14.01.2020 00.00 Agenda Publică cu Stela Cădar, invitaţi:Cipri Ardelean,Iuliu Ilyes, Benniamin Urs.Titlul emisiunii:PSD îi suflă Pnl-ului subiectul pensiilor speciale.(reluare) 02.00 Ştiri 02.30 Audienţe în direct cu Eva Laczko, invitat:Turos Lorand. 04.00 Gala Presei Sătmărene – 30 de ani de presă liberă în Satu Mare. 06.00 La Psiholog cu Ioana Vladimirescu, invitat: Ioana Zaharia. Titlul emisiunii:De la victimizare la maturizare. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Agenda Publică cu Stela Cădar, invitaţi:Cipri Ardelean,Iuliu Ilyes, Benniamin Urs.Titlul emisiunii:PSD îi suflă Pnl-ului subiectul pensiilor speciale.(reluare) 10.00 Cultura:Ioana Vladimirescu 11.45 Teleshopping 12.00 Ştiri 12.30 Audienţe în direct cu Eva Laczko, invitat: Turos Lorand. (reluare) 14.00 Agenda Publică cu Stela Cădar, invitaţi:Cipri Ardelean,Iuliu Ilyes, Benniamin Urs.Titlul emisiunii:PSD îi suflă Pnl-ului subiectul pensiilor speciale.(reluare) 16.00 Teleshopping 16.15 Sănătate Frumuseţe Stil cu Ioana Vladimirescu şi Ioana Zaharia, invitat:Ionut Bobit. 17.00 În Slujba Comunităţii cu Mihai Sălceanu, invitat:Gabriela Notarius. 18.00 Audienţe în direct cu Ioan Aniţaş (direct) 19.30 Ştiri 20.00 Agenda Publică, cu Stela Cădar (direct) 22.00 Ştiri 22.30 Audienţe în direct cu Ioan Aniţaş (reluare)

Bernard Pivot a demisionat din funcţia de preşedinte al Academiei Goncourt

Scris de Vasile Andreica, 04 decembrie 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Bernard Pivot, fondatorul emisiunii „Apostrophe” de la France 2, a demisionat din funcţia de preşedinte al Academiei Goncourt, anunţă Le Figaro.

Inclus din 2004 în prestigiosul juriu a Academiei Goncourt, el a fost desemnat preşedinte în ianuarie 2014, urmându-i lui Edmonde Charles-Roux. Pivot a conferit dinamism şi a impus noi reguli în rândul celor nouă juraţi, imprimând mai multă transparenţă.

Această veste a declanşat un cutremur în rândul oamenilor de litere, mai ales că Bernard Pivot era considerat un stâlp al Academiei Goncourt.

Într-un scurt comunicat, el a indicat faptul că la vârsta de 84 de ani îşi doreşte „să găsească o utilizare deplină a timpului său”.

De la intrarea sa în Academia Goncourt – a fost primul membru non-scriitor din for -, a făcut parte dintre cei (în special Edmonde Charles-Roux şi Françoise Chandernagor, apoi Paule Constant) care şi-au dorit mai multă transparenţă în „jocul” premiilor literare. Juriul a impus şi reguli drastice: anularea votului la distanţă; absenţele repetate au fost sancţionate (un jurat care nu participă la vot doi ani la rând este considerat demis). Noul regulament indică şi incompatibilitate între funcţia de jurat şi cea remunerată în cadrul unei edituri. A fost stabilit un onorariu: juraţii nou aleşi nu vor mai avea dreptul de a vota de la împlinirea vârstei de 80 de ani. Măsura nu-i include pe cei intraţi în Academie după 2008.

Prin prezenţa lui Pivot şi susţinerea altor juraţi, Goncourt s-a orientat din ce în ce mai mult către limba franceză. Bernard Pivot a excelat în acest rol. Astăzi, există 20 de laureaţi ai premiului Goncourt în străinătate.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.