Image 1
Image 2

BEC sesizează Parchetul în cazul semnăturilor de susținere pentru opt prezidențiabili

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Numărul candidaților pentru Cotroceni a ajuns la 14

Biroul Electoral Central a validat mai multe candidaturi la prezidenţiale și a înregistrat altele. Numărul candidaților pentru Cotroceni a ajuns la 14.

În cazul a opt dintre candidați, BEC a făcut plângere penală pentru suspiciuni de folosire a unor semnături false. BEC a sesizat Parchetul doar împotriva a 8 candidați, cu toate că purtătorul de cuvânt a recunoscut că suspiciuni sunt și în cazul altor candidați, doar că acolo “numărul semnăturilor afectate de similitudini nu a afectat pragul minim de 200.000 de semnături”.

Viorel Cataramă, unul dintre cei vizați de sesizarea BEC, a declarat că va depune o plângere penală pentru abuz în serviciu, că îl va da în judecată pe președintele AEP și că va sesiza CNCD. Și Alexandru Cumpănașu vrea să ceară Parchetului General să verifice semnăturile depuse de Klaus Iohanni, Dan Barna și de ceilalți candidați.

Biroul Electoral Central a validat, marţi, mai multe candidaturi la alegerile prezidenţiale, printre acestea numărându-se cele depuse de Bogdan Stanoevici, Ramona Ioana Bruynseels, Cătălin Ivan şi Alexandru Cumpănaşu. De asemenea, BEC a înregistrat candidaturile depuse de John Ion Banu, Sebastian-Constantin Popescu şi Ninel Peia și a fost respinsă candidatura Mariei Minea, precum şi cea a lui Bobby Păunescu. Astfel numărul candidaților pentru Cotroceni a ajuns la 14.

Tot marţi, BEC a anunţat că sesizează organele de urmărire penală cu privire la opt candidaţii înscrişi la alegerile prezidenţiale care au depus semnături de susţinere ce “prezintă elemente de similitudine evidentă”. Printre aceștia se numără Viorel Cataramă, Miron Cozma, Cătălin Ivan, Alexandru Cumpănaşu.

“Membrii Biroului Electoral Central au înţeles să sesizeze organele de urmărire penală cu privire la verificarea împrejurărilor de fapt care au stat la baza constatărilor menţionate în cuprinsul deciziilor Biroului Electoral Central indicate anterior”, precizează BEC.

Un număr semnificativ de semnături, prezentate ca aparţinând unor persoane diferite, “prezintă elemente de similitudine evidentă, de natură a influenţa îndeplinirea obligaţiei legale referitoare la numărul minim de susţinători de 200.000”, explică reprezentanţii BEC.

Cataramă: BEC şi AEP aleg să ignore faptul că legea este una pentru toţi

Cataramă susține că și în semnăturile depuse de Iohannis, Dăncilă, Barna și Diaconu BEC a constatat nereguli, însă nu a luat atitudine. “Împotriva acestei realităţi, BEC şi AEP aleg să ignore faptul că legea este una pentru toţi şi selectează în mod arbitrar candidaţi pe care să-i supună oprobiului public”, spune Cataramă. Acesta a precizat că va depune o plângere penală, că îl va da în judecată pe președintele AEP și va sesiza CNCD deoarece se consideră discriminat.

Purtătorul de cuvânt al BEC a recunoscut că sunt probleme și la semnăturile depuse de alți candidați, dar că pentru aceștia “numărul semnăturilor afectate de similitudini nu a afectat pragul minim de 200.000 de semnături”.

Și Alexandru Cumpănașu va sesiza Parchetul general pentru a verifica semnăturile lui Iohannis, Barna și ceilalți candidați. “În momentul în care vrei să fii corect, mă refer la BEC, tratezi egal pe toată lumea. De exemplu, domnul Klaus Iohannis, ca şi în cazul meu, are similitudini privind semnături cu privire la 5000 luate prin sondaj din 10% verificate din 2.000.000. Dacă ne raportăm la un total ajungem la vreo 40.000. Doamna Dăncilă, domnul Barna, domnul Hunor, domnul Paleologu, doamna Bruynseels, toţi au. Ce face BEC, comite o ticăloşie. Eu mă voi adresa Parchetului”, a spus Cumpănașu.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with