16.10.2019 00.00 Dezbatere Electorală cu Stela Cădar, invitaţi: Emil Şuhani, Radu Panait, Claudiu Ţinca. Titlul emisiunii: Preşedintele Iohannis l-a desemnat premier pe Ludovic Orban. (reluare) 02.00 Ştiri 02.30 Info Electoral cu Mihai Sălceanu, invitat: Ciprian Costea. Titlul emisiunii: Preşedintele Iohannis l-a desemnat premier pe Ludovic Orban. (reluare) 04.00 Jazz-ul românesc din SUA la Satu Mare invitat – Alexandru Şipa. 05.00 Info Magazin cu Adriana Mureşan. Titlul emisiuni: Arta modernă. 06.00 Ne cheamă natura cu Ioana Zaharia. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Dezbatere Electorală cu Stela Cădar, invitaţi: Emil Şuhani, Radu Panait, Claudiu Ţinca. Titlul emisiunii: Preşedintele Iohannis l-a desemnat premier pe Ludovic Orban. (reluare) 10.00 Religie cu Mihaela Ghiţă. Titlul emisiuni: Comunicarea dintre adolescenţi şi părinţi. 11.00 În Slujba Comunităţii cu Mihai Sălceanu, invitat: Rodica Borlan. 11.45 Teleshopping 12.00 Ştiri 12.30 Info Electoral cu Mihai Sălceanu, invitat: Ciprian Costea. Titlul emisiunii: Preşedintele Iohannis l-a desemnat premier pe Ludovic Orban. (reluare) 14.40 Dezbatere Electorală cu Stela Cădar, invitaţi: Emil Şuhani, Radu Panait, Claudiu Ţinca. Titlul emisiunii: Preşedintele Iohannis l-a desemnat premier pe Ludovic Orban. (reluare) 16.00 Teleshopping 16.30 Zone Folclorice cu Ioana Vladimirescu invitat: Georgiana Marina. 17.30 Educaţie Ecologică cu Cristina Bursuc. Titlul emisiuni: Transportul ecologic, gestiunea deşeurilor, în vizorul autorităţilor de mediu. 18.00 Info Electoral cu Mihai Sălceanu (direct) 19.30 Ştiri 20.00 Dezbatere Electorală , cu Stela Cădar (direct) 22.00 Ştiri 22.30 Info Electoral cu Mihai Sălceanu (reluare)

Biserica ortodoxă din Botiz, sfinţită de episcopul Iustin (Foto)

Scris de Mihaela Ghiţă, 07 octombrie 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Biserica ortodoxă din Botiz a scris duminică o filă de istorie, prin lucrarea de sfinţire a lăcaşului de către Preasfinţitul Părinte Iustin, episcopul Maramureşului şi Sătmarului. O zi aleasă, care a înfrumuseţat biserica în chip deosebit prin mulţimea mare de credincioşi şi fii ai satului prezenţi la acest moment înălţător.

Biserica are hramul istoric al Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil, iar cu această ocazie a primit şi cel de-al doilea hram, acela de a-l avea ca ocrotitor şi pe sfântul Iosif Mărturisitorul.

Slujba de târnosire a fost urmată de Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie oficiată de Preasfinţitul Iustin împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, printre care s-a numărat şi protopopul de Satu Mare, Ioan Socolan.

Numeroşi politicieni şi demnitari

La chemarea bisericii au răspuns chemării numeroşi politicieni şi demnitari: ministrul Apărării, Gabriel Leş, fostul europarlamentar Ovidiu Silaghi, preşedintele ALDE Satu Mare, Adrian Ştef, primarul comunei Botiz, Mureşan Ioan, omul de afaceri Ioan Holdiş, consilieri locali şi mulţi alţii.
De asemenea, episcopul a remarcat relaţiile de bună convieţuire între preoţii de diferite confesiuni din localitate, care au onorat invitaţia făcută de parohie, preotul reformat şi preotul greco-catolic din Botiz.

Referitor la cuvântul evangheliei, Învierea fiului văduvei din Nain, episcopul Iustin a evidenţiat câteva aspecte. Unul dintre ele a făcut referire la solidaritatea oamenilor, acela de a-i fi alături celui care îi pierde pe cei dragi ai săi, de a fi cu el în acele momente de grea încercare şi durere, la fel cum s-a întâmplat în episodul văduvei din Nain care îşi conduce unicul fiu pe drumul fără de întoarcere, spre veşnicie. După cum a subliniat episcopul, solidaritatea oamenilor reprezintă modelul creştin pe care Biserica îl susţine de 2000 de ani încoace şi de care se va ţine atât cât va ţine Biserica lui Hristos.
Din aceeaşi pericopă evanghelică se desprinde un mesaj pentru tineri. “Tinerii au nevoie de un apel la trezire, la deşteptare, la conştiinţă. (…) Tineretul nostru este chemat să reclădească ţara. Cât mai este. Atât tineret este plecat în afară, sunt între 4-5 milioane de români în afara graniţelor şi îşi păstrează credinţa lor ortodoxă. Acesta este mesajul Mântuitorului când spune ”tinere, îţi zic ţie, ridică-te”, adică ridică-te din libertinajul acesta pe care ţi-l permite libertatea. Foloseşte libertatea cu responsabilitate şi sfinţeşte timp şi fructifică-l şi dă-i timpului valoare”, a spus Preasfinţitul părinte Iustin.

În încheierea Sfintei Liturghii, episcopul a oferit preotului paroh Vasile Bura o cruce, în semn de recunoştinţă şi apreciere pentru activitatea din ultimii ani de reînnoire a lăcaşului de rugăciune, respectiv refacerea Sfântului Altar, pictura interioară şi exterioară a bisericii şi alte lucrări. De asemenea, au fost oferite diplome şi medalia omagială a vrednicului de pomenire arhiepiscop Iustinian, tuturor celor care au contribuit la înnoirea bisericii: Consiliului Parohial, primarului Mureşan Ioan etc.

Preotul paroh a mulţumit episcopului şi tuturor celor care au susţinut biserica. El a spus despre parohia pe care o păstoreşte că este o biserică “a inimilor”, remarcând implicarea oamenilor şi dragostea lor pentru casa Domnului.

În semn de mulţumire, preotul i-a oferit episcopului Iustin o icoană şi un buchet de flori.
La final s-a făcut o poză cu toţi cei prezenţi în semn de amintire a acestei zile importante pentru biserică şi comunitate.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.