Image 1
Image 2

BNR reduce rata de politică monetară la 2%

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Banca Naţională a României (BNR) a decis reducerea ratei dobânzii de politică monetară cu 0,50 puncte procentuale, de la 2,5% la 2%, începând de luni, 23 martie.

În cadrul şedinţei de urgenţă a Consiliului de Administraţie care a avut loc ieri, banca centrală a adoptat un pachet de măsuri menit să atenueze impactul situaţiei generate de epidemia de coronavirus asupra populaţiei şi companiilor româneşti.

Pe lângă reducerea dobânzii de referinţă, BNR a mai luat unele decizii. O primă decizie este îngustarea coridorului simetric format de ratele dobânzilor facilităţilor permanente în jurul ratei dobânzii de politică monetară la ±0,5 puncte procentuale de la ±1 punct procentual.

Astfel, începând cu 23 martie 2020, rata dobânzii pentru facilitatea de depozit se menţine la 1,5%, iar rata dobânzii aferente facilităţii de creditare (Lombard) se reduce la 2,5%, de la 3,5%. Pe acest fond, este de aşteptat ca principalele cotaţii ROBOR să cunoască o ajustare descendentă semnificativă.

A doua decizie este furnizarea de lichiditate instituţiilor de credit prin intermediul operaţiunilor repo (operaţiuni revesibile cu titluri de stat) în vederea asigurării funcţionării fluente a pieţei monetare şi a altor segmente ale pieţei financiare.

Este apoi amintită cumpărarea de titluri de stat în lei de pe piaţa secundară în vederea consolidării lichidităţii structurale din sistemul bancar care să contribuie la finanţarea în bune condiţii a economiei reale şi a sectorului public.

“În funcţie de evoluţia situaţiei, Consiliul de Administraţie este pregătit să decidă şi reducerea ratei rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei şi a celei aplicabile pasivelor în valută ale instituţiilor de credit”, a mai anunţat comunicatul BNR.

Acesta subliniază: “Având în vedere gradul ridicat de incertitudine a evoluţiilor economice şi financiare, Consiliul de Administraţie al BNR a hotărât suspendarea calendarului şedinţelor de politică monetară anunţat anterior, urmând ca şedinţele pe probleme de politică monetară să aibă loc ori de câte ori va fi necesar”.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with