Image 1
Image 2

Biserici pline de Rusalii. Credincioşii şi-au dus acasă spice sfinţite

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Biserica Carpati 2

La cincizeci de zile după Învierea Domnului prăznuim Rusaliile sau Pogorârea Duhului Sfânt. Acum se serbează întemeierea Bisericii lui Dumnezeu. Mântuitorul nostru Iisus Hristos a întemeiat Biserica în chip nevăzut prin jertfa Sa pe Cruce, “cu scump Sângele Său” (Fp. Ap. XX; 28) şi în chip văzut la Cincizecime, prin pogorârea Sfântului Duh şi formarea primei comunităţi creştine la Ierusalim.

Duminică, 12 iunie, bisericile din Satu Mare au fost arhipline. Enoriaşii au participat la sfinţirea spicelor de grâu, pe care apoi le-au dus acasă.

La fel ca la Paşti, sunt mai multe zile de sărbătoare pentru a marca Cincizecimea sau Pogorârea Sfântului Duh peste sfinţii apostoli. Este o sărbătoare de care se leagă multe obiceiuri şi tradiţii, dar şi superstiţii, cum ar fi cele legate de apariţia ielelor, zânele rele.

Cuvântul Rusalii provine din latinescul „rosalia”, care simbolizează sărbătoarea trandafirilor, dar reprezintă şi fetele împăratului Rusalim, despre care se credea că aveau puteri magice şi seduceau oamenii, pedepsindu-i pe cei care nu le respectau.

De aceea, în credinţa populară, Rusaliile sunt văzute şi ca spirite ale morţilor, numite în popor iele sau zâne rele. 

 

Biserica Carpati 2 lume

 

Biserica M17
Sfintire spice de grau

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with