Image 1
Image 2

Autorizațiile pentru amenajări de microhidrocentrale în arii protejate vor fi suspendate de la 31 ianuarie

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Noile proiecte de amenajări de microhidrocentrale nu vor mai primi aprobări și avize, din 31 ianuarie, dacă ar urma să fie amplasate în arii protejate, în urma unui protocol semnat marți de ministrul delegat pentru Ape, Păduri și Piscicultură, Lucia Varga, și directorul World Wide Fund (WWF) România, Csibi Magor.

‘Am convenit de comun acord împreună cu WWF ca, începând cu 31 ianuarie 2014, să suspendăm aprobările pentru amenajarea microhidrocentralelor și hidrocentralelor în ariile protejate. Temeiul legislativ permite o suspendare a acestui tip de amenajări. 31 mai 2014 este data limită de delimitare a zonelor de excludere. Protocolul se referă la un domeniu cu mari provocări și anume realizarea investițiilor de microhidrocentrale și hidrocentrale pe cursurile de apă. Vrem să minimizăm impactul acestor investiții asupra mediului.

Ne-am propus să milităm împreună cu WWF pentru dezvoltarea durabilă’, a spus Varga, într-o conferință de presă.

WWF nu se opune dezvoltării economice, ci urmărește să obțină implementarea unei viziuni economice pe termen lung, pentru cetățeni și pentru natură, a arătat Csibi Magor, directorul WWF România.

‘Sper să fim prima țară din regiune care delimitează zonele de excludere în acest an. Prin acest protocol va exista o strategie coerentă pentru râurile de munte’, a spus Magor.

Ministrul Lucia Varga a precizat că este bine ca România să aibă energie verde, însă obținerea acesteia trebuie să se facă respectând natura.

‘Nu blocăm investițiile, dar vrem să ne asigurăm că aceste investiții se autorizează numai după o respectare a tuturor reglementărilor europene. Vom analiza dosarele care sunt în curs de autorizare sau urmează să fie autorizate, iar amenajările ce ar urma să se afle în ariile protejate nu vor mai primi autorizații. Avem 316 de autorizații deja emise și 156 de avize provizorii, iar 291 de autorizații sunt în curs de emitere. Acolo unde au fost deja construite amenajări vor fi cerute reparații. Nu vrem să facem greșeli pe care le-au făcut alte țări care au făcut investiții, ca Austria care a făcut aceste investiții și acum se vede nevoită să refacă acele zone. Acțiunea noastră este una preventivă’, a subliniat Lucia Varga.

Protocolul prevede angajamentul de a alinia producția de hidroenergie la legislația Uniunii Europene, privind conservarea naturii, având ca principale obiective adoptarea până la sfârșitul lunii ianuarie a unui act normativ care va determina zonele de excludere (corpuri de apă situate în arii protejate), înființarea, până la sfârșitul lunii februarie, a unui grup de lucru format din reprezentanți ai factorilor interesați care vor lucra la elaborarea, până la sfârșitul lunii februarie 2015, a unui mecanism de pre-planificare (ținându-se cont de zonele de excludere).

1 comentariu

  1. Nici nu avem de unde sa stim daca protocolul este respectat. Intrati pe site la Apele Romane, daca nu ma credeti. Ei nu anunta nici ca cineva solicita aviz de gospodarirea apelor, nici ce presupune proiectul pentru care se cere aviz, nici ca au emis avizul. Este cea mai netransparenta institutie din Romania. Si este, pana la urma, o insitututie de mediu si ar trebui sa fie monument de transparenta si sa consulte publicul la fiecare pas.

Lasă un răspuns

Connect with