00.00 Agenda publică, cu Mihai Sălceanu, invitaţi: Dălina Lazăr, Ciprian Crăciun, Adelin Ghiarfaş. Titlul emisiunii: Lupta pentru candidatura la prezidenţiale se ascute. (reluare) 01.30 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Csaba Csintalan. Titlul emisiunii: Un alt mod de cuantificare a rezultatelor –BAC 2019. 02.25 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjean, invitat: Darius Şchiop. Titlul emisiunii: Halep, prima româncă campioană la Wimbledon! Cum stă tenisul sătmărean? 03.15 Iată omul, cu Gabriel Ghişan,invitat: Sebastian Borleştean. 04.30 Ne cheamă natura 05.30 În Slujba Comunităţi cu Mihai Sălceanu, invitat: Romeo Nicoară. Titlul emisiuni: Deputat Romeo Nicoară – raport din parlament. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Audienţe în direct, cu Eva Laczko (reluare) 09.00 Viaţa la Ţară cu Ioan Aniţaş. 10.00 Tabără de creaţie la Ocoliş 10.45 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat: Maria Pop. Titlul emisiunii: Uleiurile esenţiale – cum le întrebuinţăm? 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Mihai Sălceanu, invitaţi: Dălina Lazăr, Ciprian Crăciun, Adelin Ghiarfaş. Titlul emisiunii: Lupta pentru candidatura la prezidenţiale se ascute. (reluare) 13.00 Ştiri 13.30 Street Music Festival – la Satu Mare. 14.30 Teleshopping 14.50 Cultură, Strigăt disperat al firmelor de construcţii, întâlnirea patronilor din construcţii la Poesis 15.40 În Slujba Comunităţi cu Mihai Sălceanu, invitat: Romeo Nicoară. Titlul emisiuni: Deputat Romeo Nicoară – raport din parlament. 16.45 Viaţa la Ţară cu Ioan Aniţaş. 17.30 Zone Folclorice cu Ioana Vladimirescu. 18.30 Audienţe în direct, cu Mihaela Ghiţă, invitat: Adrian Marc. Titlul emisiuni: Noi obiective ale Spitalului Judeţean de Urgenţă Satu Mare. (reluare) 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Mihai Sălceanu (direct) 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct, cu Mihaela Ghiţă, invitat: Adrian Marc. Titlul emisiuni: Noi obiective ale Spitalului Judeţean de Urgenţă Satu Mare. (reluare) 23.00 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjean, invitat: Darius Şchiop. Titlul emisiunii: Halep, prima româncă campioană la Wimbledon! Cum stă tenisul sătmărean? 19.07.2019

Au fost adoptate noi măsuri de simplificare în asistenţa socială

Scris de Ioana Vladimirescu, 13 decembrie 2016 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »
15-17 acte depuse la dosar în loc de 52 câte se depun în prezent

15-17 acte depuse la dosar în loc de 52 câte se depun în prezent

Bursele şcolare sunt eliminate din categoria veniturilor care se iau în calcul la stabilirea drepturilor de beneficii sociale

    Săptămâna aceasta, Guvernul a adoptat o Hotărâre care introduce noi măsuri de simplificare în asistenţa socială şi o serie de corecţii.
    Printre aceste măsuri se numără următoarele< solicitanţii de ajutoare sociale vor depune un dosar în loc de trei, iar bursele şcolare sunt eliminate din categoria veniturilor care se iau în calcul la stabilirea drepturilor de beneficii sociale.

15-17 acte depuse la dosar în loc de 52 câte se depun în prezent

Noile măsuri vor duce şi la eficientizarea timpului de lucru al asistenţilor sociali, prin reducerea cu două treimi a numărului de dosare de beneficii sociale ce trebuie procesate. Pentru obţinerea venitului minim garantat şi a alocaţiei pentru susţinerea familiei, în situaţia în care persoana ori familia întruneşte condiţiile de eligibilitate, inclusiv pentru obţinerea ajutorului pentru încălzirea locuinţei, solicitantul va depune un singur dosar. Cu alte cuvinte, documentele depuse iniţial pentru unul dintre beneficii se iau în considerare şi pentru solicitarea ulterioară a celorlalte măsuri de ajutor. Scade astfel simţitor numărul de documente necesare de la 52 de acte care se obţineau de la şapte sau chiar nouă instituţii, la 15-17 acte. Sunt diminuate costurile suportate de beneficiar şi timpul petrecut pentru a obţine toate actele doveditoare privind componenţa familiei şi veniturile acesteia.

Beneficiarii de ajutor social nu mai depun din 3 în 3 luni adeverinţă de la agenţia de ocupare a forţei de muncă

Beneficiarii de venit minim garantat (ajutor social) trebuie să ştie că în cazul acestuia e eliminată cerinţa de a prezenta din trei în trei luni o adeverinţă de la agenţia naţională pentru ocuparea forţei de muncă. Verificarea situaţiei persoanelor apte de muncă se va face pe baza listelor şi informaţiilor furnizate de agenţie. Un alt aspect reglementat se referă la cerinţa depunerii de către beneficiar din trei în trei luni a unei declaraţii pe propria răspundere şi a documentelor justificative care să ateste menţinerea condiţiilor de acordare. Această cerinţă e eliminată deoarece beneficiarul era oricum obligat să comunice în scris primarului modificările intervenite în componenţa familiei şi veniturile ei.
Nu va mai fi necesară depunerea unei noi cereri în cazul drepturilor suspendate, pentru reluarea plăţii. Aceste drepturi suspendate se vor acorda din oficiu în luna următoare dacă din verificările inspectorilor sociali nu rezultă situaţii de modificare sau încetare a lor. Pentru evitarea fraudelor şi erorilor, organul central fiscal de pe raza teritorială va verifica informaţiile despre venituri declarate de beneficiari şi va comunica primăriilor rezultatele verificărilor.

Suport financiar şi în cazul familiilor în care unul din copii nu frecventează şcoala

Modul de acordare a alocaţiei pentru susţinerea familiei devine mai flexibil la rândul său prin noile reglementări. Astfel, dacă într-o familie cu mai mulţi copii de vârstă şcolară, unul din aceştia nu urmează o formă de învăţământ sau acumulează mai mult de 20 de absenţe nemotivate într-un semestru, copilul nu va fi luat în calcul la stabilirea cuantumului acordat familiei, astfel încât familia să poată beneficia în continuare de suport financiar pentru a asigura şi celorlalţi copii posibilitatea frecventării şcolii. La ora actuală, dacă unul dintre copii are absenţe la şcoală, familia pierde dreptul la alocaţie pentru susţinerea familiei. ~n anul 2015/2016 s-a retras alocaţia pentru susţinerea familiei pentru 56.773 de copii din 20.716 familii pe baza absenţelor şi repetenţelor, inclusiv în situaţia în care un copil a mers zilnic la şcoală şi nu a avut absenţe, dar pe final a rămas repetent.

Cum era pedepsită familia beneficiară de alocaţie de susţinere în situaţia în care copil învăţa mai bine

O altă reglementare face referire la bursele şcolare. Toate bursele şcolare au fost eliminate din categoria veniturilor care se iau în calcul la stabilirea drepturilor de ajutor social, alocaţie pentru susţinerea familiei şi ajutor pentru încălzirea locuinţei. Până acum, dacă un copil trecea de la media 8 la media 10, statul român micşora ajutorul pentru susţinerea familiei, incluzând bursa de merit la calculul venitului familiei. Numărul acestor cazuri de micşorare a alocaţiei pentru susţinerea familiei în situaţia copiilor cu burse de merit a fost de 385 în 2015 şi de 230 anul acesta. Creşterea performanţei şcolare a unui copil din familii vulnerabile duce în prezent la penalizarea familiei.

Câţi beneficiari de ajutor social, ajutor la încălzire şi alocaţie pentru susţinerea familiei sunt?

Cât depre numărul de beneficiari ai diverselor forme de sprijin din România, acesta este< 240.078 beneficiari de venit minim garantat, suma aferentă plătită acestora fiind de peste 67 milioane lei, date de la nivelul lunii octombrie. Totodată, 262.619 persoane primesc alocaţie pentru susţinerea familiei, acestea primind peste 42 de milioane lei, tot conform datelor din octombrie. Alţi 636.256 români primesc ajutor la încălzirea locuinţei pe întreg sezonul rece.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.