Image 1
Image 2

Cactuşii au invadat holul Muzeului Judeţean de Istorie

Cactușii și vizitatorii lor
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Expoziţia Asociaţiei Aztekium poate fi vizitată până duminică

Cactuşii şi vizitatorii lor
Cactuşii şi vizitatorii lor

De marţi, 16 mai, până duminică, 21 mai 2017, la Muzeul Judeţean, secţia Istorie, în holul sediului din Bulevardul Vasile Lucaciu, pasionaţii de cactuşi pot admira sute de asemenea plante, adunate de Asociaţia Crescătorilor de Cactuşi ”Aztekium” în expoziţia sa cu tradiţie anuală.

Sunt prezente în expoziţie colecţii aduse de nouă pasionaţi din Satu Mare, Baia Mare, Oradea, Timişoara, Cluj-Napoca, dar şi plante aparţinând colecţionarilor din Debrecen şi Budapesta. Expoziţia  este însoţită de o colecţie de timbre care prezintă cactuşi de pe întreg mapamondul. Sâmbătă cu ocazia Nopţii albe a Muzeelor, sătmărenii pot asista la demonstraţii practice de plantare, replantare şi întreţinere a cactuşilor şi a plantelor suculente.

Concursul de frumuseţe
Concursul de frumuseţe

Pot fi văzute plante de o varietate uimitoare în ce priveşte forma, dimensiunea şi mai ales înflorirea, ştiut fiind că aceşti cactuşi înfloresc rar, dar când o fac rezultatul este încântător prin formele şi mai ales culorile fine şe care florile lor le prezintă. Cele mai frumoase exponate au fost grupate laolaltă şi li s-au dat numere de ordine, vizitatorii fiind îndemnaţi să voteze cel mai spectaculos exemplar, care va fi anunţat duminică după prânz la finalul expoziţiei.

Se presupune că primii cactuşi ar fi fost aduşi pe continentul european de Cristofor Columb drept cadou pentru familia regală spaniolă. Apar şi denumiri populare; cei globulari sunt numiţi „spini în formă de pepene”, iar cei columnari „ spini în formă de torţă”. Cu timpul popularitatea acestor plante a crescut foarte mult, ele fiind relativ uşor de îngrijit.

În holul Muzeului se pot cumpăra seminţe şi chiar plante mici la ghiveci. Probabil că ar fi fost potrivit un spaţiu de expunere mai degajat, care să pună în valoare frumuseţea unora dintre exemplare. Şi – glumind puţin acum – ca să ne convingem de utilitatea cactuşilor în viaţa omului o degustare de tequila n-ar fi fost nelalocul ei.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with