Bibilica domestică, similară cu fazanul şi potârnichea de pe mai toate fondurile de vânătoare | Informaţia Zilei

Bibilica domestică, similară cu fazanul şi potârnichea de pe mai toate fondurile de vânătoare

Scris de Ioan Aniţaş, 10 septembrie 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Creşterea acestor păsări de curte poate deveni o afacere profitabilă
Creşterea bibilicilor se poate dovedi o afacere de succes, datorită interesului consumatorilor faţă de gustul deosebit al cărnii şi ouălor acestor păsări, precum şi al faptului că sunt mai rezistente decât alte specii la boli.

Carnea de bibilică are un gust asemănător celei de fazan şi potârniche, fapt care o face să fie inclusă pe lista specialităţilor în restaurante celebre din Franţa, spre exemplu. De asemenea, la un banchet în onoarea câştigătorilor Premiului Nobel pentru 2013, persoanele invitate au fost servite cu mâncăruri pe bază de carne de bibilici cu morcovi şi trufe. Totodată, carnea de bibilică are efecte benefice asupra organismului uman, contribuind la buna dezvoltare a sistemului osos şi curăţarea sângelui, potrivit nutriţioniştilor.

Carnea de bibilică, recomandată de nutriţionişti

Creşterea bibilicilor poate deveni o sursă de profit, datorită calităţii ouălor, care au formă de pară, cu coaja groasă şi rezistentă la şocuri, astfel că pot fi transportate pe distanţe lungi şi pot fi păstrate la temperaturi cuprinse între 0 şi 10 grade Celsius, conţin vitamina A, nu provoacă reacţii alergice, ceea ce le face produse de bază în alimentaţia copiilor. Ouăle de bibilică au un gălbenuş mai mare în raport cu volumul total al oului. Structura oului de bibilică este de 16% coajă, 49% albuş şi 35% gălbenuş. Un ou de bibilică are un conţinut de calorii echivalent cu cel al unui număr de patru ouă de găină.

Dacă sunt bine întreţinute, bibilicile încep să depună ouă de la vârsta de 6 luni. Ouatul începe în lunile martie-aprilie şi continuă pe tot timpul verii, iar pe durata unui sezon producţia ajunge la o medie de 60-90 de bucăţi. Dacă păsările sunt întreţinute în condiţii corespunzătoare, producţia de ouă poate ajunge până la 120 bucăţi anual, greutatea medie a unui ou fiind de 45 de grame.

Bibilicile se numără printre ultimele specii domesticite şi au început să fie crescute în regim intensiv relativ recent, comparativ cu alte specii. În România se întâlnesc cu precădere două varietăţi de bibilici: varietatea cenuşie, cea mai numeroasă în gospodării, şi varietatea albă. Bibilicile au nevoie de o perioadă de 85-90 de zile de la ieşirea din ouă şi până la sacrificare.

Bibilicile adulte au o greutate corporală de 1,5-2 kg, femelele înregistrând greutăţi ceva mai mari decât masculii. În general bibilicile sunt rezistente la intemperii, pretenţioase la suprafeţe mari de teren, iar creşterea lor este rentabilă dacă poate fi făcută pe spaţii întinse, pretându-se deci mai ales la creşterea extensivă, însă se obţin rezultate pozitive şi în cazul sistemelor intensive de creştere a bibilicilor. Pentru a asigura un procent ridicat de ouă fecundate, raportul dintre sexe trebuie să fie de 1 mascul la 5-7 femele. În general bibilica depune 6-15 ouă, ce vor fi incubate timp de 25-30 zile. Masculii vor avea grijă de pui timp de 10-14 zile până când femela bibilică îşi revine după perioada de incubaţie.

Unul dintre cei mai mari producători mondiali de carne şi ouă de bibilică este compania franceză Grelier, care derulează operaţiuni în Franţa, Polonia, Ungaria, Rusia, Ucraina, Africa de Nord şi Orientul Mijlociu.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

  • Dacă vrei ca reclama ta să apară aici, sună la 0745.657.429 sau 0744.55.2345