Program ITV: 00.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitaţi Eva Laczko, Mihai Toth, Csaba Laposi, titlul emisiunii: Concert memorial Elvis Presley la Satu Mare (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Aurelia Fedorca, Romeo Nicoară, Mircea Dobra, titlul emisiunii: Ce se alege din programul de guvernare PSD? (reluare) 02.33 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, titlul emisiunii: Iepurii mai profitabili decât vacile? 03.35 Street music festival 04.25 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat Elisabeta Bekessy, titlul emisiunii: Concursul Viaţă pentru mediu la final 04.56 Performanţe fără recompense 05.25 Fior di Szatmar 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Simona Nistea 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul Arnold Anzik 08.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitaţi Eva Laczko, Mihai Toth, Csaba Laposi, titlul emisiunii: Concert memorial Elvis Presley la Satu Mare (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Simona Nistea 09.43 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjean, invitaţi Vasile Fuşle, Attila Felcz, titlul emisiunii: Turneu internaţional de judo la veterani în 21 octombrie 10.26 Religie, cu Mihaela Ghiţă, invitat Florin Fodoruţ, titlul emisiunii: Cum învingem deznădejdea? 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Aurelia Fedorca, Romeo Nicoară, Mircea Dobra, titlul emisiunii: Ce se alege din programul de guvernare PSD? (reluare) 13.00 Ştiri 13.36 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat Georgeta Pop, titlul emisiunii: Noi soluţii pentru investigaţii paraclinice 14.09 Teleshopping 14.25 Sport, meci de fotbal FC Olimpia- ASU Poli Timişoara 16.05 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat Elisabeta Bekessy, titlul emisiunii: Promovarea transporturilor alternative nepoluante 16.37 Iată omul, cu Gabriel Ghişan, invitat Marinello Norbeto 17.35 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu, titlul emisiunii: Arthur Piricsi – raport la 1.940 de zile 18.40 Mesager educaţional, cu Vasile Nechita, invitat Csaba Csintalan, titlul emisiunii: Părăsirea timpurie a şcolii, cauze şi soluţii 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, titlul emisiunii: Florile între pasiune şi afacere 22.30 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 23.30 Ştiri

Brexitul, un test pentru Klaus Iohannis

Scris de Dumitru Păcuraru, 01 iulie 2016 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Înainte de toate, Brexitul este o şansă pentru Klaus Iohannis de a se afirma ca un adevărat părinte al naţiunii. După votul britanicilor, considerat unul istoric pentru că întoarce pe dos un continent întreg, fiecare ţară va negocia cu guvernul de la Londra situaţia cetăţenilor săi aflaţi în Marea Britanie. După statisticile oficiale, Polonia are peste 800 000 de cetăţeni. România ocupă locul doi, cu 400 000. Restul ţărilor din UE au mai puţini.

Recunoscută pentru duritarea cu care a negociat cu UE, înainte şi după aderare, este de aşteptat să-şi rezolve problema în favoarea cetăţenilor ei. România, după cum s-a spus de atâtea ori, a negociat în genunchi. :i acum se roagă şi este în stare să facă orice pentru a fi primită în spaţiul Schengen. Până în acest moment nu s-a impus niciun politician ca mare personalitate, capabilă să-şi impună un punct de vedere ferm în cadrul instituţiilor europene. Traian Băsescu s-a lăudat cu experienţa şi relaţiile lui cu diverse personalităţi politice din UE, dar nu a reuşit să demonstreze că ar avea dreptate. La reuniuni stătea stingher, iar vizite de stat nu a prea făcut. Ca o primă imagine, la întâlnirea recentă a premierului şi şefilor de stat din UE şi Klaus Iohannis a stat cam izolat. Nu pare să-şi fi făcut relaţii personale cu lideri din spaţiul european, deşi a călătorit destul de mult. Probabil că a ales să-l însoţească soţia tocmai pentru a-şi face relaţii personale cu politicienii străini.

În cazul în care se va activa articolul 50 şi vor începe demersurile pentru ieşirea din UE, fiecare stat va negocia separat situaţia cetăţenilor săi. Rolul preşedintelui va fi determinant ca direcţie, însă mai mult va conta echipa de negociatori. Până acum, din păcate, Klaus Iohannis nu a dat dovadă de prea multă pricepere la alegerea oamenilor.  De la preluarea mandatului a trecut un an şi jumătate şi încă nu s-a remarcat niciun funcţionar prezidenţial de excepţie. Dan Mihalache, transformat din şef de campanie electorală în şeful cancelariei prezidenţiale, din lipsă de tact, a devenit un personaj nepopular. Sub presiunea opiniei publice, după ce mass media l-a prezentat ca pe un personaj controversat, preşedintele s-a debarasat de el, promovându-l în funcţia de ambasador exact în Marea Britanie. Rolul său va  fi determinant, iar dacă va face greşeli va fi aspru sancţionat de presa din ţară. Klaus Iohannis va suporta consecinţele. De reuşita acestei operaţiuni depinde cariera sa politică, ba chiar cel de-al doilea mandat.

    Al doilea personaj care îşi va da examenul tot acum este primul ministru. Dacian Cioloş provine din rândul funcţionărimii de la Uniunea Europeană. Se presupune că este la curent cu modul în care se pun problemele la nivel internaţional. Din guvernul tehnocrat mai fac parte câţiva miniştri care de asemenea fac parte din ceea ce începe să se numească birocraţie europeană. Negocierile vor demara în acelaşi timp cu campania electorală. Guvernul va fi sub presiune, fiind obligat să se ocupe şi de organizarea alegerilor şi de problemele românilor din Regatul Unit. PNL, ca partid care aspiră la victorie în alegerile parlamentare, va avea pretenţia unui mic ajutor din partea guvernului în schimbul susţinerii sale. Şi preşedintele, într-un fel sau altul, se va implica în alegeri, pentru că are nevoie de un guvern al său.

Brexitul, după cum se vede, cade într-un moment cât se poate de nepotrivit pentru tabăra preşedintelui Iohannis. În schimb, dacă va reuşi să rezolve problemele românilor din Marea Britanie în mod onorabil, şansele PNL de câştiga alegerile parlamentare din toamnă cresc în mod semnificativ.

Abonează-te acum Online!
Baby Trend