Image 1
Image 2

Bătălie politică peste racla Cuvioasei Parascheva

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Până la urmă, întregul scandal pe marginea pelerinajului la racla Sfintei Cuvioase Parascheva, pregătește marea bătălie electorală pentru alegerile parlamentare.

Imediat după victoria zdrobitoare la prezidențiale a președintelui Iohannis, PNL a încercat să forțeze organizarea alegerilor anticipate. Pandemia a încurcat planurile guvernului minoritar.

Odată cu declararea stării de urgență  a dispărut dezbaterea pe marginea alegerilor anticipate.

Mai mult decât atât, PNL s-a văzut în situația de a amâna și organizarea alegerilor parlamentare la timp. Tot din cauza pandemiei s-au amânat alegerile locale. Cu toată criza inerentă, în ciuda multor probleme nerezolvate, PNL a reușit să câștige alegerile. Nu la un scor uriaș, dar suficient pentru a putea pretinde că PSD a înregistrat un eșec.

De aici s-ar putea trage concluzia că PSD nu a reușit să se folosească de pandemie, de criza economică provocată de încetarea  diverselor activități economice, de modul în care acționează ministerul Sănătății, ministerul de Interne, de modul în care se desfășoară cursurile școlare. Și lista ar putea continua.

Un ultim prilej al PSD de a profita de pandemie sunt alegerile parlamentare. Amânarea lor până la primăvară va crea o serie de probleme pe care guvernul le va rezolva greu sau nu le va putea rezolva.

Iarna, după cum se știe, este perioada cea mai grea prin care trece un guvern.  În același timp creșterea numărului de infectări, restricțiile impuse de guvern, vor contribui la erodarea accelerată a guvernului.  Nu mai vorbim despre majoritatea pe care partidele de opoziție continuă să o aibă în parlament.

  Planul este simplu. PSD, ca și noua construcție politică realizată de Pro România, au timp, dacă se amână alegerile, să se reașeze pe scena politică, să se repoziționeze pentru preluarea guvernării.

Amânarea alegerilor este vitală pentru opoziție și catastrofală pentru putere. În consecință, următoarea perioadă vom asista la o cruntă dispută pe marginea amânării alegerilor fixate pentru 6 decembrie.

Protestele provocate de restricționarea participării la pelerinajul anual de la Iași din luna octombrie, crează o anumită stare de nemulțumire în rândul publicului.

Opoziția nu ar mai fi opoziție dacă nu s-ar folosi de această situație. Se folosește, dar nu pe față. Miercuri, 14 octombrie, este vârful de sarcină. Guvernul nu cedează. Biserica forțează nota. Au apărut protestatari violenți care reclamă  dreptul  libertății religioase, dar și absoluta libertate de mișcare a cetățenilor.

Acestor drepturi, într-adevăr încălcate, guvernele din toată lumea se apără aratând ravagiile pe care le face pandemia. Mai ales dacă nu se respectă restricțiile de liberă circulație, de purtare a măștilor, de păstrarea distanței între persoane, atât în spațiile închise, cât și în timpul unor proteste.

Indiferent de creșterea numărului de infectări, se pare că guvernul nu va fi de acord cu amânarea alegerilor. Indiferent de modul în care va evalua pandemia, PSD nu este de acord cu organizarea alegerilor în această toamnă.  Adevărul este că după alegerile locale, partidul lui Marcel Ciolacu a cam rămas singura formațiune de stânga. Rezultatele slabe obținute de Pro România și ALDE la locale au plasat PSD în poziția de unic partid de stânga capabil să ofere o alternativă la guvernarea de dreapta. Deci, trebuie să avem înțelegere pentru acțiunile PSD.

Realitatea politică obligă PSD să ceară libera participare la sărbătoarea Sfintei Parascheva de la Iași.

  Situația din spitale, creșterea numărului de infectări de la o zi la alta obligă PNL să interzică participarea masivă a publicului la marea sărbătoare de cinstire a Sfintei Cuvioase Parascheva. Cine are dreptate? :i unii și alții. Dar din motive diferite. Dacă o parte invocă dreptul la închinare la moaștele Sfintei, alții invocă dreptul la viață.