Program ITV: 00.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitat Oszkar Szabo. Titlul emisiunii: Vor reuşi taximetriştii sătmăreni să marojeze tarifele? (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Tiberiu Gunthner, Claudiu Ţinca, Dumitru Pop. Titlul emisiunii: De ce amână PSD învestirea guvernului Dăncilă? (reluare) 02.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu. Titlul emisiunii: Lorand Turos raport la 4.410 zile 03.33 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 04.40 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat Emil Palincaş. Titlul emisiunii: Legumicultorii din Halmeu folosesc seminţe din străinătate 05.28 Restauratorii de muzeu 05.55 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat Agnes Diaconu. Titlul emisiunii: Tratamentul fără interferon accesibil pacienţilor cu hepatita C 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul Willy 08.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitat Oszkar Szabo. Titlul emisiunii: Vor reuşi taximetriştii sătmăreni să marojeze tarifele? (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 09.45 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat Elisabeta Bekessy. Titlul emisiunii: Acţiuni dedicate Zilei Europene a Parcurilor şi Zilei Mondiale a Mediului 10.25 Religie, cu Mihaela Ghiţă, invitat Florin Fodoruţ. Titlul emisiunii: Susţin căsătoria dintre un bărbat şi o femeie 11.20 Teleshopping 11.35 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Tiberiu Gunthner, Claudiu Ţinca, Dumitru Pop. Titlul emisiunii: De ce amână PSD învestirea guvernului Dăncilă? (reluare) 13.00 Ştiri 13.45 Mesager educaţional, cu Vasile Nechita, invitat Adina Ciutan. Titlul emisiunii: De ce nu au îndemânări de redactare absolvenţii de liceu? 14.28 Teleshopping 14.45 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 15.45 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu. Titlul emisiunii: Lorand Turos raport la 4.410 zile 16.50 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat Ferencz Levente. Titlul emisiunii: Cerbii lopătari din Supur, o atracţie pentru turişti 17.55 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjean, invitat Cristian Popa. Titlul emisiunii: Unirea Tăşnad a început pregătirile cu un nou antrenor 18.30 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitat Vasile Fănăţan. Titlul emisiunii: Satu Mare, un oraş poluat? (reluare) 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat Iulian Pfau Sălăgeanu. Titlul emisiunii: Tinerii şi locul de muncă 22.30 La psiholog, cu Ioana Vladimirescu. Titlul emisiunii: Cu fericirea la psiholog 23.30 Ştiri

Bulibăşeala din topul încrederii

Scris de Dumitru Păcuraru, 10 august 2016 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Măsurarea încrederii în personalităţi este un criteriu subiectiv care redă starea de spirit în societate într-un anumit moment. Într-o foarte mică măsură influenţează însă votul. De exemplu Mugur Isărescu s-a situat dintotdeauna în topul încrederii. Atunci când a candidat la prezidenţiale, în anul 2000, a făcut un scor de trei ori mai mic decât procentul încrederii. El este, de fapt, cel care a scos PNŢCD-ul din rândul partidelor parlamentare.

Desemnat candidat al unui CDR mai restrâns, format din PNŢCD şi Alternativa României, condus de Varujan Vosganian, veşnicul guvernator al BNR nu s-a ridicat la nivelul aşteptărilor. A reuşit să întrunească doar 10% din voturi. Nu a reuşit să tragă nici cele două partide după el, astfel că ele au rămas înafara Parlamentului. În paranteză fie spus, consiliera lui de imagine era Gabriela Firea. Cea care a făcut pasul spre stânga, fiind acum primăriţa generală a Capitalei. Pe atunci, Gabriela Firea nu intra pe nicio listă de sondare. Nu conta pentru nimeni.

Un alt personaj abonat la topul încrederii în personalităţi a fost Theodor Stolojan. Parcursul său politic este cunoscut. Nu a avut suflu pentru campaniile electorale. În 2004 a făcut rocada cu Traian Băsescu, înfluenţând astfel mersul istoriei. Cine ştie cum ar fi arătat România cu Stolojan preşedinte.

Sau, dacă pierdea, cum ar fi arătat România cu Adrian Năstase preşedinte. Venind mai aproape de zilele noastre, avem un nou tablou al încrederii în personalităţile politice. Total schimbat şi parcă neconcludent  cu  rezultatele de la ultimele alegeri. A scăzut drastic Klaus Iohannis, dar a urcat Victor Ponta. Primul, fiind preşedinte, poate influenţa viaţa oamenilor. Al doilea nu a reuşit nici măcar să se menţină în propriul partid.

I s-a anulat doctoratul pentru plagiat, are vreo două-trei dosare penale, dar cota lui de încredere trece peste a preşedintelui. Nu comentăm opiniile cetăţenilor, dar ceva nu este în regulă nici cu opinia publică. Înţelegem că o persoană ca Gabriela Firea care a câştigat un mare număr de voturi la Bucureşti să aibă 41% încredere, dar de ce să aibă Călin Popescu Tăriceanu o cotă de încredere tot atât de ridicată? Asta în timp, ce partidul său abia trece de pragul electoral.

  La nivele înalte de încredere se ridică Liviu Dragnea şi Traian Băsescu, în timp ce liderii PNL, Blaga şi Gorghiu, ocupă o poziţie mai modestă. De la cine aşteaptă populaţia soluţii pentru schimbarea în bine a României? Nici premierul Dacian Cioloş nu este printre primii la capitolul încredere. Este depăşit de fostul premier Victor Ponta, deşi are un CV şi un dosar mai bun.

Bulibăşeala din topul încrederii devine tradiţională. Cetăţenii par să nu aibă criterii foarte clare nici atunci când au sau nu încredere în cineva şi nici când votează. Dar poporul este suveran. Sunt personaje care au înţeles acest lucru şi dând dovadă de abilitate şi simţ politic şi-au atins ţelurile. Ion Iliescu şi Traian Băsescu au fost “animalele politice” care au dominat viaţa politică fiecare câte un deceniu. Lumea nu avea încredere în ei, dar au fost votaţi.

Nu au devenit modele, dar exemplul lor au vrut să-l urmeze toţi liderii de mâna sau categoria a doua.Toţi politicienii sunt pregătiţi să conducă  cel puţin două mandate, indiferent că poporul are sau nu încredere în ei, indiferent de rezultatele obţinute în primul mandat. Probabil că lumea se întreabă de ce se măsoară încrederea în personalităţi dacă nimic nu se schimbă în urma acestor sondaje?

Un răspuns improvizat ar fi că rolul lor este să manipuleze opinia publică şi să creeze  avantaje şi dezavantaje în lupta din interiorul partidelor. Victor Ponta sau Gabriela Firea cu o încredere peste Liviu Dragnea, au tot dreptul de a tinde spre funcţia supremă în PSD.

Abonează-te acum Online!