Image 1
Image 2

Bilanţul activităţilor Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului în 2018

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Sâmbătă, 26 ianuarie 2019, sub preşedinţia Preasfinţitului Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, în sala Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul  din Catedrala Episcopală Sfânta Treime din Baia Mare, s-au desfăşurat lucrările Adunării Eparhiale a Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureşului şi Sătmarului.

Cu acest prilej a fost analizată întreaga activitate a eparhiei, pe anul 2018, sub aspect economic, administrativ, cultural, patrimonial, social-filantropic, teologic-educaţional, canonico-juridic şi monahal, aflăm prin Biroul de presă.

Ziua a început cu săvârșirea Sfintei Liturghii de către Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, urmată de slujba de Te-Deum, după care Preasfinţitul Părinte Iustin a condus şedinţa Consiliului Eparhial Plenar, iar apoi s-au desfăşurat lucrările în plen ale Adunării Eparhiale. Menționăm că din acest for fac parte ;i mirenii sătmăreni Octavian Petric, Ovidiu Silaghi ;i Mircea Lețiu.

Date statistice

Redăm câteva date din Bilanţul activităţilor Episcopiei din anul 2018.

Episcopia Ortodoxă a Maramureşului şi Sătmarului, care cuprinde judeţele Maramureş şi Satu Mare, are un număr de 522.480 de credincioşi, care sunt arondaţi la 83 de parohii urbane şi 379 de parohii rurale cu 31 de filii, deservite de 573 de clerici şi alţi 18 preoţi caritativi, care activează în spitale, penitenciare sau instituţii ce aparţin de Ministerul Apărării  Naţionale şi Ministerul Afacerilor Interne şi Administraţiei. De asemenea, în cuprinsul   eparhiei noastre  există viaţă monahală în 30 de mănăstiri şi 10 schituri. În anul 2018 au fost hirotoniţi întru preot şi diacon un număr de 27 clerici, 134 (56 preoți+78 mireni) de clerici şi personalităţi din rândul mirenilor au fost distinşi pentru activitatea lor în folosul Bisericii neamului nostru românesc, s-au pensionat un număr de 16 preoţi, un preot a trecut la cele veșnice, iar un număr de 10 preoţi au fost sancţionaţi disciplinar.

În anul precedent s-au continuat lucrările la Catedrala Episcopală ;i s-au început lucrările de restaurare a Palatului Episcopal din Sighetu Marmației. Pe cuprinsul eparhiei mai sunt în construcţie 32 de biserici şi mănăstiri, un sediu de protopopiat şi 12 case parohiale. Sunt în lucru 23 de şantiere de pictură bisericească, în conformitate cu Regulamentul Comisiei de Pictură Bisericească, se efectuează lucrări de restaurare, reabilitare şi consolidare la 3 biserici monument istoric, iar la 43 de biserici monument s-au instalat sisteme de alarmă în vederea prevenirii furturilor.

În cadrul “Anului omagial al unității de credință și de neam și Anului comemorativ al făuritorilor Marii Uniri de la 1918” s-au deschis 3 expoziții< Expoziția de icoane Chipuri din veac în veci, ed. a II-a, Arta icoanei – mărturie a unității de neam, limbă, credință și spiritualitate românească, expoziția de carte veche Unitatea Neamului în Biserica cea Una și expoziția Sfinții români – ocrotitorii noștri, de la Mănăstirea Rohia și realizată în tabăra de pictură de la Mănăstirea Rohiița.

În plan cultural, amintim apariţia, în editura eparhială sau în alte edituri, a 4 titluri de carte.

Întâlnirea Tinerilor Ortodocşi de la Sibiu, 6 – 9 septembrie 2018, a fost întregită cu un număr de 80 tineri din Episcopia Maramureşului şi Sătmarului. Tot sub coordonarea sectorului teologic-educaţional, pe întreg cuprinsul eparhiei s-au desfăşurat  180 tabere și școli de vară pentru copii şi tineri, unde au participat un număr de 5.700 copii și tineri și 650 de voluntari, iar programul ”Hristos împărtăşit copiilor” a fost implementat pentru 4.170 de copii și tineri.

Cel mai important proiect al Anului Centenar este deschiderea spre funcționare a Centrului Social pentru Îngrijirea Persoanelor în Vârstă “Bunul Samarinean” din comuna Coroieni. La acesta se mai adaugă și Centrul de zi ”Sfânta Tatiana”, deschis în municipiul Satu Mare.

Episcopia desfășoară prin protopopiate și parohii câteva proiecte sociale cu caracter permanent< „Acte de cinstire pentru seniorii Municipiului”> „Construiește o casă, zidește suflete”> „Ghiozdanul micuțului creștin”> „Îmbracă un copil de Sfintele Sărbători de Paști”, de care au beneficiat 2.459 de copii și adulți, reprezentând haine și alimente în valoare de 213.001 lei> „Oferă un dar de Sărbătorile Nașterii Domnului”, prin care s-au acordat cadouri care au constat în alimente și haine, în valoare 418.295 lei pentru 12.845 de beneficiari. De toate activitățile și proiectele au beneficiat un număr de 29.933 de persoane, iar cheltuielile totale s-au ridicat la suma de 2.264.842 lei.

3 comentarii

  1. au facut bilantul cat au furat si adunat de la oameni si cum o sa imparteasca bani dar impozit cat platesc? cat contribuie la stat ? biserica ortodoxa nu plateste impozit am uitat ea sponsorizeaza politicieni ca petric silaghi si multi alti PACAT

Lasă un răspuns

Connect with