23.01.2019 00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar invitaţi: Mariana Sălăgean, Lorand Turos, Ciprian Ardelean. Titlul emisiunii: Din Germania, Iohannis atacă Guvernul României.(reluare) 01.40 Iată omul cu Gabriel Ghişan, invitat: Cozma Irina. 02.30 Lansare de Carte la Poesis - Ioan Lenciu,omagiu la 90 de ani. 04.00 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Vasile Fernea. Titlul emisiuni:Scandal pe seama confesiunilor religioase. 05.30 În Slujba Comunităţii cu Mihai Sălceanu, invitat: Arthur Piricsi. Titlul emisiuni: Arthur Piricsi – raport la 2400 de zile. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Audienţe în direct, cu Eva Laczko invitat: Balogh Sándor. Titlul emisiunii: Administrarea fondurilor de vânătoare în timpul iernii. (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 09.15 Viaţa la Ţară, cu Ioan Aniţaş 09.45 La Psiholog cu Mihaela Ghiţă, invitat: Delia Danea.Titlul emisiuni: Stabilirea priorităţilor.Ce e important pentru tine? 10.30 Religie, cu Laczko Eva 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar invitaţi: Mariana Sălăgean, Lorand Turos, Ciprian Ardelean. Titlul emisiunii: Din Germania, Iohannis atacă Guvernul României.(reluare) 13.00 Ştiri 13.30 În Slujba Comunităţii cu Mihai Sălceanu, invitat: Arthur Piricsi. Titlul emisiuni: Arthur Piricsi – raport la 2400 de zile. 14.45 Teleshopping 15.00 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Vasile Fernea. Titlul emisiuni: Scandal pe seama confesiunilor religioase. 16.00 Panoramic sportiv, cu Ioînuţ Blăjan, invitat: Florin Mulcuţan. Titlul emisiunii: Noutăţi la început de an din boxul sătmărean. 16.45 Cultură 17.30 Zone Folclorice 18.30 Audienţe în direct 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct 23.00 Iată omul cu Gabriel Ghişan, invitat: Cozma Irina.

Banii se iau de unde sunt

Scris de Dumitru Păcuraru, 27 decembrie 2018 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

O parte a societăţii s-a inflamat peste măsură la anunţul ministrului Teodorovici legat de impozitarea marilor companii, multinaţionalelor.

Am face o comparaţie între decizia guvernului Ponta de impozitare a ciubucul chelnerilor şi această decizie luată de guvernul Dăncilă. Un mărunţiş care nu a făcut deloc cinste guvernului care a emis asemenea aberaţie.

Să fie clar. Banii se iau de acolo de unde sunt. De ani de zile se scot zece rânduri de piei de pe micile firmuleţe. Microintreprinderile au fost calul de bătaie al inspectorilor de tot felul. Firmele foarte mari, cu capital străin, au avut un regim special. S-a şi inventat un termen nu întotdeauna pe măsura importanţei lor: investiţii strategice. Cum să te atingi de o „investiţie strategică”?

Pe de altă parte, modul în care guvernul a adoptat „taxa pe lăcomie” pare grosier, nepregătit. Puţinele informaţii prezentate par rupte dintr-un context mai larg la care cetăţeanul de rând nu are acces. Nu s-a dat un exemplu concret. Să spunem că în urma unor controale s-a constat că firma X, având o cifră de afacere n, a plătit impozite la stat în valoare de n-1, în vreme ce a făcut şi a dres. Aşa ceva este de aşteptat în continuare.

Analizele de impact nu sunt credibile. Analiştii economici îşi prezintă opiniile în funcţie de orietările politice. Simpatizanţii PSD-ALDE apaludă măsura, în vreme ce susţinătorii opoziţiei o critică.

Din partea firmelor direct interesate este de înţeles să fie împotrivă. La fel sunt de înţeles şi eventualele poziţii ale ambasadelor, precum şi a instituţiilor europene. Este normal să-şi apere firmele. Aşa cum ar trebui să facă şi oficialii, autorităţile române cu agenţii economici cu capital românesc.

România nu este capabilă să apere nici interesele cetăţenilor români care muncesc în străinătate. Pentru aceeaşi muncă, având aceeaşi calificare, un român dintr-o ţară europeană nu este plătit la fel cu un cetăţean autohton.

La fel se întâmplă şi cu angajaţii la multinaţionalele care operează în România. La o rată de profit mai mare decât în altă ţară din UE, un salariat la multinaţionalele din România nu este plătit ca un salariat dintr-o ţară din UE.

Guvernul, prin instituţiile subordonate, trebuie să prezinte statistici prin care să demonstreze că era îndrituit să impună „taxa pe lăcomie”. Altfel se va trage concluzia că lăcomia se află la guvern.

Din păcate, guvernul român îşi tratează cetăţenii diferit. În opinia slariaţilor din privat, bugetarii au deja privilegii. Prin măsurile luate, guvernul PSD-ALDE a creat o adevărată aristocraţie bugetară. Dar şi între bugetari există diferenţe uriaşe. Unii sunt plătiţi foarte slab în relaţie cu munca prestată, în vreme ce alţii, clientela politică, au venituri disproporţionate faţa de valoarea muncii lor.

La un moment dat, situaţia va exploda. Un guvern de dreapta va trebui să facă restructurări masive, în favoarea economiei.

Epoca Dragnea se va sfârşi la un moment dat. Dacă taxa pe lăcomie era luată concomitent cu restructurarea imensului aparat birocratic de stat, s-ar fi înţeles că măsura a fost luată pentru binele României. Aşa cum stau lucrurile acum, cea mai mare parte din noile taxe şi impozite vor trece în plata salariilor şi pensiilor majorate pentru obţinerea unui capital electoral.

Liviu Dragnea gândeşte sănătos şi simplu din punct de vedere politic: măreşti salarii şi pensii şi obţii voturi. Cât va dura acest lucru şi cu ce costuri pentru economia României?

Abonează-te acum Online!
  1. Dac Bulibas a spus: 27 decembrie 2018, ora 11:17

    Aceasta taxa „Robin Hood ” aplicata „strategistilor „este una bine venita. Mai bine sa intre in salariile bugetarilor si pensionarilor din Rom. decat sa fie scoase in strainatate asa cum este acum in folosul patronatelor lacomi. Sa nu creada cineva ca multinationalele au venit aici pt. a ne ajuta si spre a ne face un bine. Acestia au venit pt. profit cat mai mare posibil ca urmare si a fortei de munca mult prea ieftine si al taxelor ridicole de mici pe care le-au platit in comparatie cu cele autohtone. N-o sa le plang de mila multinationalelor, daca nu le convine situatia, pot pleca unde vor si cand vor. Vreau sa vad cati vor pleca.. ( cred ca niciunul !) Se vor conforma la fel ca si in Ungaria si se vor multumi cu un profit mai mic . Stiu ca nu le convine sa renunte la o parte din profitul realizat aici dar asta-i situatia ori ca le place sau nu. Profitul obtunut aici trebe taxat aici si nu in alta parte. Ca urmare vor scoate mai putini bani in strainatate.