Image 1
Image 2

Băsescu nu și-a spus ultimul cuvânt

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

    PDL a devenit ținta predilectă a președintelui. Traian Băsescu crede că fostul său partid este o marfă expirată. Grav nu este că îi contestă programul, ci faptul că nu mai crede în valoarea oamenilor care au rămas în această formațiune. Până la urmă lui Theodor Stolojan îi datorează funcția. Același “dragă Stolo” este și cel care a salvat PD-ul dintr-o situație dificilă, după ieșirea democraților de la guvernare. Stolojan a abandonat PNL și s-a dus alături de președinte.

Fără grupul de liberali nu s-ar mai vorbi azi despre PDL, ci despre același vechi PD.
Un alt om din actualul PDL căruia Traian Băsescu își datorează enorm este Monica Macovei. De la ea a luat tema statului de drept. Datorită ei președintele a reușit să se impună ca un apărător al independenței Justiției. Fără Macovei și Stolojan, dar mai pot fi adăugate și alte nume, Traian Băsescu nu ar fi fost ceea ce este azi, adică un președinte puternic.

Datorită evoluției neprevăzute a vieții politice, Băsescu nu și-a spus ultimul cuvânt. Dacă PNL nu ieșea de la guvernare și USL mergea mai departe, cu siguranță pe ultimele luni ale mandatului, președintele ar fi avut doar un rol decorativ. Cu 70% în parlament nu ai cum să lupți. PSD și PNL mergeau la o victorie sigură, atât la europarlamentare, cât și la prezidențiale.

Crin Antonescu, prin deciziile sale imprevizibile, l-a repus pe o poziție de forță. Tot el este cel ce i-a oferit ocazia de a se autopropune pentru funcția de prim ministru, după terminarea mandatului. Când vorbește despre înlăturarea Guvernului Ponta printr-o moțiune de cenzură, liderul PNL are în vedere colaborarea cu toate partidele din opoziție, în primul rând cu PDL. Pentru a avea și sprijinul PMP trebuie să aibă acordul lui Băsescu.

Nu se poate concepe o acțiune comună fără o înțelegere prealabilă. Prin urmare, între Antonescu și Băsescu trebuie să existe nu doar o înțelegere, ci și un scop comun. De data aceasta scopul comun este înlăturarea lui Victor Ponta. PSD și PNL s-au unit pentru a-l da jos pe Băsescu. Acum sistemul de alianțe se schimbă. Obiectivul este altul, dar îl include pe Traian Băsescu în tabăra liberalilor.

Ultimul cuvânt al președintelui se va face auzit în stabilirea noului statut pe care îl va avea Crin Antonescu și PNL. Criticile aduse PDL sunt formale, având drept scop ridicarea Mișcării Populare peste pragul electoral. După europarlamentare, discursul președintelui va fi cu totul altul. El va aduce la aceeași masă cele două partide. Dacă rezultatele însumate ale PDL și PMP  la alegerile din 25 mai vor trece peste scorul PNL, de asemenea vor da greutate cuvântului președintelui.

El va sta în capul mesei la discuțiile dintre PNL, PDL, PMP, Forța Civică, eventual PP-DD. Nu se poate exclude negocierea cu UDMR. Maghiarii se știe că au o slăbiciune pentru Băsescu. Dacă electoratul le va cere, liderii UDMR vor fi obligați să-și revizuiască poziția. Trebuie ținut cont și de faptul că UDMR  făcând parte din PPE, va primi recomandarea de la Bruxelles să treacă de partea partidelor de dreapta.

În fond, amenințarea lui Antonescu la adresa lui Ponta se bazează pe viitoarea relație pe care PNL o va avea cu partidele controlate de Băsescu. Mai degrabă președintele ar fi putut spune despre Ponta “Eu l-am pus premier, eu îl dau jos”. Ce satisfacție mai mare ar putea avea la sfârșitul mandatului decât să dea jos guvernul PSD? Ar fi încununarea supremă a celor 10 ani petrecuți la Cotroceni.

Sigla Informatia Zilei

2023, anul înarmărilor

Asculta acest articol Cu 45 de miliarde de dolari s-a ales Ucraina în urma vizitei preşedintelui Volodomir Zelenski la Casa