Image 1
Image 2

Biblioteca Naţională a Greciei este mutată într-un centru cultural instalat pe 20 de hectare

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Biblioteca Naţională din Grecia, care deţine mai mult de 700.000 de cărţi şi manuscrise, este mutată într-un centru cultural instalat pe 20 de hectare, spre mare, şi care va găzdui şi Opera Naţională, informează AFP.

Cea mai mare mutare a cărţilor din istoria Greciei a început. Cu măşti şi mănuşi, membrii echipei specializate încarcă preţioasele cărţi în cutii cu role capitonate pentru o călătorie istorică în celălalt capăt al Atenei.

Din ianuarie şi până în aprilie, Biblioteca Naţională a Greciei va fi în întregime mutată din clădirile neoclasice aflate în centru într-un spaţiu modern, conceput de arhitectul italian Renzo Piano.

“Nu este o simplă mutare, este începutul unei noi ere”, a declarat directorul Filippos Tsimpoglou.

Mai mult de 550 de persoane au lucrat timp de doi ani pentru a curăţa, numerota, eticheta şi relocaliza cele peste 700.000 de cărţi şi manuscrise care sunt mutate în noul centru cultural.

Ansamblul modern a fost construit în opt ani, inaugurat în 2016, şi devenit loc de promenadă apreciat de atenieni. Bugetul a fost de 600 de milioane de euro, bani proveniţi în întregime de la Fundaţia “Stavros Niarchos” (FSN), care poartă numele celebrului armator, una dintre principalele organizaţii filantropice din Grecia.

Fără fonduri private, această operaţiune nu ar fi fost posibilă într-o Grecie lovită de criză. Doar mutarea cărţilor şi manuscriselor costă 500.000 de euro.

Statul grec a contribuit totuşi cu câteva milioane de euro.

“Biblioteca reclama un alt spaţiu de mai mulţi ani”, spunea la începutul lunii Chrysanthi Vassiliadou, responsabilă a instituţiei.

Înfiinţată în 1832, Biblioteca a funcţionat de-a lungul timpului în Atena într-un orfelinat, în băi publice, într-o catedrală.

Din 1903, colecţiile au fost instalate într-un conac neoclasic din centru, conceput de arhitecţi din secolul XIX. Această clădire, dotată cu sală de lectură, dar care cuprindea doar 80 de locuri, nu putea fi renovată uşor.

“Biblioteca Naţională primeşte în jur de 20.000 de vizitatori şi 21.000 de cititori pe an, cifre care ar trebui multiplicate cu 10”, graţie noului spaţiu, spune Vasiliki Tsigouni, responsabil la sala de lectură care va fi mărită cu 400 de locuri.

În total, Biblioteca se va întinde pe 22.000 metri pătraţi. Ea va putea furniza cărţi şi reviste în format electronic şi, pentru prima dată, împrumutul unei selecţii de opere cititorilor. Datorită fondurilor FSN, colecţia de cărţi în limbi străine a putut fi reînnoită pentru prima dată în 20 de ani.

Biblioteca Naţională adăposteşte patrimoniul cultural scris al Greciei: se găsesc aici copii rare ale textelor homerice, manuscrise vechi de 1.200 de ani, hărţi, muzică din perioada bizantină, arhivele revoluţionare greceşti din secolul XIX sau notele personale ale poetului Dionysios Solomos, autorul imnului naţional elen.

“În ritmul producţiei literare actuale, noul spaţiu va putea să răspundă nevoilor noastre timp de 25 de ani cel puţin”, estimează Vassiliadou.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

IFPLUS EVENIMENT ÎN SATU MARE

Zilele revistei Cronograf

Ediţia a VI-a a Zilelor revistei Cronograf Satu Mare va avea loc în intervalul 13-14 octombrie 2023. Loredana Ştirbu, secretar de redacţie al revistei Cronograf anunţă că sunt invitaţi toţi iubitorii de cultură din judeţ.

This content is for IZ Plus Lunar, IZ Digital+Print, IZ Duminica si IZ Plus 1 An, IZ Plus si Ziarul Digital 1 An, IZ+ si IZ PDF Lunar, IZ+ si IZ PDF 1 An, IZ+ si IZ PDF 3 luni, IZ+ si Tiparit si PDF Lunar, IZ+ si Tiparit si PDF 1 An, IZ+ si Tiparit si PDF 3 Luni, IZ+ si PDF <35 1 Luna, IZ+ <35, IZ PLUS ANUAL, and IZ PLUS 3 LUNI members only.
Log In Join Now