Image 1
Image 2

Bilanţ IPJ Satu Mare: 3.970 permise de conducere, suspendate în 2021

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

În anul 2021, Inspectoratul de Poliție Județean Satu Mare a avut ca obiectiv primordial siguranța cetățeanului, în condițiile în care, contextul pandemic a impus o adaptare rapidă și adecvată a specificului activităților polițienești, atât din perspectiva atribuțiilor specifice cât și a noilor sarcini încredințate privind  supravegherea respectării interdicțiilor stabilite pe perioada stării de urgență și respectiv stării de alertă.

Toate aceste activități s-au desfășurat prin prisma solicitudinii şi respectului faţă de cetăţeni, concomitent cu desfășurarea activităților de combatere cu fermitate a ilegalităţilor comise pe teritoriul de competenţă, conștientizând pe deplin faptul că protejarea drepturilor și libertăților fundamentale ale tuturor cetățenilor și garantarea  siguranței lor reprezintă un interes național de securitate.

Gestionarea resurselor umane reprezintă o prioritate și s-au avut în atenţie, două priorități majore: acoperirea deficitului de personal și pregătirea profesională.

În acest moment, procentul de ocupare a funcţiilor prevăzute în statul de organizare este de de 77,48%.

La nivelul inspectoratului s-a pus un accent deosebit și în anul 2021, pe atragerea finanțărilor din fonduri europene nerambursabile.

Astfel, Inspectoratul este implicat în două proiecte, unul în parteneriat cu Poliția din Ucraina- proiectul SAGA, care are ca obiectiv general îmbunătățirea condițiilor de muncă prin efectuarea de reparații la sediile Inspectoratelor implicate. Suma alocată instituției noastre este de 225.012,88 Euro.

Cel de-al doilea proiect este în parteneriat cu Poliția din Polonia, și are ca obiectiv general consolidarea cooperării internaționale a agenților de aplicare a legii în lupta cu criminalitatea organizată împotriva proprietății. Valoarea totală a proiectului este de 246.913, 20  Euro.

Totodată, au fost înaintate spre aprobare 5 propuneri de proiecte cu sursă de finanțare din fonduri europene care în prezent sunt în stadiul de analiză la nivel central, una dintre ele fiind un parteneriat cu poliția din Ungaria, privind cadrul financiar 2021-2027 Interreg România-Ungaria.

Din totalul alocațiilor bugetare pentru anul 2021, 90% reprezintă cheltuieli de personal, 7,75% -bunuri și servicii, iar 2,25% – investiții.

În scopul îmbunătățirii condițiilor de muncă, au fost realizate activități de dotări logistice, reparații și întreținere la un număr de 45 de posturi de poliție comunale, la cele 2 sedii ale inspectoratului din municipiul Satu Mare, precum și la 4 sedii de poliție orășenească.

În anul 2021, a fost asigurat necesarul de materiale privind echipamentul de protecție al polițiștilor, aceștia fiind dotați cu veste anti-glonț și anti-înjunghiere, bastoane telescopice și alte materiale necesare.

În cursul anului 2021, au fost transferate prin Sistemul Național de Apeluri de Urgență 112, 18.405 apeluri de urgenţă din care s-a intervenit la 10.773, celelalte având caracter de informare sau non-urgent.

În peste 81% din cazurile în care s-a intervenit, timpul de reacție a fost sub 10 minute (o creștere procentuală de 5,07% față de anul 2020).

Pentru prevenirea posibilității producerii unor evenimente de natură să tulbure ordinea și siguranța publică, la nivelul inspectoratului au fost constituite în anul 2021 trei zone speciale de siguranță publică, pe perioade determinate de timp, una în municipiul Satu Mare și două în zona orașului Negrești Oaș și zonele adiacente.

Pentru acoperirea întregului segment stradal, au fost constituite zilnic, în medie, 48 patrule de poliţie în mediul urban şi rural. Dintre acestea 33 au fost independente și 15 patrule mixte cu lucrători din cadrul Jandarmeriei.

Alături de patrulele menționate, în teren au acționat și alte forțe de ordine, în medie zilnică de 24 lucrători aparținând poliției de frontieră și poliției locale.

În același timp activităţile specifice desfăşurate de poliţiştii de proximitate, investigații criminale, siguranță școlară, prevenirea criminalității și alte structuri cu atribuții, au condus la diminuarea  fenomenului infracţional.   

La nivelul structurilor de ordine publică s-au desfășurat 670 acţiuni și activități în domeniul de competență, fiind sesizate 70 de infracțiuni prevăzute în Codul silvic, au fost aplicate 207 de sancțiuni contravenționale în valoare de 294.500 lei și confiscată cantitatea de 797,76 mc material lemnos.

Totodată, s-au desfășurat 237 de acțiuni și activități în domeniul braconajului piscicol, fiind instrumentate 8 dosare penale și aplicate 51 de sancțiuni contravenționale în valoare de 12.100  lei, dintre bunurile confiscate pe acest palier menționăm cantitatea de 46 kg pește. 

În ceea ce privește activitatea de prevenire, campaniile, proiectele și programele inițiate la nivel local, respectiv PROGRAMUL „DECIZII CORECTE ȘI COMPORTAMNETE DE RISC”; PROIECTUL „GESTURI SIMPLE ÎMPLINESC VISE MARI”, PROIECTUL „PREVENIREA- O PRIORITATE A TUTUROR”, PROIECTUL „ÎN SIGURANȚĂ LA VOLAN”,  PROIECTUL „MICUL PIETON”, PROIECTUL „ALEGERI SĂNĂTOASE”, PROGRAMUL „SAVE CHOICES” PROIECTUL ,,EU ȘI COPILUL MEU”au vizat o gamă amplă de acțiuni și au fost derulate în scopul susţinerii de activităţi cu caracter preventiv, subordonate priorităţilor naţionale și locale ale Poliției Române, prevenirii victimizării minorilor, formării unei conduite adecvate în comunitate dar și relaționării interinstituționale cu diverși parteneri.

În cursul anului 2021 Inspectoratul Judeţean de Poliţie Satu Mare a fost sesizat cu privire la săvârşirea a 4.471 infracţiuni, constatându-se o ușoară scădere, respectiv cu 0,11% mai puține decât în anul 2020.

Din totalul acestora, 431 sunt de natură economico-financiară, 2.492 judiciare şi 1.548 de altă natură.

Din totalul infracțiunilor de natură judiciară, 12% au fost comise în stradă, ponderea constituind-o furturile cu 252 de fapte.

În ceea ce privește dinamica dosarelor penale, în cursul anului 2021 la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Satu Mare au fost soluționate 6.282 de dosare penale, din care 1.027 s-au finalizat cu trimiteri în judecată, față de 1.133 de suspecți.

În cursul anului precedent, s-au desfășurat 74 percheziții domiciliare inițiate la nivelul inspectoratului, sau derulate în sprijinul altor structuri.

Totodată, s-a dispus măsura reținerii pentru 31 de persoane și arest preventiv pentru 45 de persoane.

Eforturile întreprinse în vederea combaterii criminalităţii economico-financiare s-au concretizat în constatarea, în cursul anului 2021, a unui număr de 431 infracțiuni de natură economico-financiară.

În ceea ce privește recuperarea prejudiciul rezultat ca urmare a săvârșirii infracțiunilor economice, valoarea prejudiciului recuperat, inclusiv prin măsuri asiguratorii, a fost de peste 7.600.000 lei.

Pe linia combaterii comerţului ilicit cu ţigări de contrabandă au fost intensificate acţiunile pe teritoriul de competență, astfel structurile inspectoratului au ridicat în vederea confiscării cantitatea de 3.640.860 fire de țigarete, în valoare de aproximativ 2.200.000 lei, identificate în urma capturilor care fac obiectul unui număr de 34 infracțiuni la codul vamal, sau în urma aplicării de sancțiuni contravenționale.

Ca urmare a abordării profesioniste a activităților pe acest segment, în contextul urmăririi penale au fost dispuse măsuri preventive constând în 7 rețineri, 3 arestări preventive, 2 arestări la domiciliu și 2 sub control judiciar.

Criminalitatea de natură judiciară sesizată, comisă cu violență a scăzut cu 10% în anul 2021.

Infracțiunile de mare violență au scăzut semnificativ, astfel, în anul 2021 omorurile au scăzut cu 62,5% comparativ cu anul 2020, iar infracțiunile de tâlhărie au scăzut cu 45,46% față de anul precedent.

Infracțiunile contra persoanei au înregistrat o ușoară creștere față de anul precedent, de 2,84%, ajungându-se la 1.306 infracțiuni, ponderea creșterii fiind dată de infracțiunile de vătămarea corporală din culpă și lovirea sau alte violențe, în special în domeniul violenței domestice.

Infracțiunile contra patrimoniului au înregistrat o scădere cu 2,5%. Trendul descendent se menține și pe linia furturilor, rezultând o scădere de 7,5% față de anul precedent.

Scăderi s-au înregistrat la majoritatea infracțiunilor de furt, cele mai accentuate fiind la furturile din locuințe și categoria alte infracțiuni de furt.

În același timp am înregistrat creșteri privind infracțiunile informatice cu un plus de 88 de infracțiuni, cu mențiunea că fenomenul criminalității informatice a luat amploare, ceea ce impune o specializare a polițiștilor care investighează acest tip de fapte în scopul contracarării eficiente a acestora.

La începutul anului 2021 existau în lucru 104 persoane urmărite. S-a solicitat declanşarea procedurilor de urmărire ca urmare a emiterii unui număr de 94 de mandate noi.

Faţă de persoanele urmărite, într-un număr de 110 situații  s-a clarificat situaţia, 15 dintre ele fiind extrădate sau predate din alte state, astfel că, la finele anului au rămas în lucru 88 de mandate.    

În cursul anului 2021, au fost soluționate 140 de cauze de dispariții, dintre care 76 au fost minori. Toate disparițiile de minori au fost, în fapt, plecări voluntare de la domiciliu, din centrele de plasament sau de la asistenții maternali.

Menționăm faptul că în activitatea de soluționare a cazurilor privind persoanele dispărute, pe lângă structurile Ministerulul Afacerilor Interne cu atribuții, un aport important a fost adus și de societatea civilă.

În anul 2021, s-au desfăşurat activităţi specifice de supraveghere judiciară faţă de 99 de  persoane,  respectiv 75  aflate sub control judiciar, 23 de persoane arestate la domiciliu și o persoană aflată sub control judiciar pe cauțiune.

În urma activităților proactive și reactive întreprinse în cursul anului 2021 constatăm că s-au produs 296 de evenimente rutiere soldate cu victime omenești, dintre care 99 accidente grave, cu 6 mai multe decât în anul precedent și 197 accidente ușoare. În urma acestora, au rezultat 237 persoane rănite ușor, 81 persoane rănite grav și 30 persoane decedate.

În vederea diminuării numărului de accidente rutiere, polițiștii rutieri au organizat 124 de        acțiuni preventive.

În urma activităților desfășurate de către polițiștii rutieri, au fost constatate 179 de infracțiuni contra siguranţei circulaţiei pe drumurile publice, au fost aplicate 36.064 de sancţiuni contravenţionale, au fost reţinute în vederea suspendării dreptului de a conduce 3.970 de permise de conducere, polițiștii acordând o atenție deosebită principalelor cauze generatoare, respectiv nerespectarea regimului legal de viteză 11.851 de sancțiuni, din care 2.284 pentru depășirea vitezei cu peste 50 km/oră, 1.153 de abateri săvârșite de către pietoni, 302 sancțiuni pentru neacordarea priorității de trecere pietonilor și 397 de depășiri neregulamentare.

 

În anul 2021, polițiștii criminalişti au efectuat aproximativ 1.800 de deplasări la fața locului și au  participat la 179 de activități privind reconstituiri, recunoaşteri din grup şi percheziţii.

Procentul numărului de cauze cu urme papilare soluționate prin intermediul sistemului AFIS, din totalul celor examinate, este similar cu cel din anul precedent, respectiv aproximativ 51%.

În cursul anului 2021, polițiștii Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase au efectuat peste 600 de acțiuni, în urma cărora  au identificat şi ridicat în vederea confiscării 24 de arme. De asemenea, au fost ridicate în vederea confiscării 583 cartuşe, 457 kg petarde şi artificii precum și 96.050 kg substanțe periculoase și 2.360 de litri de deșeuri periculoase.

Totodată, au efectuat verificări specifice față de cei 4.178 deținători de arme, persoane fizice și juridice.

În contextul cooperării inter-instituțională, trebuie subliniată buna colaborare cu toate unităţile de parchet competente la nivel teritorial și cu celelalte structuri din Ministerul Afacerilor Interne cu atribuții la nivel național și județean. 

În același timp, inspectoratul a avut colaborări inter-instituționale benefice cu Instituția Prefectului, cu toate instituțiile și administrațiile publice locale și județene, ceea ce a contribuit la atingerea obiectivelor propuse.

Având în vedere evoluțiile la nivel național și mondial a amenințării create de amplitudinea răspândirii infecțiilor cu COVID-19, un important volum de activitate a vizat acest domeniu.

Inspectoratul de Poliție Județean Satu Mare s-a pliat cu celeritate pe realitățile determinate de această situație, în contextul generat de adaptarea măsurilor necesare creșterii capacității de intervenție în prevenirea și combaterea  infecțiilor cu noul coronavirus.

La nivelul județului au fost desfășurate activități de informare și instruire a operatorilor economici privind actele normative care reglementează măsurile în contextul pandemic și au fost efectuate verificări care s-au circumscris în sfera măsurilor legale.

Creşterea gradului de siguranţă a cetățeanului prin sporirea fermității și menținerea sub control a fenomenului infracționalității stradale, destructurarea grupărilor infracționale,

menținerea sub control a infracționalității de mare violență, reducerea infracționalității în zona unităților de învățământ, siguranţa stradală, siguranţa rutieră şi siguranţa transporturilor; asigurarea climatului de legalitate a mediului de afaceri și achiziţii publice prin combaterea infracționalității specifice precum şi prin protecţia intereselor financiare ale Uniunii Europene; asigurarea resurselor umane, a mijloacelor materiale şi financiare necesare dezvoltării şi menţinerii capacităţii operaţionale a Poliţiei Române; prevenirea şi combaterea infracţionalităţii transfrontaliere, cu accent pe fenomenul migrației ilegale,  reprezintă obiectivele stabilite de către Inspectoratul de Poliţie Judeţean Satu Mare pentru anul 2022.

         

Sursa: Compartimentul de Relaţii Publice

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with