Image 1
Image 2

Biserica Ortodoxă Română face profit din ţigări şi alcool

BOR comercializeaza tutun si tigari
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
BOR comercializeaza tutun si tigari
BOR comercializeaza tutun si tigari

Biserica Ortodoxă Română face bani din piatră seacă! Nu era de ajuns că deţine monopolul la capitolul lumânări şi că nu plăteşte taxe pentru vinurile bisericeşti pe care le comercializează, aşa că s-a apucat de vândut şi… “iarba dracului”!, scrie spynews.ro.

Potrivit unui document incredibil, în care este menţionat clar, negru pe alb, Biserica vinde alcool şi tutun! Ca orice chioşc de cartier, unde minorii merg să ia ţigări la bucată, iar beţivii se “luptă” cu sticlele, pe trotuar. SRL-ul Bisericii care are ca domeniu principal de activitate “comerţ cu amănuntul al produselor alimentare, băuturilor şi al produselor din tutun” se numeşte “Patiseria Creştină Maria şi Marta”.

Firma este administrată de un anume Pompilică Dinu şi are sediul social în clădirea Protoieriei III din Bucureşti, în buricul Capitalei, asociaţi cu părţi egale fiind Protoieria III şi SC Basilica Travel SRL – firmă a Bisericii Ortodoxe Române cu sediul social în aceeaşi clădire cu societatea care – potrivit documenteor oficiale – poate comercializa ţigarete şi trabucuri.

În urmă cu ceva timp, când a fost acuzată că vinde vin fără a plăti taxe la stat, Biserica Ortodoxă Română a explicat că acest comerţ cu alcool nu este o afacere pentru slujitorii Domnului, ci un ritual. “Pe lângă prescuri, lumânări, tămâie, calendare, icoane, candele şi ale obiecte specifice cultului ortodox, credincioşii au posibilitatea să achiziţioneze şi vin liturgic de la pangarele bisericilor, pe care apoi le oferă în dar la Sfântul Altar”, menţiona Patriarhia Română.

Potrivit aceleiaşi surse, în condiţiile în care vinul bisericesc nu este comercializat pe piaţă cu scopul de a obţine profit, atât legislaţia românească, cât şi cea europeană prevăd scutirea de taxe (impozit pe profit şi TVA) inclusiv pentru vinul cultic utilizat de comunitatea religioasă (conform art. 15, alin. f din Codul fiscal).

De aceea, preţul unei sticle de vin liturgic este mult mai mic în comparaţie cu cel comercializat pe piaţă, deoarece acoperă doar cheltuielile de producţie, îmbuteliere şi transport, mai arată Patriarhia Română.

“Nu este vorba de o afacere, ci despre o practică obişnuită, care are şi un aspect de solidaritate eparhială, de mai multă vreme practicată în eparhiile Patriarhiei Române. Ca atare, achiziţionarea de către parohii a vinului bisericesc, produs în podgoriile Arhiepiscopiei Bucureştilor, este şi un act de susţinere a producţiei proprii de vin a Bisericii”, menţiona Biroul de Presă al Patriarhiei Române, într-un comunicat.

5 comentarii

  1. Un articol genial pentru prostime. Si sa comentam, ce?, ce sa comentam?
    Hai sa desfiintam biserica, sa o sugrumam si apoi sa ranjim satisfacuti ca de a doua zi totul va fi perfect. Ca va creste PiB-ul ca bugetul tarii nu va mai fi sufocat de cei 0,5% care merg spre bisericii.
    Naivi suntem !

Lasă un răspuns

Connect with

ILUMINAȚIA ÎN MARAMUREȘ

Preoții oficiază sfinte rugăciuni în cimitire

Duminică, 29 octombrie 2023, credincioșii ortodocși ai celor două parohii din Baia Sprie, comemorează „Ziua Morților”. După cum ne-a informat preotul Virgil Ștefan Pâslă, sfintele rugăciuni de la cimitir încep la ora 14. Credincioșii interesați sunt așteptați să ia parte la evenimentul religios specific comemorării morților.