Image 1
Image 2

Biserica greco-catolică Sf. Francisc şi-a sărbătorit ocrotitorul (Foto)

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Liturghia a fost oficiată de parohul pr. Ovidiu Bîrle alături de colegi din municipiu

Biserica greco-catolică de pe strada Rodnei din municipiul Satu Mare şi-a sărbătorit ieri sfântul ocrotitor. Numeroşi credincioşi sătmăreni au răspuns chemării sfântului lăcaş de a se uni în rugăciune în această frumoasă şi binecuvântată zi de praznic închinată protectorului parohiei, Sfântul Francisc de Assisi.

Sfânta Liturghie a fost oficiată de parohul bisericii, pr. Ovidiu Bîrle alături de care s-au aflat colegi preoţi din parohiile municipiului. Ca la orice praznic de peste an, şi de această dată biserica a rânduit spre a-şi cinsti sfântul protector printr-un program de rugăciune cu totul aparte. Sâmbătă, a fost săvârşită Taina Sfântului Maslu de către pr. Florin Fodoruţ, paroh la Biserica Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, iar în ziua de hram credincioşii au putut participa la citirea Rozariului, urmată de Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie.

Părintele Ioan Roman, de la Catedrala Romano Catolică din Satu Mare a rostit un pătrunzător cuvânt de învăţătură despre exprimarea iubirii, printr-o analogie între cele cinci limbaje ale iubirii identificate de Gary Chapman, un reputat consilier matrimonial (cuvintele de încurajare, timpul petrecut alături de cel drag, cadourile, serviciile şi contactul fizic) şi modul în care aceste criterii ale iubirii se regăsesc în viaţa Sfântului Francisc de Assisi. Un prim îndemn a fost acela de a învăţa şi practica exprimarea iubirii, de a oferi aproapelui de lângă noi acele gesturi simple, care nu costă nimic, dar care pot să-i facă viaţa mai uşoară şi plăcută, care să-l facă să se simtă respectat şi apreciat. Cuvinte precum, ”te rog frumos”, ”mulţumesc”, ”iartă-mă” au capacitatea de a scoate binele din cel de lângă noi şi ar trebui să facă parte din viaţa oricărui creştin.”Trăim într-o lume în care 80% din conţinutul informaţiilor pe care le primim sunt negative. În această lume să folosim cuvinte de apreciere şi încurajare, care se constituie o adevărată sursă de oxigen pentru oameni”, a mai spus părintele Roman.

Preotul a făcut cunoscut credincioşilor modul în care aceste criterii ale iubirii şi-au făcut loc în viaţa sfântului, unicitatea în care Francisc de Asissi s-a dăruit deplin lui Dumnezeu şi oamenilor, un „nebun” pentru Cristos, care a dat tot şi a primit tot. S-a vorbit despre testamentul sfântului Francisc de Assisi, mărturie din care reiese drumul spre pocăinţă al sfântului şi exprimarea iubirii faţă de Isus Cristos.

”Dăruieşte tot şi primeşti tot” a fost îndemnul preotului şi faţă de credincioşi, de a da sens vieţii lor printr-o dăruire sinceră, zi de zi, prin rugăciune şi fapte izvorâte din iubire faţă de semeni.

În rândurile de mai jos redăm una dintre cele mai frumoase rugăciuni ale Sfântului Francisc de Assisi, spre folos şi bucurie tuturor.

“Doamne, fă din mine un instrument al păcii tale, unde este ură să aduc iubire, unde-i dezbinare să aduc unire, unde e eroare să aduc adevărul, unde-i îndoială să aduc credinţă, unde-i disperare să aduc speranţă, unde-i întuneric să aduc lumină, unde-i tristeţe să aduc bucurie. Doamne, ajută-mă să nu caut mângâierea mea ci eu să mângâi pe alţii, să nu doresc să fiu înţeles ci eu să înţeleg pe alţii, să nu doresc să fiu iubit ci mai mult eu să iubesc, căci dăruindu-mă primesc, uitând de mine mă regăsesc şi iertând pe alţii, voi fi iertat! Oricine moare pentru sine va învia spre fericirea veşnică”.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with