Image 1
Image 2

Bile albe în urnă albă

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Citită miercuri în Parlament, moțiunea de cenzură cu un titlu pe cât de lung pe atât de puțin convingător “Guvernul Dăncilă trebuie demis! Fără OUG-uri, fără parole de acces şi fără cozi la vot!”, va fi dezbătută marți 18 iunie și în aceeași zi votată.

Din motive greu de înțeles, textele tuturor moțiunilor de cenzură se vor pline de umor. Nu face excepție nici cea compusă de PNL și semnată de 173 de parlamentari. Când au ocazia, parlamentarii încearcă să imite umoriștii. Parcă ar aștepta efectele unui public de stand-up.

De data aceasta cel ce a citit-o purta niște ochelari caraghioși, mari și galbeni.

S-ar părea că în cazul moțiunilor de cenzură nu se mizează pe text, ci pe starea de spirit, pe voința partidelor de păstrare sau demitere a guvernului în cauză. Bine sau prost scris, textul, într-adevăr, nu contează. Formulările generale, ca și trimiterile directe la persoane, fac parte dintr-un arsenal verbal al parlamentarilor la care, când le vine rândul, apelează fiecare partid de opoziție. Ceea ce contează sunt doar voturile, bilele albe și negre introduse în urne, una albă și alta neagră. Ca să nu greșim cităm din regulament, articolul 26: “Bila albă introdusă în urna albă şi bila neagră introdusă în urna neagră înseamnă vot pentru, iar bila neagră introdusă în urna albă şi bila albă introdusă în urna neagră înseamnă vot contra; pentru vot nul, ambele bile se introduc în urna neagră.” Îți trebuie multă ținere de minte și exercițiu ca să nu greșești. Votul este și nu este secret. Dacă vrei să păcălești vigilența conducerii partidului trebuie să maschezi bine bilele în podul palmei, să încrucișezi mâinile astfel încât să se creadă că ai introdus cu totul altfel bilele. Când vrei să arăți că ești un soldat ascultător al partidului prinzi bilele cu vârful degetelor astfel încât să fie clar cum ai votat.

Moțiunea de cenzură este o chestiune de aritmetică parlamentară. Deocamdată partidele care au anunțat că votează moțiunea, PNL, USR, PMP, UDMR și Pro România, nu pot aduna numărul de 233 de voturi necesar pentru demitere.

Ludovic Orban anunța că se va negocia cu fiecare parlamentar PSD și ALDE în parte.

Conducerea PSD a luat măsuri de prevenție a trădării.

Parlamentarii social democrați și cei de la ALDE se vor abține de la vot. Adică nu vor pune mâinile pe bile. Negocieri pot fi purtate chiar dacă din cele trei zile până la vot, două sunt libere, fiind Rusaliile. Se pare însă că succesul moțiunii nu se întrevede.

Victor Ponta a și anunțat că guvernul nu va fi demis. Cu siguranță se bazează pe propriile lui încercări de a convinge parlamentari din PSD să pună bilele albe în urna albă și bila neagră în urna neagră. S-ar părea că urna neagră va rămâne goală.

Se speculează că insuccesul moțiunii ar afecta imaginea președintelui Klaus Iohannis, cel mai necruțător critic al guvernului. În realitate, nici PNL nu-și dorește cu adevărat să vină la guvernare, atâta vreme cât USR a declarat că nu intră în viitorul guvern, limitându-se să susțină guvernul minoritar PNL în parlament.

Se înțelege că este o mișcare strategică. O pregătire temeinică pentru viitoarele alegeri obligă un partid responsabil să rămână în opoziție. În câteva luni orice guvern vine după PSD riscă să se erodeze cât într-un mandat întreg. Practic, nici PNL nu vrea să cadă guvernul Dăncilă. Un guvern responsabil ar iniția o serie de măsuri de austeritate bugetară, ar stopa risipa banului public, devenind astfel suficient de nepopular încât să-și asigure pierderea viitoarelor alegeri. PNL a mai trecut o dată printr-o astfel de experiență, susținând guvernul Cioloș.

Singurul partid care ar putea avea de câștigat asumându-și guvernarea este Pro România. Un premier ca Mihai Tudose ar duce la un aflux de pesediști spre partidul lui Victor Ponta.

Nemulţumiri pe linie

Aş începe prin a-l cita pe Dacian Cioloş. “Marcel Ciolacu ocoleşte, la fel ca predecesorii săi, soluţiile durabile: digitalizarea ANAF, colectare mai bună a TVA şi a impozitelor, decuplarea căpuşelor de partid care sug banii statului, investiţii care să aducă mai mulţi bani din aceleaşi impozite, stimularea micilor întreprinzători şi reforma administrativă”.

Sigla Informatia Zilei

Compasiune şi revoltă

Asculta acest articol Tragicul accident de la Complexul Energetic Oltenia în care şi-au pierdut viaţa trei muncitori ne readuce aminte