Bucureşti, capitala diplomaţiei europene şi euroatlantice

Scris de I. Z., 28 noiembrie 2022 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

În perioada 29-30 noiembrie 2022 va avea loc, la Bucureşti, Reuniunea miniştrilor afacerilor externe ai statelor membre NATO. Evenimentul va fi găzduit, în numele României, de ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu, informează MAE.  

De asemenea, în perioada 28-29 noiembrie 2022, va avea loc, la Bucureşti, Reuniunea Liderilor de la München (Munich Leaders MeetingM – MLM).

„Vom avea o agendă politico-diplomatică şi de securitate extrem de încărcată şi dinamică săptămâna viitoare, începând cu Reuniunea Liderilor de Munchen, pe 28-29 noiembrie, şi continuând cu Reuniunea miniştrilor afacerilor externe din statele membre NATO, pe 29-30 noiembrie. Bucureştiul va fi astfel, timp de trei zile, capitala diplomaţiei europene, euroatlantice şi dincolo de aceste regiuni. Aceste două evenimente de înaltă vizibilitate pentru ţara noastră şi cu participare internaţională de cel mai nivel înalt, organizate în premieră în România, au loc într-un moment critic pentru securitatea regională şi euroatlantică, marcat de războiul declanşat de Rusia în Ucraina şi de impactul său multidimensional, reconfirmând profilul activ al ţării noastre la nivel internaţional, mai ales pe dimensiunea de politică externă şi de securitate, dar şi importanţa strategică a Mării Negre,”a declarat ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu, potrivit unui comunicat de presa al MAE.

Reuniunea miniştrilor afacerilor externe din statele membre NATO este primul eveniment de acest tip organizat în România de la aderarea ţării noastre la Alianţă, în anul 2004, şi a doua reuniune formală aliată după Summitul de la Bucureşti din 2008. De asemenea, este prima reuniune NATO de nivel înalt desfăşurată într-un stat de pe Flancul Estic, aflat în prima linie de apărare a Alianţei, de la declanşarea agresiunii brutale a Rusiei asupra Ucrainei, la 24 februarie 2022.

Totodată, este prima reuniune NATO de nivel înalt după Summitul de la Madrid, de la sfârşitul lunii iunie 2022, şi, în acest sens, va marca o etapă esenţială în operaţionalizarea noului Concept Strategic al Alianţei adoptat la Summit.

Alături de şefii diplomaţiilor din cele treizeci de state membre, Secretarul General al NATO şi ceilalţi înalţi oficiali politici şi militari ai Alianţei, la Reuniunea de la Bucureşti vor participa miniştrii afacerilor externe ai Finlandei şi Suediei, în calitate de state invitate să adere la NATO. Totodată, la sesiunile deschise partenerilor din cadrul Reuniunii vor participa miniştrii afacerilor externe din Republica Moldova (pentru prima oară la o astfel de reuniune), Ucraina, Georgia şi Bosnia şi Herţegovina şi state partenere ale Alianţei.

Abonează-te acum Online!
 1. Dac Bulibas a spus: 30 noiembrie 2022, ora 11:57

  In numele ” diplomatiei ” rromanesti asistam la o atitudine rusinoasa, ostila, agresiva si periculoasa din partea porcului Bogdan Aurescu la adresa poporului moldovean !.
  Este o jignire echivalenta cu o blasfemie la adresa poporului moldovean !!!.
  Limba moldoveneasca apartine specificului, culturii si identitatii poporului si natiunii moldovenesti care trebuie respectat !.
  In loc sa discute in sprijinirea comunitatii romane de la Cernauti ( Ucraina) porcul de Aurescu a gasit sa-i jigneasca pe moldoveni !.

  De pe Digi24.ro :
  ( Porcul… ) ” Bogdan Aurescu i-a solicitat lui Dmitro Kuleba ca Ucraina să recunoască inexistenţa aşa-zisei „limbi moldoveneşti”
  Data actualizării: 30.11.2022 09:02″

 2. Fideszes tolvaj a spus: 30 noiembrie 2022, ora 10:10

  Este un semnal foarte bun si pozitiv pentru capitala tarii noastre. Romania, geopolitic este o tara importanta pentru lumea civilizata si se investeste mult pentru dezvoltarea tarii. De mentinut este faptul ca presedintele Klaus Johannis are un merit de neapreciat in diplomatia si politica de sustinere al UE si NATO, deci o directie corecta spre civilizatie. Prin politca dezastruaoasa, incompetenta al lui Orban , Budapesta este izolata si evenimentele importante din Europa si din lume sunt organizate a Bucuresti.

Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

Tastează numerele care apar! Exemplu: 7 5 unu şapte = 7517