Image 1
Image 2

București, capitala diplomației europene și euroatlantice

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

În perioada 29-30 noiembrie 2022 va avea loc, la București, Reuniunea miniștrilor afacerilor externe ai statelor membre NATO. Evenimentul va fi găzduit, în numele României, de ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu, informează MAE.  

De asemenea, în perioada 28-29 noiembrie 2022, va avea loc, la București, Reuniunea Liderilor de la München (Munich Leaders MeetingM – MLM).

„Vom avea o agendă politico-diplomatică și de securitate extrem de încărcată și dinamică săptămâna viitoare, începând cu Reuniunea Liderilor de Munchen, pe 28-29 noiembrie, și continuând cu Reuniunea miniștrilor afacerilor externe din statele membre NATO, pe 29-30 noiembrie. Bucureștiul va fi astfel, timp de trei zile, capitala diplomației europene, euroatlantice și dincolo de aceste regiuni. Aceste două evenimente de înaltă vizibilitate pentru țara noastră și cu participare internațională de cel mai nivel înalt, organizate în premieră în România, au loc într-un moment critic pentru securitatea regională și euroatlantică, marcat de războiul declanșat de Rusia în Ucraina și de impactul său multidimensional, reconfirmând profilul activ al țării noastre la nivel internațional, mai ales pe dimensiunea de politică externă și de securitate, dar și importanța strategică a Mării Negre,”a declarat ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu, potrivit unui comunicat de presa al MAE.

Reuniunea miniștrilor afacerilor externe din statele membre NATO este primul eveniment de acest tip organizat în România de la aderarea țării noastre la Alianță, în anul 2004, și a doua reuniune formală aliată după Summitul de la București din 2008. De asemenea, este prima reuniune NATO de nivel înalt desfășurată într-un stat de pe Flancul Estic, aflat în prima linie de apărare a Alianței, de la declanșarea agresiunii brutale a Rusiei asupra Ucrainei, la 24 februarie 2022.

Totodată, este prima reuniune NATO de nivel înalt după Summitul de la Madrid, de la sfârșitul lunii iunie 2022, și, în acest sens, va marca o etapă esențială în operaționalizarea noului Concept Strategic al Alianței adoptat la Summit.

Alături de șefii diplomațiilor din cele treizeci de state membre, Secretarul General al NATO și ceilalți înalți oficiali politici și militari ai Alianței, la Reuniunea de la București vor participa miniștrii afacerilor externe ai Finlandei și Suediei, în calitate de state invitate să adere la NATO. Totodată, la sesiunile deschise partenerilor din cadrul Reuniunii vor participa miniștrii afacerilor externe din Republica Moldova (pentru prima oară la o astfel de reuniune), Ucraina, Georgia și Bosnia și Herțegovina și state partenere ale Alianței.

2 comentarii

  1. In numele ” diplomatiei ” rromanesti asistam la o atitudine rusinoasa, ostila, agresiva si periculoasa din partea porcului Bogdan Aurescu la adresa poporului moldovean !.
    Este o jignire echivalenta cu o blasfemie la adresa poporului moldovean !!!.
    Limba moldoveneasca apartine specificului, culturii si identitatii poporului si natiunii moldovenesti care trebuie respectat !.
    In loc sa discute in sprijinirea comunitatii romane de la Cernauti ( Ucraina) porcul de Aurescu a gasit sa-i jigneasca pe moldoveni !.

    De pe Digi24.ro :
    ( Porcul… ) ” Bogdan Aurescu i-a solicitat lui Dmitro Kuleba ca Ucraina să recunoască inexistența aşa-zisei „limbi moldoveneşti”
    Data actualizării: 30.11.2022 09:02″

  2. Este un semnal foarte bun si pozitiv pentru capitala tarii noastre. Romania, geopolitic este o tara importanta pentru lumea civilizata si se investeste mult pentru dezvoltarea tarii. De mentinut este faptul ca presedintele Klaus Johannis are un merit de neapreciat in diplomatia si politica de sustinere al UE si NATO, deci o directie corecta spre civilizatie. Prin politca dezastruaoasa, incompetenta al lui Orban , Budapesta este izolata si evenimentele importante din Europa si din lume sunt organizate a Bucuresti.

Lasă un răspuns

Connect with