Image 1
Image 2

BNR intervine pentru temperarea creşterii ROBOR. Aruncă în piaţă 9,3 miliarde lei

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Mugur Isărescu, guvernatorul BNR
Mugur Isărescu, guvernatorul BNR

Colectarea mai bună a impozitelor a dus la scăderea lichidităţilor din sistemul bancar, a declarat marţi guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, răspunzând la o întrebare cu privire la evoluţia ROBOR.

“Sunt factori autonomi de evoluţie ai lichidităţii în piaţă. Un exemplu este maniera în care sunt plătite taxele, impozitele şi sunt apoi plătite de către populaţie şi agenţi economici, iar pe de altă parte sunt plătite salariile pensiile. Taxele, impozitele sunt plătite între 20 şi 30 ale lunii. Atunci banii firmelor şi populaţiei care există în bănci sunt absorbiţi şi merg în contul Trezoreriei statului, care se află la Banca Naţională a României. Deci nu se plimbă dintr-o bancă în altă bancă comercială, vin la Banca Naţională a României. Acest lucru echivalează cu o absorbţie de lichiditate. După 5-6 ale lunii următoare lichiditatea este injectată în piaţă….Ce a intervenit în luna acesta o să vă surprindă: o performanţă mai bună în colectarea impozitelor. S-a colectat mai mult decât ne-am fi aşteptat. Nu ştiu dacă dânşii s-au aşteptat la acest lucru şi atunci din bănci a fost absorbită mai multă lichiditate”, a spus Isărescu, citat de Agerpres.

De asemenea, acesta a afirmat că au existat presiuni pe cursul de schimb, menţionând că acestea au venit din partea mişcărilor nerezidenţilor.

În ceea ce priveşte declaraţia politicienilor legată de majorarea ROBOR, dar şi cea a premierului, conform căruia cei de la BNR “au fost plecaţi de acasă”, Isărescu a afirmat că există o sensibilitate legată de reacţia populaţiei.

“Acasă am fost, nu am fost la bancă….Există, şi noi înţelegem acest lucru, o sensibilitate legată de reacţia populaţiei care are credite, mai ales după evenimentele prin care am trecut, creditul în franci elveţieni şi aşa mai departe. Şi este de înţeles acest lucru şi în acest diapazon am înţeles şi, să spunem, reacţia liderilor politici”, a spus guvernatorul.

Întrebat despre întrevederea cu ministrul Finanţelor, Isărescu a precizat că s-a văzut cu conducerea executivă şi a discutat “mai degrabă probleme tehnice”.

Guvernatorul a spus i se pare mai mult sau mai puţin normală o mişcare a dobânzilor în jurul ratei de politică monetară, în prezent de 1,75%, plus/minus un punct procentual.

Banca Naţională a efectuat marţi o operaţiune repo prin care a injectat în piaţă lichiditate 9,355 de miliarde de lei, pe şapte zile. Operaţiunea anterioară de acest tip efectuată de BNR a avut loc pe 31 august 2015. Atunci banca centrală a injectat în piaţă 1,927 miliarde de lei pe şapte zile.

Guvernatorul BNR a declarat că decizia de a injecta lichiditate în piaţă a fost luată luni, iar efectele vor fi văzute începând de miercuri.

De altfel, şi ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, a declarat marţi, după întâlnirea de la BNR, că majorarea ROBOR este legată de lichiditate, iar specialiştii din Banca Naţională vor decide şi vor găsi soluţia care trebuie adoptată pentru a tempera această creştere.

2 comentarii

Lasă un răspuns

Connect with