Biserici pline de Rusalii. Credincioşii şi-au dus acasă spice sfinţite

Biserica Carpati 2

La cincizeci de zile după Învierea Domnului prăznuim Rusaliile sau Pogorârea Duhului Sfânt. Acum se serbează întemeierea Bisericii lui Dumnezeu. Mântuitorul nostru Iisus Hristos a întemeiat Biserica în chip nevăzut prin jertfa Sa pe Cruce, “cu scump Sângele Său” (Fp. Ap. XX; 28) şi în chip văzut la Cincizecime, prin pogorârea Sfântului Duh şi formarea primei comunităţi creştine la Ierusalim.

Duminică, 12 iunie, bisericile din Satu Mare au fost arhipline. Enoriaşii au participat la sfinţirea spicelor de grâu, pe care apoi le-au dus acasă.

La fel ca la Paşti, sunt mai multe zile de sărbătoare pentru a marca Cincizecimea sau Pogorârea Sfântului Duh peste sfinţii apostoli. Este o sărbătoare de care se leagă multe obiceiuri şi tradiţii, dar şi superstiţii, cum ar fi cele legate de apariţia ielelor, zânele rele.

Cuvântul Rusalii provine din latinescul „rosalia”, care simbolizează sărbătoarea trandafirilor, dar reprezintă şi fetele împăratului Rusalim, despre care se credea că aveau puteri magice şi seduceau oamenii, pedepsindu-i pe cei care nu le respectau.

De aceea, în credinţa populară, Rusaliile sunt văzute şi ca spirite ale morţilor, numite în popor iele sau zâne rele. 

 

Biserica Carpati 2 lume

 

Biserica M17

Sfintire spice de grau

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

Tastează numerele care apar! Exemplu: 7 5 unu şapte = 7517