Aţi fi de acord cu schimbarea numelui judeţului din Satu Mare în Sătmar?

Scris de I. Z., 29 aprilie 2015 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Pagina 1 IZDÎn urma materialului documentar cu titlul Lupta sătmărenilor cu băimărenii pentru stabilirea reşedinţei de judeţ publicat în Informaţia de Duminică din data de 26 aprilie 2015, în care am prezentat nemulţumirea autorităţilor locale din anul 1925 vizavi de denumirea oraşului şi judeţului Satu Mare, preşedintele Consiliului Judeţean propune schimbarea denumirii judeţului din Satu Mare în Sătmar. În primul rând trebuie consultaţi locuitorii judeţului aşa cum s-a făcut şi în anul 1925.

 

Argumentele pro şi contra prezentate atunci sunt valabile şi acum. Deci Satu Mare sau Sătmar ar fi cea mai potrivită denumire pentru judeţul nostru?

La şedinţa Consiliului Judeţean din 29 aprilie 2015, preşdintele Ştef a propus schimbarea denumirii judeţului dar a omis să menţioneze de unde i-a venit ideea.

Redăm mai jos un scurt fragment din materialul publicat în Informaţia de Duminică

„Din memoriul redactat de primarul Ferenţiu şi trimis primului ministru Ion I. C. Brătianu în 8 decembrie 1925 aflăm câteva date foarte importante despre judeţ şi despre oraşul de pe Someş. Printre nemulţumirile expuse în memoriu a fost şi cea legată de denumirea judeţului şi a oraşului Satu Mare:

„Domnule Primministru

Prin decret Regal dat pe baza jurnalului Consiliului de Miniştri (…) s-a micşorat judeţul nostru cu cea mai bogată plasă, anume cu plasa Careii-Mari care s-a tăiat către judeţul Sălagiu. 

Numele judeţului a rămas Satu-Mare, care denumire nu este potrivită pentru un judeţ.

Numele comunei urbane Satu Mare a rămas Satu-Mare cu toate că în raportul nostru, cerut de către Ministerul de Interne, cu ocaziunea reformei administrative, am motivat, că această denumire nu este proprie pentru un oraş mare cu o populaţie de peste 70.000 de locuitori.

Prin acest Decret Regal oraşul cu municipiul Satu-Mare a fost degradat de comuna urbană nereşedinţă de judeţ, determinându-se comuna urbană Baia Mare de reşedinţa judeţului Satu-Mare, pierzându-şi oraşul Satu Mare prin acest fapt dreptul de municipiu, avut de 210 ani.”

 

[cardoza_wp_poll id=106]

 

Pentru o mai bună informare vă recomandăm să citiţi articolul integral aici:

http://www.informatia-zilei.ro/sm/lupta-satmarenilor-cu-baimarenii-pentru-stabilirea-resedintei-de-judet/

 

Abonează-te acum Online!
 1. votant a spus: 19 mai 2015, ora 20:23

  Pt. Sergiu
  Romanii nu sunt uniti. Ai dovada!!!
  Pt. Cristi.
  Se zice ca masa-i unguroaica, nu degeaba si-a tras gagica pe Brigi,
  pe care a pus-o directoare cu birou si masina la Consiliu’ care are ca activitate de baza „taiatu’ frunzei la caini” si „frecat mangalu’ ” cat e ziua de mare (coafor, manichiura,etc)

 2. keloo a spus: 09 mai 2015, ora 09:31

  Marele Stef care in afara de cateva reclame publicitare turismului Satmarean, nu.a facut nik pentru judet, s-s gandit sa mai traga o limbuca si la UDMR, in partea dorsala ca de…. la urmatoarele alegeri nu se stieeee!.

 3. crina a spus: 04 mai 2015, ora 22:21

  Asta e oras de pensionari.

 4. Eugen a spus: 03 mai 2015, ora 21:49

  (Satu Mare (în maghiară: Máréfalva) este o comună în judeţul Harghita, Transilvania, România. Are în componenţă un singur sat, Satu Mare.)
  Din Wikipedia :
  „….În anul următor, la 29 decembrie 1712 Sătmar (Szatmár) şi Mintiu (Németi) au fost unite din punct de vedere administrativ sub denumirea Szatmár-Németi (Sătmar-Mintiu). …”.
  In concluzie :
  Satu Mare (in maghiara : Marefalva ) ca denumire, nu are nimic in comun cu Szatmarnemeti (Szatmar + Nemeti) denumirea veche al orasului nostru !. Satmar fara Nemeti („Mintiu” ???- de unde dracu acest nume tradus prost in romaneste ?) ar reprezenta practic numai o parte din oras si anume cel fara Nemeti („Mintiu” ). Mai corect ar fi pe romaneste : Satmarnemeti daca vreti sa-l suciti un pic ca sa nu va rupeti din greseala cumva limba. (Corect ar fi : Szatmarnemeti si nu Satu Mare alias Marefalva sau Satmar ). Acum va las sa-l ingropati acest subiect si sa ramaneti la denumirea botezata/aleasa prost de Satu Mare pe ungureste : Marefalva in loc de : Szatmarnemeti !.

 5. Roatis Alexandru a spus: 03 mai 2015, ora 17:50

  Cand se atribuie nume unor entitati geografice e bine sa te gandesti si in viitor cum va fi receptat acest nume. Sa zicem ca peste 100 de ani satul „Satu Mic” devine un oras infloritor, sigur pentru cei neobisnuiti va parea caraghios. La fel e cu modificarea denumirilor strazilor, ex. str.Karl Marx, s-a schimbat oranduirea si altii i-au schimbat iar numele. Nu cred ca ar fi mare castig local schimbarea in Satmar, poate un alt nume,ex. legat de raul Somes. Dupa mine cel mai important lucru ar fi o codificare fixa pentru strazi,localitati,etc. astfel incat codul sa ramana stabil pe lunga perioada de timp. Ma gandesc la bazele de date unde din cauza unor erori de introducere de date de ex. Barsau avea vreo 36 de variante(intr-o anumita istitutie) iar cand cautai un anumit Barsau era o adevarata babilonie informatica.

 6. ralu a spus: 02 mai 2015, ora 19:49

  Nu cred ca trebuie schimbat acest nume, nu exista motive. Un referendum la aceasta tema costa multi bani. Propun sa facem economii pentru a salva hotelul Dacia sau Biblioteca judeteana.

 7. gigi a spus: 02 mai 2015, ora 11:22

  cred ca sunt multe alte lucruri de facut in Satu Mare decat schimbarea numelui ( Stef lasa -ne, esti un tradator de partid ,tara si neam!!!)

 8. corn a spus: 02 mai 2015, ora 10:50

  mama,cat de multi satu mareni pe aici!

 9. un punct de vedere zice a spus: 01 mai 2015, ora 10:22

  Un punctulu de vedere pe marginea întrebării Satu Mare sau Sătmar?

  Pe urmele unui articolu publicatu in paginile dziarului ăstuia, mai precisu pe editiunea electronica văzut-am mai multe observatiuni din partea cetitorilor privindu numele oraşului şi giudetzului. Zic unii că mai bine s-ar numi Satumare nu Sătmaru, care duce spre ungureşte, iară alţii că de bun sâmţ ar fi să rămâie aşa cumu-i amu, adeca Satu Mare, scris pe din două, iară nu ca în secolul 19.
  Stremoşii noştri, pintre care la loc de frunte numără-să Petru Bran, primul profesor de limbă românescă din Satu Mare, carele scria la anul 1859 Satumare, iară nu Sătmar, apoia pe marele Vasiliu Lucaciu, carele a fost asuprit de unguri pentru c-a îndrăznit să zică mereu Satu Mare în scrierile sale, tot profesor de limba română la liceul regesc din Satu Mare, şi carele chiar a îndrăznit a numi un ziar Satu Mare. Nu putemu să-l omitem pe Ioane Marcu, om învăţatu, preocupat de studiul limbei române, apreciat de Titu Maiorescu, tocmai pentru că a polemizat cu dânsul, dupre cum se vede în ziarulu OBSERVATORIULU, de-o pildă, şi în urmă cu 130 de ani era o dispută de cum să se zică Satumare sau Sătmar.
  Iată ce se scria în 1880: „Satmaru comitatu şi oraşiu, ilu scriu mulţi dela unu timpu incoce Satu-Mare, de unde urmară mulţime de confusiuni, că-ci acelu nume anticu topograficu pe de o parte ungurii ilu traduseara cu Nagyfalu, germanii cu Grossdorf, dara si romanii din Romania il luară de unu sătoiu mare.”
  Apărătorii românismului, intelectiualii luminaţi ziceu Satumare, iară pentru popor era mai la îndemână să se zică Sătmar.
  Aşadară, în secolulu 19 când românii se băteau pentru limba lor, oraşul de pe Someşu era numitu de români Satumare şi Sătmar, iară de unguri, germani şi alte neamuri pre limba fiecăruia, dupre cum şi asta se vede tot din ziarele de epocă.
  Mai vine în sprijunul nostru şi marele istoric Nicolae Iorga, carele tot aşa zice, Satu Mare. Abia în secolul următor, pe la 1925 se desbate cum ar fi mai bine să numească Satu Mare. Sunt deja opinii pro şi contra Satu Mare. Pe unele documente oficiale să găseşte şi Sătmar şi Satu Mare. Unii propun ca oraşul să se numească Satu Mare, iară judeţul Sătmar, Alţii, dincontra, consideră că şi judeţeul şi oraşul să poarte numele de Sătmar, ca să nu se confunde cu un sat mare. Atunci aveau toate motivele să evite un nume care să dea impresia că ar fi vorba despre un sat mare. Sătmărenii se luptau cu băimăreni pentru capitala de judeţu. A ieşit învingător Satu Mare, chiar dacă nu i s-a schimbat numele în Sătmar. O concluziune ar fi că nu contează atât numele, cât renumele. Contează ceea ce eşti, iară nu ceea ce doreşti să pari schimbându-ţi numele. Dar şi numele, oricare ar fi, are importanţa lui.
  Revenind la o limbă mai accesibilă, însă nu mai frumoasă decât cea pe care o foloseau înaintaşii, întrebarea Satu Mare sau Sătmar rămâne deschisă.

 10. vasile a spus: 01 mai 2015, ora 09:57

  Judeţul acesta trebuie dezvoltat din toate punctele de vedere, că tot pe ultimele locuri suntem. Schimbarea numelui e ultima problemă, iar referendumul înseamnă alţi bani, sau nu mai avem ce să facem cu banii?

 11. Om a spus: 30 aprilie 2015, ora 21:08

  Nu sunt de acord cu schimbarea numelui.. In schimb sunt de acord sa facem un referendum legat de schimbarea lui Stef.. ca sa nu ne mai pierdem vremea cu prosti vanzatori de neam si tara..

 12. Stelian Gavrilas a spus: 30 aprilie 2015, ora 18:57

  Zoli, esti tare ca fularu si periculos ca bomba atomica.

 13. Viorel a spus: 30 aprilie 2015, ora 16:40

  … cine plateste refacerea tuturor actelor de identitate si a celor de proprietate… haosul o sa dureze ani de zile .

 14. Zoli a spus: 30 aprilie 2015, ora 14:02

  E ok dar dupa S sa punem Z , asa ar fi corect.Daca nu, atunci sa nu punem nici t-ul iar inaintea cuvantului rezultat sa punem „stef-samar”!

 15. cosmin a spus: 30 aprilie 2015, ora 12:05

  banuiesc ca asta este ultima problema a judetului, cum sa se numeasca! proiecte marunte venite de la oameni marunti!

 16. Bucur a spus: 30 aprilie 2015, ora 09:53

  Luminatii din zona respectiva nu stiu cum sa mai spele putin creierele oamenilor tinuti in saracie, tocmai pentru a putea fi usor de manipulat si le-a basit mintea sa schimbe numele.

 17. doar o Satmareanca a spus: 30 aprilie 2015, ora 08:55

  Mi se pare o idee foarte buna.

 18. stimabil a spus: 30 aprilie 2015, ora 08:51

  Mai,mai,mai ! In suceava exista comuna Satu Mare , deci este mai bine sa va tot confunde cu o comuna , decat sa aveti nume care ar fi numele real , dar suna a ungureste ? Mai , mai , mai !

 19. szilagyi laszlo a spus: 30 aprilie 2015, ora 08:41

  Daca pornim de la ideea ca de mult se numea castrum zathmar sau
  salzmarkt ceea ce inseamna piata de sare atunci nu cred ca ar avea ceva tangenta cu un sat mare mai ales ca este un municipiu!!!

 20. ulpius a spus: 30 aprilie 2015, ora 08:31

  NU STIU DECE NU AU PROPUS SI ORTOGRAFIA LIMBII MAGHIARE ?!!! Pe ce parte a dormit Stef cand a propus aceasta enormitate ?

 21. ado a spus: 30 aprilie 2015, ora 08:30

  Nu inteleg de ce sariti in sus, pina si la GNV scrie ca este cotidianul
  satmarenilor , imediat trebuie acordata conotatie etnica la orice fleac ?

 22. gabor a spus: 30 aprilie 2015, ora 08:25

  de ce nu Satmaru unguresc??????????

 23. paulina a spus: 30 aprilie 2015, ora 08:18

  de ce nu Satmaru unguresc??????????

 24. 007 a spus: 30 aprilie 2015, ora 08:03

  De ce nu-Szabolcs-Szatmár-Bereg ?!

 25. ..... a spus: 30 aprilie 2015, ora 07:02

  ha ha SATMAR NEMETI

 26. unu a spus: 30 aprilie 2015, ora 07:01

  Adrian …… ai chef sa faci probleme ??? cate probleme sunt de rezolvat in Oras?? asta nu te intereseaza????

 27. sergiu a spus: 30 aprilie 2015, ora 06:45

  uite cati unguri au votat….
  futui….

 28. cristi a spus: 29 aprilie 2015, ora 21:40

  vrea sa se dea bine cu udmr ca sa mai aiba loc de munca in viitor la caldurica…si ce daca loveste in romani…

 29. George Boitor a spus: 29 aprilie 2015, ora 20:40

  Pe portalsm.ro scrie ca nu trebuie sa ne schimbam buletinele, ramane asa pana cand expira.

 30. Stelian Gavrilas a spus: 29 aprilie 2015, ora 20:37

  Asta inseamna sa ne schimbam toti locuitorii din Satu Mare cartile de identitate ?

 31. gigi a spus: 29 aprilie 2015, ora 19:54

  nu este altceva de facut in acest judet decat schimbarea numelui? cretinilor!!!

 32. kati a spus: 29 aprilie 2015, ora 19:54

  Mai bine ar face locuri de munca, decit sa uneasca reuneasca si sa dezbine!

Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

 • Telefoane utile

  • Apel unic de urgenţă112
  • Ambulanţa0261-741111
  • Pompieri0261-711212
  • Agenţia CFR0261-711002
  • Distrigaz0261-710928
  • Informaţii CFR0261-768704
  • Deranjamente Electrica0261-929
  • Poliţia0261-807777
  • Informaţia Zilei0261-767300
  • Apaserv (apel gratuit, non stop)0800-827-776
  • Urgenţe E.ON Gaz (tel verde)0800-800-928
  • Jandarmeria0261-769-760
  • Poliţia Locală0261-727020
  • CMJ0261-717123, 716513
  • Intervenţii microcentrale0742.708.708
  • Depanare ACR0744792297
  • Depanare auto NON-STOP0733-507026, 0744-507026
  • Spitalul Judeţean I0261-727050
  • Spitalul Judeţean II0261-715696
  • Stomatologie, Urgente0771.049.416
  • Refugiu de noapte0261-750135
  • Agenţia TAROM0261-712795
  • Autogara0261-768439
  • R.A. Transurban0261-721971
  • Prefectura0261-716309
  • Primăria Satu Mare0261-807569, 807553
  • SC RDS SA0361-400.401
  • Pompe funebre0261-716590
  • Agenţie de turism0261-737915
  • Protecţia Consumatorilor (tel verde)0800-080-999
  • Locaterm (non-stop)0261-733693
  • Birou teritorial anticorupţie0261.759.780
  • Anticorupţie MAI0261-710.690
 • Curs Valutar

 • Arhivă articole Informaţia Zilei

 • Dacă vrei ca reclama ta să apară aici, sună la 0261.767.303 sau 0724.103.517