Image 1
Image 2

Brăţări vechi de 3.000 de ani, descoperite pe traseul autostrăzii A1, expuse la muzeul din Deva

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Un număr de 13 brăţări din bronz, cu o vechime de aproximativ 3.000 de ani, sunt expuse, de marţi, într-un spaţiu special dedicat al Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane (MCDR) Deva, artefactele fiind descoperite în urmă cu trei ani, cu prilejul săpăturilor efectuate cu ocazia construirii autostrăzii Lugoj-Deva.

Piesele au fost scoase la lumină de către arheologi în zona localităţii Abucea, în cele 120 de complexe funerare cercetate în cadrul siturilor de pe raza comunei Dobra, judeţul Hunedoara.

“Cronologic, descoperirea de la Abucea se înscrie în seria depozitelor de bronzuri de tip Cincu-Suseni, care poate fi încadrată la sfârşitul Epocii Bronzului şi începutul Primei Epoci a Fierului, la nivel de Hallstatt A1, acum aproximativ 3000 de ani”, a declarat dr. Oana Tutilă, arheolog în cadrul MCDR Deva.

Brăţările de la Abucea au aceeaşi formă, dimensiuni similare şi sunt decorate prin incizare. Piesele sunt realizate din bare de secţiune rotundă, de bronz masiv, la capete fiind subţiate şi deschise.

Motivele cu care sunt ornamentate sunt de la cele mai simple, cu crestături accentuate sau fine, până la cele mai complicate, cu fascicule de linii paralele, oblice sau intersectate, care prezintă forme în “căpriori” şi cu romburi, din toate acestea rezultând combinaţii diferite.

Brăţările pot fi admirate în Palatul Magna Curia al MCDR Deva pe tot parcursul lunii octombrie.

Potrivit arheologului Oana Tutilă, complexele funerare de la Abucea se alătură celorlalte peste 500 de depozite de bronzuri din spaţiul carpato-dunărean şi care scot în evidenţă bogăţia şi originalitatea produselor din bronz din spaţiul respectiv, într-o vreme când metalurgia bronzului ar fi atins în zonă cea mai mare dezvoltare din estul Europei Centrale, datorată, în primul rând, zăcămintelor de cupru.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with