână material biologic de mare valoare. Problemele crescătorilor de cai din România sunt multiple. Concurenţa acerbă din străinătate în acest domeniu, lipsa unei pieţe sigure şi constante, iar în ultimii ani până şi asigurarea furajelor poate reprezenta o încercare deosebită. Un alt aspect care merită luat în seamă este legat de lipsa de performanţă internaţională a cailor de rasă din hergheliile româneşti.

Acestea se numără printre motivele pentru care în România preţurile cailor de rasă sunt cu mult sub acelea practicate în lume. Potrivit unor informaţii date publicităţii, în vreme ce spre exemplu în Turcia un cal de rasă se vinde la 1,2 milioane de dolari, în România se pot achiziţiona cai la 30.000 de dolari. Diferenţa este enormă, dacă se face o comparaţie simplă.

Convertit în lei, preţul în România al unui cal de rasă începe la 11-12 mii de lei, ceea ce înseamnă mai puţin de 3.000 de euro, sau 3.500 de dolari.

Potrivit opiniilor unor cunoscători, explicaţia discrepanţei de preţuri pare simplă: caii de la noi din ţară nu participă la concursuri internaţionale mari şi nu se pot lăuda cu premii recunoscute la nivel mondial, ca alte state. Iar vina, cred specialiştii, este a guvernanţilor.

„La Mangalia, avem un material genetic extraordinar de bun, recunoscut internaţional, dar neapreciat. Bineînţeles că cei care vin să cumpere de la noi profită că nu suntem foarte bine informaţi şi nici promovaţi de responsabilii din România”, spune Victor Cruceru, preşedintele Federaţiei Agricultorilor „Fermierul”.

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

Agentia de evaluare Fitch Ratings spune ca programe precum Rabla sunt daunatoare industriei auto

ROMÂNIA

Programul Rabla Local are doar 12.000 de aplicanți

Mircea Fechet, ministrul Mediului, a declarat că s-ar fi așteptat să se înscrie un număr mai mare de solicitanți ai stimulentului de casare, în Programul Rabla Local. Pentru moment, cei 12.000 de români care au aplicat nu satisfac așteptările Guvernului, astfel că perioada de înscriere este deschisă până la sfârșitul lunii în curs.