Image 1
Image 2
Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

   Tragedia din Munții Apuseni a îngrozit o întreagă țară nu atât prin dramatism cât prin indolența de care au dat dovadă guvernanții. Guvernul, împreună cu toate instituțiile statului, au dispărut pur și simplu. Primul ministru, atât de prezent pe sticlă în fiecare zi, s-a făcut nevăzut. Nu a avut absolut nicio reacție. Parcă se ascunsese într-un buncăr. Ministrul de Interne a apărut într-o postură antologică. În timp ce un ofițer ținea grijuliu o umbrelă deasupra capului său, a rostit câteva frânturi de cuvinte. Întrebat de celula de criză a răspuns în batjocură “ce celulă?”.

Indolența s-a întins în toate sferele puterii astfel că pentru prima oară după foarte mulți ani toate televiziunile din țară au fost pe aceeși lungime de undă. Oamenii pur și simplu nu mai aveau cuvinte.
În cele 7 ore de la prăbușirea avionului până la găsirea epavei de către un pădurar, România s-a împărțit în două. Pe de o parte se aflau instituțiile inerte ale statului, pe de altă parte se afla restul țării, revoltată, oripilată de nepăsarea guvernului.

Cum s-a putut întâmpla așa ceva? Cohorta de consilieri nu l-au tras de mânecă pe Victor Ponta? Guralivul Crin Antonescu, al doilea om în stat, în calitate de președinte al Senatului, nu a avut absolut nicio reacție. Răspunde la cea mai mică înțepătură; reacționează cu promtitudine la declarații venite din partea lui Băsescu, a lui Ponta, a oricui îndrăznește să-l atingă cu gândul sau cu cuvântul și tace în vreme ce o mână de oameni mor pierduți undeva pe un munte.
USL, în ansamblu, nu va fi privită cu aceeași ochi după acest episod, unul dintre cele mai negre din istoria post-decembristă. Lipsa de reacție a miniștrilor de resort din ziua în care întreaga țara era cu sufletul la gură este subiectul unei anchete.

Pentru liniștea opiniei publice este scos un țap ispășitor un tinerel imberb ajuns secretar de stat. A fost demis adjunctul ministrului Stroe. Este vorba despre același ministru de sub umbrelă care ironiza  celula de criză. Adevărații vinovați se află mai sus, la primul etaj. Opinia publică nu se mulțumește cu capul unui adjunct. Mass media cere măsuri drastice la vârf. Ancheta  privind sarcinile instituțiilor responsabile este un subterfugiu.

Victor Ponta a ratat ocazia de a dovedi că poate conduce cu mână forte guvernul. A ratat, de asemenea, șansa de a demonstra că îi pasă de fiecare cetățean din această țară. Era de ajuns să se uite la posturile de televiziune pentru a pune mâna pe telefon și să ceară miniștrilor să-și facă datoria.
S-ar părea că l-a lăsat intenționat pe ministrul liberal Radu Stroe să-și rupă gâtul. Nu i-a reușit figura pentru că PNL ar fi cerut la schimb demisia ministrului Apărării, Mircea Dușa, o altă catastrofă. Un prim ministru adevărat le-ar fi cerut demisia imediat celor doi miniștri. Dacă nu armata și poliția se ocupă de securitatea cetățenilor atunci cine să o facă?

Dacă ar fi fost acasă, președintele Băsescu ar fi intervenit într-un fel sau altul. Un simplu apel ar fi pus în mișcare mecanismele statului, burdușite cu tehnică de ultimă generație, cumpărată din bani publici.
Indolența autorităților nu va rămâne fără consecințe în plan politic. USL și-a dat măsura incapacității sale administrative. În câteva ore a pierdut capital electoral cât într-un an de zile.

Şi dacă, totuşi, Marcel Ciolacu va demisiona?

S-ar părea că Marcel Ciolacu este unicul prim ministru care ameninţă cu demisia, iar principalul adversar, din întâmplare acum partener de nevoi, îl roagă să rămână în continuare la cârma guvernului.