“Bani din cer”, un spectacol amuzant care consacră schimbul generaţiilor la Teatrul de Nord

Scris de Vasile Andreica, 19 octombrie 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »
Dezolare mare-n casa Perkins

Dezolare mare-n casa Perkins

“Bani din cer” nu e tocmai cea mai literală traducere a piesei lui Ray Cooney cu care Trupa Mihai Raicu a Teatrului de Nord şi-a deschis stagiunea la Sala Mare. Titlul original, “Funny Money”, s-ar traduce poate “Bani de tot râsul” sau chiar “Bani de râsul curcilor” – poate că ăsta ar fi cel mai potrivit titlu, având în vedere că în piesă se înfruntă doi poliţişti, iar termenul argotic pentru ei este “curcani”.

Oricum s-ar traduce, rămâne un fapt consacrat că farsa renumitului comediograf englez se joacă de 25 de ani cu enorm succes, chit că situaţia devine atât de încâlcită şi zăpăcită în povestea familiei Perkins care s-a procopsit cu o valiză plină de bani, încât îţi vine greu s-o mai iei în serios. Dar adevărul e că nici nu trebuie luată în serios. E divertisment pur, evadare din cotidian, poezia lui “ce-ar fi dacă“ dusă până la absurd. Cu atât mai mult cu cât regia lui Daniel Vulcu pare să-şi fi propus să apese şi mai tare pe coarda burlescului, riscând de câteva ori s-o rupă, atât de şarjate au fost unele scene în premiera de duminica trecută.

Regizorul şi actorul orădean a avut un succes frumos la Satu Mare acum câţiva ani cu “Cină cu proşti”, în tradiţia teatrului bulevardier francez, un spectacol în care ne temeam de exagerări, dar nu a fost cazul, intensităţile fiind bine dozate atunci. Ca şi în acea producţie, rolul principal i-a fost încredinţat lui Romul Moruţan, devenit cam fără voia lui, după impresia noastră, starul de comedie al trupei sătmărene. Şi joacă bine, expansiv, îşi descompune personajul tot mai vizibil pe măsură ce situaţia devine tot mai penibilă. Pe cât de crispat e acesta, pe atât de hilară e compoziţia pe care o face Ioana Cheregi în rolul soţiei care descoperă, sub şocul valizei cu bani, deliciile alcoolului. Hilară, da, dar şi plină de compasiune: femeia aceasta ameţită de câte îşi toarnă şi i se toarnă în cap este cea mai lucidă figură de pe scenă. Roxana Fânaţă şi Andrei Stan fac figură contrastantă în rolurile prietenilor de familie surprinşi complet de întorsătura de destin, mai ales Andrei reuşind un ingenuu delicios, cum rar l-am văzut să joace.

Cei doi poliţişti – cât de poliţişti or fi ei de fapt – formează un alt contrast: tipul agentului macho, în haină de piele, cu ochelari fumurii, întruchipat de Cătălin Mareş, pus în antiteză cu un gen clasic al literaturii poliţiste englezeşti, detectivul în haine ponosite, tip Colombo, jucat de neobositul Ciprian Vultur. Stelian Roşian e “deus ex machina” în rolul taximetristului, dar parcă transformarea lui în oşan cu cuţitul de rigoare împinge hazul forţat prea departe. E drept, teatrul comic englez oscilează între calmul disimulat şi şarja asumată, şi asta încă din vremea lui Shakespeare. Momentul coregrafic, gândit de Roxana Fânaţă pentru final, pune capac acestui ghiveci picant pe care publicul îl gustă bucuros.

Ceea ce realmente ne bucură la această montare este confirmarea faptului că schimbul de generaţii s-a făcut cu bine la trupa română a Teatrului de Nord (doar Vultur e din “vechea gardă“) şi comedia este pe mâini bune şi de acum încolo la Satu Mare.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

Tastează numerele care apar! Exemplu: 7 5 unu şapte = 7517