Image 1
Image 2

Bibliotecara Maria Gârbe a scos în lumina tiparului o carte despre Petru Bran

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

S-a lansat lucrarea “Un fiu al poporului – Petru Bran şi Permanenţa vieţii româneşti la Satu Mare”, semnată de Ioan Ştiru

Joi, 27 iunie, la Centrul Multicultural “Poesis” din Satu Mare, într-o companie remarcabilă, bibliotecara Marie Gârbe a lansat lucrarea “Un fiu al poporului – Petru Bran şi Permanenţa vieţii româneşti la Satu Mare”, semnată de preotul greco-catolic Ioan Ştiru. Lucrarea a văzut lumina tiparului sub îngrijirea Mariei Gârbe.

La întâlnirea culturală, la care au participat deopotrivă oameni de cultură din Satu Mare şi din judeţul vecin Maramureş, au fost rostite cuvinte de apreciere pentru strădaniile de a restitui culturii româneşti o serie de nume mai puţin cunoscute. Această reîntâlnire cu lucrări care pot fi denumite restituiri culturale a fost moderată de poetul George Vulturescu, cel care a ţinut să sublinieze faptul că Petru Bran este o personalitate a culturii naţionale.

El s-a născut în anul 1821 în localitatea Tohat – judeţul Sălaj, fiind revendicat de sălăjeni, de sătmăreni şi de maramureşeni, ca urmare a activităţii desfăşurate pe aceste meleaguri. Petru Bran a fost una din personalităţile culturale care au luptat pentru introducerea studiului limbii române în şcolile din Satu Mare şi nu numai. Apariţia în peisajul cultural a unei noi cărţi despre Petru Bran este un fapt îmbucurător, cu atât mai mult cu cât lucrarea despre care vorbim are un impresionant aparat bibliografic întocmit de Maria Gârbe.

Bibliotecarea Maria Gârbe a adus în ultimii ani în atenţia publică o serie de nume din cultura sătmăreană şi maramureşeană, menţionând aici lucrări despre Livia Bacâru, Ioan Bran, 14 bibliotecari din Cicârlău şi alte titluri care au îmbogăţit patrimoniul cultural sătmărean şi naţional. Despre lucrarea adusă în atenţie publică, despre autor şi îngrijitoarea ediţiei au mai vorbit: Vasile Ştiru – unul dintre fiii preotului Ioan Ştiru, ale cărui gânduri sunt incluse între coperţile cărţii, Nicolae Pop – originar din Cicârlău, Gheorghe Pop – preot ortodox din Seini, Viorel Câmpean, Gheorghe Gheorghiade, Dumitru Păcuraru, Lucian Cucuiet, Ovidu T. Pop, Paula Horotan.

Vorbitorii au subliniat sentimentul patriotic al preotului greco-catolic Ioan Ştiru. Acesta s-a implicat în dezbaterea unor teme de factură filosofică transpuse apoi în plan religios. Preotul Ştiru a fost un mare iubitor de literatură, de oameni, fapt dovedit inclusiv prin frecventarea cenaclului literar din comuna Cicârlău. Evocarea lui Petru Bran dovedeşte, dacă mai era nevoie, că pe tot parcursul vieţii acesta, alături de dr. Vasile Lucaciu, i-au fost preotului Ştiru modele pe care le-a urmat în măsura posibilităţilor umane. În ciuda periplului profesional, preotul Ioan Ştiru n-a întrerupt legătura cu cicârlăuanii. Permanent a avut pentru fiecare om un cuvânt de învăţătură, un sfat bun, nu în ultimul rând i-a îndemnat să nu renunţe dacă şi-au propus anumite obiective în viaţă, indiferent de piedicile ce pot apărea.

Este considerată impresionantă contribuţia Mariei Gârbe la realizarea bibliografiei, una deosebit de cuprinzătoare, ordonată în ordinea apariţiei textelor.

Petru Bran şi Vasile Lucaciu formează un cuplu care merită unit şi ridicat în elita culturală naţională. Prin lucrarea realizată de Ioan Ştiru se descoperă o serie de torente istorice.

Cartea este o punte de intrare în istoriografia românească și o ofrandă adusă celor care s-au afirmat în cultura sătmăreană, maramureşeană şi din ţară. Petru Bran este al tuturor şcolilor prin ceea ce a făcut. Cel mai mare respect i-l poartă, potrivit unor opinii, Colegiul Naţional “Mihai Eminescu” din Satu Mare, unde este în pregătire marcarea a 100 de ani de la naşterea lui Petru Bran.

Ca urmare a activităţii desfăşurate, Petru Bran merită să fie ridicat la nivel naţional, alături de alţi oameni de cultură care au luptat pentru impunerea limbii române în şcoli, pentru păstrarea fiinţei naţionale.

Alături de cei menţionaţi mai sus, la lansarea volumului au participat printre alţii Livia Mărcan, Ioan Moldovan – consilier în cadrul Direcţiei Judeţene de Cultură, Claudia Vulturescu, Liliana Costea de la Biblioteca Judeţeană – implicată în realizarea unei expoziţii de carte, Lia Florica Koka şi semnatarul acestor rânduri, în calitate de preşedinte al Cenaclului literar Afirmarea.

În cadrul acestei manifestări culturale organizate la 98 de ani de la naşterea lui Petru Bran, prin implicarea Bibliotecii Judeţene Satu Mare, a fost amenajată o expoziţie cu lucrările scrise în bună parte de sătmăreni, dar şi de alte personalităţi culturale din ţară, cu referire la Petru Bran. În ritm alert, în cadrul întâlnirii literare s-a vorbit despre Biblioteca Petru Bran, amenajată în Casa Ferenţiu din Satu Mare, dar şi despre Cercul de lectură Petru Bran.

Se cuvine subliniat faptul că lansarea de carte a fost organizată de Cenaclul Literar Afirmarea, Centrul Multicultural Poesis şi Biblioteca Judeţeană Satu Mare.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

ISTORIE LOCALA

Pistol ascuns în perete, găsit în subsolul Muzeului Judeţean

Pistol ascuns în perete, găsit în subsolul Muzeului Judeţean.După cum am mai scris, sediul Muzeului Judeţean Satu Mare din Bulevardul Vasile Lucaciu este în plină renovare. În timpul lucrărilor, un zidar a descoperit, ascuns într-o firidă din beci, un pistol ruginit. Arma era în spatele unor cărămizi nelipite cu mortar, ci doar tencuite pe exterior.