Image 1
Image 2

Biserica ortodoxă din Balta Blondă şi-a sărbătorit duminică ocrotitorul, pe sfântul prooroc Ilie Tesviteanul

Biserica ortodoxa din Balta Blonda si-a sarbatorit ocrotitorul
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Biserica ortodoxa din Balta Blonda si-a sarbatorit ocrotitorul
Biserica ortodoxa din Balta Blonda si-a sarbatorit ocrotitorul

Duminică, 20 iulie a fost prăznuit Sfântul Slăvit Prooroc Ilie Tesviteanul. Bisericile au  fost pline, credincioşii s-au rugat acestui sfânt, cunoscut în popor drept ocrotitorul recoltelor, dar şi cel care pedepseşte cu ploi, furtuni şi grindină necredinţa oamenilor.

Una dintre bisericile care îl care ca ocrotitor pe Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul este parohia ortodoxă din Balta Blondă, Protopiopatul Satu Mare şi îl are ca părinte paroh pe preotul, Radu :imonca.

~n această zi de mare sărbătoare, închinată sfântului ocrotitor, biserica s-a arătat frumos împodobită. Un sobor de preoţi, în frunte cu protopopul pr. Ioan Socolan au săvârşit Sfânta Liturghie, iar de la strană, răspunsurile au fost date în mod deosebit. Credincioşii au ascultat cu evlavie  Sfânta Liturghie, cele două pericope evanghelice, una închinată duminicii a VI-a după Rusalii, a Vindecării Slăbănogului din Capernaum şi cealaltă, Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul, s-au rugat sfântului pentru a-i ocroti în viaţa de zi cu zi şi nu în ultimul rând au ascultat un cuvânt folositor sufletului lor.

În predica sa, protopopul Ioan Socolan a abordat tematica celor două pericope evanghelice.
Vorbind despre Vindecarea slăbănogului din Capernaum, părintele Socolan a scos în evidenţă printre altele credinţa puternică a oamenilor care l-au adus pe cel bolnav în faţa Mântuitorului, dar şi marea valoare şi puterea pe care o are rugăciunea făcută pentru alţii ca un îndemn pentru credincioşi la rugăciunea comună. “Dumnezeu ascultă rugăciunile pe care le facem unii pentru alţii, părinţii pentru copiii lor, la rândul lor, copiii pentru părinţi, pentru fraţi, surori, soţi, soţii, pentru cei bolnavi, pentru cei în nevoi, rugăciunea este primită şi este o binecuvântare pentru cel care se face” a spus părintele Socolan.

Totodată s-au subliniat ideile care au reunit cele două sărbători din această duminică. ~n primul rând faptul că Sfântul Ilie a fost un prooroc cu o credinţă puternică şi cu o rugăciune arzătoare datorită cărora a reuşit să închidă cerul şi să nu plouă vreme de 3 ani şi 6 luni. De asemenea, a fost evidenţiată lucrarea acestui mare prooroc, modul în care a reuşit să aducă  poporul credincios la dreapta credinţă după ce căzuse în idolatrie, răspunsul lui  Dumnezeu la rugăciunea robului său, dar şi felul în care a fost smerit sfântul Ilie.

Nu în ultimul rând a fost evidenţiat faptul că sfântul Ilie este unul dintre puţinii prooroci cu sărbătoare însemnată în calendar cu literă roşie, fiind cel mai  popular sfânt din Vechiul Testament.

La final protopopul Ioan Socolan a remarcat frumuseţea lăcaşului de rugăciune din Balta Blondă, dar şi credincioşia enoriaşilor şi râvna preotului paroh, Radu :imonca de a pune în bună rânduială toate lucrurile spre a fi bineplăcute lui Dumnezeu.

La rândul său, preotul paroh a mulţumit preoţilor care au slujit alături de el la masa Sfântului Altar şi în egală măsură credincioşilor.

După binecuvântarea de la încheierea Sfintei Liturghii, toţi cei prezenţi au fost miruiţi cu undelemn sfinţit şi au fost invitaţi să ia parte la o agapă frăţească în curtea bisericii.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with