00.00 Agenda publică, cu Mihai Sălceanu, invitaţi: Ştefan Ressler, Romeo Pop. Titlul emisiunii: Ministrul de interne Carmen Dan a plecat din guvern înainte de a fi dată afară. (reluare) 01.30 Viaţa la Ţară cu Ioan Aniţaş. 02.15 Ne Cheamă Natura 03.30 Concert de jazz la Satu Mare 05.30 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Csaba Csintalan. Titlul emisiunii: Un alt mod de cuantificare a rezultatelor –BAC 2019. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Audienţe în direct, cu Mihaela Ghiţă, invitat: Adrian Marc. Titlul emisiuni: Noi obiective ale Spitalului Judeţean de Urgenţă Satu Mare. (reluare) 09.00 Viaţa la Ţară cu Ioan Aniţaş. 09.30 Religie cu Mihaela Ghiţă, invitaţi: Marcel Malanca, Nicolae Pop, Adriana Huja. Titlul emisiuni: Activităţi dedicate satului românesc în Protopopiatul Ortodox Oaş. 10.30 Tabără de creaţie la Ocoliş 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Mihai Sălceanu, invitaţi: Ştefan Ressler, Romeo Pop. Titlul emisiunii: Ministrul de interne Carmen Dan a plecat din guvern înainte de a fi dată afară. (reluare) 13.00 Ştiri 13.30 Iată omul, cu Gabriel Ghişan,invitat: Sebastian Borleştean. 14.50 Teleshopping 15.10 Zone Folclorice cu Ioana Vladimirescu. 16.10 Cultură, Strigăt disperat al firmelor de construcţii, întâlnirea patronilor din construcţii la Poesis 17.00 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjean, invitat: Darius Şchiop. Titlul emisiunii: Halep, prima româncă campioană la Wimbledon! Cum stă tenisul sătmărean? 18.00 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat: Maria Pop. Titlul emisiunii: Uleiurile esenţiale – cum le întrebuinţăm? 18.30 Audienţe în direct, cu Ioan Aniţaş (direct) 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Mihai Sălceanu (direct) 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct, cu Ioan Aniţaş (reluare) 23.30 Sănătate, frumuseţe, stil cu Ioana Vladimirescu şi Ioana Zaharia, invitat: Rafaelo Varga. 16.07.2019

Bilanţul activităţilor Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului în 2018

Scris de I. Z., 01 februarie 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Sâmbătă, 26 ianuarie 2019, sub preşedinţia Preasfinţitului Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, în sala Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul  din Catedrala Episcopală Sfânta Treime din Baia Mare, s-au desfăşurat lucrările Adunării Eparhiale a Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureşului şi Sătmarului.

Cu acest prilej a fost analizată întreaga activitate a eparhiei, pe anul 2018, sub aspect economic, administrativ, cultural, patrimonial, social-filantropic, teologic-educaţional, canonico-juridic şi monahal, aflăm prin Biroul de presă.

Ziua a început cu săvârşirea Sfintei Liturghii de către Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul, urmată de slujba de Te-Deum, după care Preasfinţitul Părinte Iustin a condus şedinţa Consiliului Eparhial Plenar, iar apoi s-au desfăşurat lucrările în plen ale Adunării Eparhiale. Menţionăm că din acest for fac parte ;i mirenii sătmăreni Octavian Petric, Ovidiu Silaghi ;i Mircea Leţiu.

Date statistice

Redăm câteva date din Bilanţul activităţilor Episcopiei din anul 2018.

Episcopia Ortodoxă a Maramureşului şi Sătmarului, care cuprinde judeţele Maramureş şi Satu Mare, are un număr de 522.480 de credincioşi, care sunt arondaţi la 83 de parohii urbane şi 379 de parohii rurale cu 31 de filii, deservite de 573 de clerici şi alţi 18 preoţi caritativi, care activează în spitale, penitenciare sau instituţii ce aparţin de Ministerul Apărării  Naţionale şi Ministerul Afacerilor Interne şi Administraţiei. De asemenea, în cuprinsul   eparhiei noastre  există viaţă monahală în 30 de mănăstiri şi 10 schituri. În anul 2018 au fost hirotoniţi întru preot şi diacon un număr de 27 clerici, 134 (56 preoţi+78 mireni) de clerici şi personalităţi din rândul mirenilor au fost distinşi pentru activitatea lor în folosul Bisericii neamului nostru românesc, s-au pensionat un număr de 16 preoţi, un preot a trecut la cele veşnice, iar un număr de 10 preoţi au fost sancţionaţi disciplinar.

În anul precedent s-au continuat lucrările la Catedrala Episcopală ;i s-au început lucrările de restaurare a Palatului Episcopal din Sighetu Marmaţiei. Pe cuprinsul eparhiei mai sunt în construcţie 32 de biserici şi mănăstiri, un sediu de protopopiat şi 12 case parohiale. Sunt în lucru 23 de şantiere de pictură bisericească, în conformitate cu Regulamentul Comisiei de Pictură Bisericească, se efectuează lucrări de restaurare, reabilitare şi consolidare la 3 biserici monument istoric, iar la 43 de biserici monument s-au instalat sisteme de alarmă în vederea prevenirii furturilor.

În cadrul “Anului omagial al unităţii de credinţă şi de neam şi Anului comemorativ al făuritorilor Marii Uniri de la 1918” s-au deschis 3 expoziţii< Expoziţia de icoane Chipuri din veac în veci, ed. a II-a, Arta icoanei – mărturie a unităţii de neam, limbă, credinţă şi spiritualitate românească, expoziţia de carte veche Unitatea Neamului în Biserica cea Una şi expoziţia Sfinţii români – ocrotitorii noştri, de la Mănăstirea Rohia şi realizată în tabăra de pictură de la Mănăstirea Rohiiţa.

În plan cultural, amintim apariţia, în editura eparhială sau în alte edituri, a 4 titluri de carte.

Întâlnirea Tinerilor Ortodocşi de la Sibiu, 6 – 9 septembrie 2018, a fost întregită cu un număr de 80 tineri din Episcopia Maramureşului şi Sătmarului. Tot sub coordonarea sectorului teologic-educaţional, pe întreg cuprinsul eparhiei s-au desfăşurat  180 tabere şi şcoli de vară pentru copii şi tineri, unde au participat un număr de 5.700 copii şi tineri şi 650 de voluntari, iar programul ”Hristos împărtăşit copiilor” a fost implementat pentru 4.170 de copii şi tineri.

Cel mai important proiect al Anului Centenar este deschiderea spre funcţionare a Centrului Social pentru Îngrijirea Persoanelor în Vârstă “Bunul Samarinean” din comuna Coroieni. La acesta se mai adaugă şi Centrul de zi ”Sfânta Tatiana”, deschis în municipiul Satu Mare.

Episcopia desfăşoară prin protopopiate şi parohii câteva proiecte sociale cu caracter permanent< „Acte de cinstire pentru seniorii Municipiului”> „Construieşte o casă, zideşte suflete”> „Ghiozdanul micuţului creştin”> „Îmbracă un copil de Sfintele Sărbători de Paşti”, de care au beneficiat 2.459 de copii şi adulţi, reprezentând haine şi alimente în valoare de 213.001 lei> „Oferă un dar de Sărbătorile Naşterii Domnului”, prin care s-au acordat cadouri care au constat în alimente şi haine, în valoare 418.295 lei pentru 12.845 de beneficiari. De toate activităţile şi proiectele au beneficiat un număr de 29.933 de persoane, iar cheltuielile totale s-au ridicat la suma de 2.264.842 lei.

Abonează-te acum Online!
  1. RENTEA a spus: 03 februarie 2019, ora 20:41

    satanisti

  2. cetatean a spus: 02 februarie 2019, ora 12:49

    Nici celelalte biserici NU PLĂTESC IMPOZIT!

  3. suporter adevarat a spus: 02 februarie 2019, ora 10:24

    au facut bilantul cat au furat si adunat de la oameni si cum o sa imparteasca bani dar impozit cat platesc? cat contribuie la stat ? biserica ortodoxa nu plateste impozit am uitat ea sponsorizeaza politicieni ca petric silaghi si multi alti PACAT

Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.