Image 1
Image 2

Boala limbii albastre ameninţă rumegătoarele din România

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Întalnire la Livada cu fermieri crescători de oi, vaci şi capre pe tema bolii limbii albastre
Întalnire la Livada cu fermieri crescători de oi, vaci şi capre pe tema bolii limbii albastre

Pentru această maladie nu există tratament medicamentos, motiv pentru care pierderile economice sunt imense

 

      În urmă cu mai mulţi ani s-a confirmat focar al bolii limbii albastre în Ungaria. Întâmplarea fericită a fost că această maladie n-a ajuns în România. Cu mai puţin de două săptămâni se anunţa existenţa acestei boli a rumegătoarelor în Bulgaria. De această dată, la doar câteva zile s-au confirmat în premieră la noi în ţară focare în judeţul Buzău, cu suspiciuni şi în alte judeţe din sudul României. Bluetongul, sau boala limbii albastre, ameninţă efectivele de ovine, caprine şi bovine din România. La oi mortalitatea poate ajunge la 70% din efectiv.

Boala limbii albastre este mortală

 

Încă de la confirmarea bolii limbi albastre în Bulgaria, mai precis zilele trecute, Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor – ANSVSA a dispus o serie de măsuri menite a preveni apariţia maladiei şi în România.

 

S-a dispus organizarea în judeţe a unor sesiuni de informare a fermierilor asupra pericolului acestei boli, fără a omite din vedere prezentarea măsurilor menite a preveni apariţia bolii. La nivelul judeţului nostru au fost organizate 4 centre de informare printre care Satu Mare, Carei, Acâş şi Livada. Aceasta din urmă organizată marţi, 26 august, la Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare Agricolă.

 

Se pare că aceste demersuri privind conştientizarea şi informarea fermierilor au fost depăşite. La doar câteva zile boala limbii albastre a ajuns din Bulgaria în România, în premieră, fapt ce reprezintă o surpriză neplăcută pentru autorităţi.

 

Boala nu are tratament. Efectivele de animale între care s-a confirmat existenţa maladiei se ucid. Boala nu se transmite la om.

 

Zeci de fermieri au participat la sesiunile de informare

 

În campania de informare a fermierilor cu privire la simptomele boli, da şi de prezentare a măsurilor de prevenţie care se impun a fi luate pentru a împiedica răspândirea maladiei au fost implicaţi doctorii veterinari Dumitru Pintea, director adjunct al Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi Cornel Mureşan.

 

La cele patru sesiuni de informare şi instruire au participa zeci de fermieri crescători de bovine, ovine şi caprine.

S-a subliniat faptul că Bluetongul este o boală infecţioasă ce afectează bovinele, ovinele şi caprinele. Ea este produsă de un virus. Virusul se transmite prin insecte, denumite în literatura de specialitate culicoide.

 

Mai multe citiţi în ediţia tipărită de miercuri, 27 august, disponibilă la chioşcurile de ziare sau în ediţia electronică (abonament pdf).

 

e

1 comentariu

Lasă un răspuns

Connect with