Image 1
Image 2
Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Cine și-ar fi putut imagina că un primar dintr-un oraș de provincie va deveni unul dintre cei mai înverșunați politicieni din România? Klaus Iohannis și-a învins în totalitate timiditatea de provincial dublat de reținerea specifică unui minoritar și se aruncă cu toată forța în lupta cu PSD. Modul în care se referă de fiecare dată la guvern, fără nicio nuanță, fără nicio concesie, îl așează deasupra tuturor președinților de până acum.
Niciun președinte nu a fost atât de dur în mod constant.

Ion Iliescu și-a nuanțat atacurile, s-a prefăcut că își dorește un consens. A mers atât de departe încât și-a ales sloganul “un președinte pentru liniștea voastră”. Traian Băsescu a avut ieșiri furtunoase, dar a încercat să pară echidistant. S-a ferit să critice în mod direct PSD-ul, ca partid, limitându-se la atacurile la adresa liderilor.

Pentru Iohannis PSD este o apă și-un pământ. Nu face nicio diferențiere între partid și membri. Pesediștii sunt, în oponia președintelui, o categorie de oameni corupți, mediocri, incapabili care au pus mâna pe conducerea țării.
Prin urmare tot ce emană de la acest partid este otrăvitor, nociv, făcut cu intenția de a fura, de a înșela. Dacă Dragnea a propus aducerea aurului din Regatul Unit în țară înseamnă că PSD vrea să pună mâna pe aurul țării.

Nu este bun nici bugetul. Cu toate că a întârziat cu peste două luni de zile, președintele a atacat bugetul la CCR, iar după ce a pierdut îl retrimite în Parlament.
Dacă președintele și-ar pune pata pe altceva, să zicem pe multinaționale, având de partea lui și guvernul, le-ar face praf. Dacă ar fi pornit împotriva protocoalelor, împotriva abuzurilor din justiție? Sau, în politica externă, pe Ungaria, Klaus Iohannis s-ar dovedi unul dintre cei mai duri politicieni pe care i-a avut România. L-ar surclasa pe orice politician extremist.

Dată fiind atitudinea lui, intransigența dusă până la paroxism, se pune întrebarea cum se va comporta Klaus Iohannis cu un guvern de aceeași culoare cu el. S-a văzut deja. Față de guvernul Cioloș a fost mai mult decât îngăduitor. A trecut cu vederea anumite gafe, nu s-a scandalizat când ministrul justiției Raluca Prună a modificat legile justiției prin ordonanță de urgență.

Este limpede că PSD a făcut o sumedenie de greșeli, guvernează prost, nu respectă legile economiei de piață, dar un președinte ar fi de preferat să trateze în mod egal toate partidele.
Dacă Iohannis ar fi la fel de necruțător cu toate partidele cu siguranță ar fi cel mai bun președinte pe care l-a avut România după 1990. Fiind atât de subiectiv, trebuie judecat la fel ca orice alt politician inclus în limitele partidului din care face parte.

Așadar, Klaus Iohannis trebuie judecat ca un liberal, mai precis ca un membru PNL. Aici se impune o precizare: nu ca un membru al USR sau PLUS. De altfel este doar candidatul PNL. În cazul în care USR-PLUS se vor decide să aibă un candidat propriu vom vedea un Klaus Iohannis dezlănțuindu-se la adresa acestor partide? Contracandidatului USR-PLUS nu-i va fi ușor, dar este posibil să se ignore reciproc pentru că în turul doi are nevoie de voturile lui.

Este relativ ușor să faci politică agresivă. Mult mai greu este să intri în dialog cu adversarul când este vorba despre interesul național. Aici vina se împarte între PSD și președinte. Bugetul a căzut la mjloc. Cui să-i dai dreptate? Niciunei părți. Blocajul este total. Nu cedează nimeni.