Autorităţile publice locale pot exploata anual 5.000 mc de agregate de balastieră, din care 1.000 mc gratuit

Scris de Ioan Aniţaş, 11 august 2022 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »


De la Biroul de Presă al Administraţiei Bazinale Someş-Tisa din Cluj-Napoca, am primit zilele trecute o informaţie referitoare la posibilităţile de exploatarea a agregatelor minerale de balastieră, formalităţi obligatorii de îndeplinit pentru a putea extrage balast ş.a.

Potrivit comunicatului primit< Autoritatea de gospodărire a apelor acordă dreptul de exploatare a agregatelor minerale din albiile sau malurile cursurilor de apă, cuvetele lacurilor, bălţilor, prin exploatări organizate, pe baza avizului şi a autorizaţiei de gospodărire a apelor, cu avizul deţinătorilor de lucrări hidrotehnice în albie din zonă.

În cazul solicitărilor venite din partea UAT-urilor pentru exploatarea agregatelor minerale în zonele identificate pe cursurile de apă ca fiind cu deponii, sistemele de gospodărire a apelor realizează demersurile în vederea scoaterii la licitaţie a bunului propus, respectându-se următoarele etape< Desfăşurarea licitaţiei şi desemnarea ofertei câştigătoare> Semnarea contractului de închiriere> Solicitarea avizului de gospodărire a apelor> Obţinerea autorizaţiei de gospodărire a apelor.

Prin autorizaţia de gospodărire a apelor, eliberată gratuit, se acordă autorităţii administraţiei publice locale dreptul de exploatare a agregatelor minerale în limita cantităţii maxime de 5.000 mc pe an, din care 1.000 mc pe an, gratuit.
În cazuri de urgenţă ca viituri/precipitaţii, pentru remedierea imediată a obiectivelor distruse, autorităţiile publice locale pot solicita avizul de gospodărire a apelor în baza unei documentaţii tehnice simplificată. Avizul de gospodărire a apelor se acordă, gratuit, în scopul refacerii avariilor produse, în limita cantităţii maxime de 2.000 mc/an. Conţinutul documentaţiilor tehnice necesare obţinerii avizului de gospodărire a apelor atât pentru interes public local, cât şi pentru situaţii de urgenţă este stabilit în Ordinul MAP nr.828/2019 la art. 24.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

Tastează numerele care apar! Exemplu: 7 5 unu şapte = 7517