Image 1
Image 2

Au fost semnate 400 de contracte de furnizare a serviciilor medicale în județul Satu Mare

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Joi, 5 septembrie, în Sala Mică de şedinţe a Palatului Administrativ din Satu Mare, a avut loc întâlnirea Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice, prezidată de prefectul Darius Filip.

La această reuniune informală au fost reprezentate asociaţiile de pensionari civili, militari, Casa Judeţeană de Pensii, Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor – CARP ş.a. Pe ordinea de zi au fost înscrise punctele: Stadiul încheierii contractelor cu furnizarea de servicii medicale la 1 august 2019ș Programe naţionale de sănătate derulate de Casa de Asigurări de Sănătate Satu Mare, respectiv punctul diverse.

Georgeta Pop, preşedinta Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Satu Mare a prezentat asistenţei o serie de cifre ce privesc contractele încheiat cu medici, unităţi furnizoare de servicii sanitare, componenţa sumelor pe care casa le are la dispoziţie pentru diversele activităţi girate ş.a.

Potrivit celor prezentate de Georgeta Pop, veniturile Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Satu Mare se compun în proporţie de 51% din contribuţiile asiguraţilor, iar diferenţa se suportă de la bugetul de stat şi de la Ministerul Sănătăţii. Procentul de încasare menţionat mai sus este pus pe seama numărului relativ mare de beneficiari ai serviciilor de sănătate, de la care nu se pot încasa cotele de contribuţie.

În ceea ce priveşte situaţia contractelor încheiate cu furnizorii de servicii medicale, preşedinta Georgeta Pop a subliniat faptul că până la sfârşitul lunii iulie, Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate a încheiat aproximativ 400 de contracte.

În cazul medicilor de familie sunt semnate 138 de contracte, pentru ambulatoriile de specialitate sunt încheiate 34 de contracte, privind 30 de specializări (numărul contractelor încheiate nu înseamnă implicit şi număr de medici. Numărul medicilor specialişti care îşi desfăşoră activitatea în cadrul contractelor încheiate este considerabil mai mare n.a.)ș în cazul investigaţiilor paraclinice – laboratoare, sunt încheiate 30 de contracteș cu 4 unităţi de recuperare există contracteș sunt 70 de contracte semnate în cazul medicinei dentareș 4 contracte de îngrijire la domiciliu a bolnavilorș sunt contractate servicii cu 66 de farmaciiș 59 de firme pot furniza servicii protetice ş.a.

Este în creştere numărul pacienţilor din domeniul oncologic

Cât priveşte programele de sănătate derulate prin Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Satu Mare, a fost subliniat faptul că este vorba despre 8 asemenea programe, din cele existente la nivel naţional.

Dr. Raveca Gliga, director adjunct al Casei, dar şi medic şef, a adus în atenţia participanţilor câteva date statistice referitoare la aceste programe în anul 2018, dar şi situaţia pe primele şase luni ale anului în curs. În cazul programului oncologic, în anul 2018 au fost 1.539 de pacienţi, din care 22 au beneficiat de medicaţie inovativă, iar până la mijlocul anului 2019, erau sub diverse forme de tratament 1.876 de parcienţiș o creştere a numărului pacienţilor se face remarcată şi în cazul diabeticilor. Dacă în anul 2018 au fost în evidenţe 1.463 de pacienţi, în prima jumătate a anului 2019 erau 1.422, cu tendinţe de creştere. În cazul celorlalte programe de sănătate precum Hemofilie profilactică, boli rare, ortopedie sunt mai puţine cazuri, la programul transplant (programul include tratamente postoperatorii la Satu Mare n.a.) – sunt 45 de pacienţiș programul de dializă are 245 de pacienţi, în vreme ce pentru programul bolilor cardiovasculare urmează să fie pus în aplicare programul de montare de stenturi, fiind propuse a se realiza lunar între 80 – 100 de asemenea intervenţii ş.a.

La punctul diverse, reprezentanţi ai pensionarilor au invocat faptul că în cazul unor investigaţii imagistice, medicii de specialitate nu indică punctual, cu precizie zona/locul asupra căruia să fie focalizată investigaţia, iar pentru unele examene de laborator, se recomandă un anume laborator, în ciuda faptului că există diferenţe relativ mari cu privire la tarifele prestaţiilor medicale, fapt ce nu este firesc. Preşedinta Georgeta Pop a sumbliniat faptul că în cazul acestor analize, pacientul este cel care alege laboratorul, nu medicul care prescrie biletul de trimitere.

Livia Haidu – preşedinta Asociaţiei Judeţene a Pensionarilor, col.(r). Gheorghe Strâmb, preşedintele al Consiliului Judeţean al persoanelor vârstnice, dar şi Ioan Florescu, preşedintele Ligii Pensionarilor “Unirea” Satu Mare, au solicitat sprijin în obţinerea de sedii în care să-şi poată desfăşura activitatea în condiţii normale. Au fost invocate şi unele aspecte ce privesc biletele de tratament distribuite prin Casa Judeţeană de Pensii Satu Mare.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns