Au luptat în memoria maestrului Tudor Barbul! (Foto)

Scris de Ionuţ Blăjean, 29 noiembrie 2021 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Cu toţii ne-am fi dorit să se numească în continuare ”Cupa Cetate Ardud”, însă din păcate turneul de lupte greco-romane de la Ardud a devenit Memorialul Tudor Barbul. Prima ediţie s-a desfăşurat sâmbătă, 27 noiembrie 2021, în sala de sport a liceului din oraşul Ardud.

Din cauza pandemiei, pe saltea au ajuns doar sportivi din România şi Republica Moldova. Condiţiile de călătorie, eventuala carantină şi costurile suplimentare pentru testele COVID au făcut ca sportivii şi antrenorii din alte ţări să renunţe la excursia în judeţul Satu Mare.

Chiar şi aşa, sâmbătă a fost agitaţie mare pe saltea. Cei mai mici sportivi, copii şi cadeţi, au luptat pentru, probabil, prima lor medalie într-o competiţie cu tradiţie.

Timp de câteva ore, şi după ce s-a păstrat un moment de reculegere în memoria maestrului Tudor Barbul, micii sportivi au intrat în concurs. Au venit de la cluburi importante din ţară, dar şi ţara vecină, Republica Moldova.

În jurul orei 12:00, competiţia a luat o scurtă pauză, moment în care toţi sportivii s-au aliniat, pe cluburi, iar între ei a ajuns Ovidiu Duma, primarul oraşului Ardud. După ce le-a mulţumit pentru participare, Ovidiu Duma le-a oferit oaspeţilor şi câteva cuvinte despre cel care a fost Tudor Barbul.

”Este un memorial, din păcate. Este o competiţie creată chiar de el în urmă cu aproximativ 10 ani, care an de an a adunat tot mai mulţi sportivi din ţară şi din străinătate. A făcut ca luptele ardudene, sătmărene, să fie cunoscute peste tot pe mapamond. De aceea, ca urmare a eforturilor, a meritelor, a rezultatelor obţinute de maestrul Tudor Barbul, s-a şi creat la clubul de lupte din Mădăras, oraşul Ardud, Centrul Olimpic de lupte greco-romane, singurul din judeţul Satu Mare”, ne-a declarat primarul Ovidiu Duma. Acesta ne-a mai spus că lucrările la noua sală de sport din Mădăras se află într-un stadiu avansat şi că ea va fi dată în folosinţă în primăvara anului 2022. Se intenţionează să i se pună numele ”Sala Sporturilor Tudor Barbul”.

Cei mai buni sportivi au fost recompensaţi cu diplome şi frumoase medalii, iar la final s-a realizat o fotografie de grup.

Rezultatele sportivilor de la CS Satu Mare – Cetate Ardud:
U7: David Prunar – locul 2, 44 kg
U11: Alex Baboş – locul 3, 27 kg
U13: Andrei Baltoş – locul 2, 75 kg, Allan Fârdea – locul 4, 32 kg, Anderson Utca – locul 5, 58 kg.

Sportivii sunt antrenaţi de Claudiu Blaga.

Pentru sprijinul acordat în organizarea turneului de la Ardud, se aduc mulţumiri: Nicu Avorniciţi, Bogdan Prunar, Călin Soimoşan, Nelu Kocz, Cristi Blaga, Nelu Bulancea, Ghiţă Bălăcean, Bogdan Chilinţan, Dani Micu, Uţu Frenţiu, Sergiu Suciu.

Turneul a fost organizat de Primăria Ardud, ACS Cetate Ardud, Consiliul Judeţean Satu Mare, Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Satu Mare.

Tudor Barbul a făcut ca luptele sătmărene să cucerească mii de medalii

Pe 19 martie 2021, maestrul Tudor Barbul ne-a părăsit la vârsta de doar 59 de ani. De-a lungul vieţii a făcut multe pentru sportul sătmărean şi nu numai. Tocmai de aceea el nu va fi uitat niciodată, iar oamenii care l-au cunoscut îşi vor aminti mereu cu drag de el.

A lăsat în urmă o întreagă familie a luptelor, sport care a adus judeţului Satu Mare, fără să exagerăm, mii de medalii de la cele mai importante competiţii naţionale şi internaţionale. La final de an eram obişnuiţi să participăm la Cupa Cetate Ardud, turneu care aduna sute de sportivi din diferite ţări. Dar acum, competiţia s-a desfăşurat după denumirea: Memorialul Tudor Barbul… A fost prima ediţie. Ne-am fi dorit ca ea să se organizeze peste 100 de ani. Ne-am fi dorit să-l vedem pe Tudor pe saltea, cum se îndreaptă, cu mersul său, spre colţ. Să-l auzim. Să ne facă să trăim intens fiecare secundă din fiecare meci. Dar…

Cu siguranţă, Tudor s-a uitat la turneu din Cer. Şi, poate, a fost fericit să-i vadă pe toţi împreună, cinstindu-i memoria. 

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

Tastează numerele care apar! Exemplu: 7 5 unu şapte = 7517