Au dreptate studenţii când solicită majorarea burselor?

Scris de Vasile Nechita, 09 mai 2022 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) solicită Ministerului Educaţiei şi Guvernului din nou, în contextul economic actual şi având în vedere evoluţiile la nivel european, creşterea subvenţiei pentru burse, nemodificate din 2017, de la 201 lei/student bugetat/lună la 272 lei/student bugetat/lună, ţinând cont de nevoia stringentă de actualizare a cuantumului burselor studenţeşti.

Inflaţia ridicată din ultima perioadă a erodat semnificativ posibilităţile studenţilor de a se susţine financiar pentru parcurgerea studiilor, în contextul în care aceştia s-au întors în centrele universitare la activităţi didactice faţă-în-faţă şi trebuie să plătească cheltuieli de cazare, masă, relocare etc.

Salariul minim a beneficiat de o creştere de 10,9% faţă de nivelul din 2021

Potrivit raportului INS din luna martie, inflaţia a ajuns la 10,2%, iar cele mai mari creşteri s-au înregistrat la produsele alimentare şi la preţul gazelor, costuri pe care o mare parte dintre studenţi le achită în mod regulat. Nevoia de actualizare a subvenţiilor oferite de stat este evidentă, numeroase alte facilităţi, precum şi salariul minim, fiind actualizate în raport cu inflaţia (salariul minim a beneficiat de o creştere de 10,9% faţă de nivelul din 2021). În schimb, studenţii au fost complet uitaţi, valoarea subvenţiei nefiind modificată, necrescând din 2017 şi aflându-se în acest punct la o distanţă astronomică de necesităţile studenţilor.

Deşi România este la coada clasamentului european în privinţa ponderii de tineri absolvenţi de studii superioare, spre deosebire de alte state europene, sprijinul din fonduri guvernamentale acordat studenţilor în pandemie a fost minimal spre inexistent. Şi mai grav, aceeaşi tendinţă s-a observat şi în perioada de redresare post-pandemie. Doar în ultimele săptămâni, Slovenia (cu o populaţie de studenţi de 6 ori mai mică decât România) şi Luxemburg (cu o populaţie de studenţi de 76 de ori mai mică decât România) au decis suplimentarea sprijinului financiar pentru studenţi cu 40, respectiv 10 milioane de euro.

Dacă coşul minim al studentului se afla încă de acum doi ani la aproximativ 1172 de lei/lună (dublu faţă de cuantumul minim al burselor), iar în decembrie prezentam faptul că România este pe penultimul loc din Uniunea Europeană la cheltuieli publice/student şi studenţii români au probleme financiare peste media Uniunii Europene, acum nevoia creşterii burselor se dovedeşte a fi una şi mai stringentă.

Conform legii, bursele trebuie să acopere cheltuielile minime de masă şi cazare. În 2021, în baza calculelor ANOSR, cuantumul minim al burselor trebuia să crească de la 580 lei la 840 de lei. În acest sens, Consiliul Naţional al Învăţământului Superior a stabilit creşterea cuantumului minim la 700 de lei, pentru ca în 2022 statisticile să arate că acesta ar trebui să crească la 780 lei. Fără o creştere a subvenţiei pentru burse, însă, bursele nu s-au majorat în cvasimajoritatea universităţilor din România.

Mai mult decât atât, planul „Sprijin pentru România”, lansat de Guvernul României în domeniul social, ignoră, din nou, nevoile studenţilor, singura măsură pe care o propune fiind crearea unei facilităţi de creditare pentru studenţi, o temă care a eşuat şi în trecut pentru faptul că este ruptă de realităţile din România (despre ineficienţa acestei măsuri ANOSR va lansa o analiză separată).

„Cu o inflaţie de aproximativ 10% şi fără actualizări ale subvenţiei de burse de mai bine de 5 ani, studenţii se află într-o situaţie dramatică la revenirea din pandemie. Cu cât Guvernul întârzie adoptarea unei Hotărâri de Guvern care să crească cuantumul subvenţiei pentru burse, cu atât discrepanţa dintre bursă şi cheltuielile pe care, conform legii, ar trebui să le acopere se va majora, iar studenţii se vor afla într-o dificultate majoră de a-şi continua studiile, în timp ce alţii vor fi îndepărtaţi de la şansa de a accesa învăţământul superior” a declarat Horia-Şerban Oniţa, preşedintele ANOSR.

Ca urmare, vă punem următoarea întrebare:

Au dreptate studenţii când solicită majorarea burselor?

Loading ... Loading ...
Abonează-te acum Online!
  1. Dac Bulibas a spus: 10 mai 2022, ora 11:20

    Colonia asta de mana 33-a amanetata , jefuita care-si subjuga si umileste cetatenii merita sa dispara pt. totdeauna !!!…Tineretul pleaca (si foarte bine o fac ) deorece aici nu au nici prezent si nici viitor !. In Colonia asta daca nu faci parte din categoria specialilor si mafiotilor , nu poti trai decat in nevoi, saracie si mizerie !!!. Asta ofera aceasta Colonie !…

  2. contribuabil a spus: 10 mai 2022, ora 07:44

    sa nu ne miram ca pleaca tineretul din tara daca nu suntem in stare sa i apreciem

Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

Tastează numerele care apar! Exemplu: 7 5 unu şapte = 7517