Image 1
Image 2

Aţi fi de acord cu reUnirea Basarabiei cu România?

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

La 27 martie s-au aniversat 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, eveniment ce se înscrie cu litere de aur în istoria neamului nostru românesc.

În după-amiaza zilei de 27 martie 1918, a avut loc şedinţa Sfatului Ţării, care va adopta hotărârea de unire.

Şedinţa a fost deschisă de preşedintele ei, Ion Inculeţ, care a declarat între altele : „Şedinţa de astăzi, domnilor deputaţi, va fi o şedinţă istorică pentru naţiunea noastră, pentru poporul nostru. Noi trebuie să depunem toate silinţele ca să reuşim cu cinste în acest moment istoric”. A urmat la cuvânt Alexandru Marghiloman, care a precizat condiţiile interne şi externe ale momentului şi, în numele guvernului român, a făcut o declaraţie de respectare a drepturilor şi libertăţilor câştigate, urmând ca Sfatul Ţării să se ocupe de „rezolvarea chestiunii agrare potrivit cu vrerile poporului”.

Punându-se la vot chestiunea Unirii Basarabiei cu România, 82 deputaţi s-au pronunţat pentru votul deschis, 27 au fost contra şi 16 s-au abţinut. S-a trecut apoi la votarea rezoluţiei propuse de Blocul Moldovenesc, rezultatul fiind următorul : 86 voturi pentru, 3 contra şi 36 de abţineri.

La 27 martie/9 aprilie 1918 s-a pus de acord vrerea marii majorităţi a populaţiei cu hotărârea organului reprezentativ, ales pe cale democratică :

„În numele poporului Basarabiei, Sfatul Ţării declară : Republica Democratică Moldovenească (Basarabia), în hotarele ei dintre Prut, Nistru, Marea Neagră şi vechile graniţe cu Austria, ruptă de Rusia acum mai bine de o sută de ani din trupul vechii Moldave, în puterea dreptului istoric şi al dreptului de neam, pe baza principiului că noroadele singure săşi hotărască soarta lor, de azi înainte şi pentru totdeauna se uneşte cu mama sa, România”. Declaraţia se încheie cu cuvintele : „Trăiască unirea Basarabiei cu România de-a pururea şi totdeauna!”.

Rezultatul votului, anunţat cu aclamaţii, a fost adus la cunoştinţa primului ministru Alexandru Marghiloman, care a intrat în sală şi a rostit o scurtă alocuţiune, prin care preciza că, în numele poporului român şi al Regelui, cu mândrie lua act de Declaraţia de Unire şi, în numele guvernului român, declara că o primeşte. El încheia cu cuvintele : „Trăiască România, una şi nedespărţită!”.

Hotărârea Sfatului Ţării a fost primită cu entuziasm şi satisfacţie de românii de pretutindeni, conştienţi că, în vremuri grele, se realiza un pas important în înfăptuirea României întregite. Unirea Basarabiei cu Ţara a stimulat lupta de eliberare a românilor aflaţi încă sub stăpânire străină.

Camera Deputaţilor şi Senatul s-au reunit în 27 martie într-o şedinţă solemnă dedicată împlinirii a 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România. Printre participanţi se numără premierul român şi cel al Republicii Moldova, preşedinţii celor două camere ale Parlamentului României şi cel al Republicii Moldova, Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, fostul preşedinte Emil Constantinescu, primarul general al Bucureştiului, Gabriela Firea. Preşedintele Klaus Iohannis a fost invitat la şedinţa solemnă din Parlament, însă nu s-a prezentat.  Şeful statului a ales să transmită un mesaj.

La Bruxelles a fost lansat primul think tank care aduce în atenţia Uniunii Europene proiectul Unirii Republicii Moldova cu România. Centrul European pentru Unitate Românească/European Centre for Romanian Unity (ECRU) va promova la nivelul instituţiilor europene unitatea culturală, lingivstică şi istorică a celor două state şi va sprijini integrarea europeană deplină, prin intermediul României, a Republicii Moldova.

Aşadar, punem cititorilor noştri următoarea întrebare:

[cardoza_wp_poll id=309]

19 comentarii

  1. @observator. E frumos sa visezi, dar realitatea le intrece pe toate. In ritmul actual al depopularii, atat in locul romanilor cat si al ungurilor s-ar putea sa vina altii si nu sunt nici macar rusi. Am vazut fenomenul acesta in alte parti si dupa ce se instaleaza nu mai parasesc locul. Nu este greu de ghicit cine.

  2. @Babacu. Tezaurul l-am trimis noi la ei, e rusinos ce-au facut, dar nici noi nu trebuia sa ajungem in situatia aceea. Cat priveste afaceristii rusi si nu Rusia, ei au actionat pe teritoriul nostru, care a fost un pamant al nimanui, noi nu am avut servicii, nu am avut justitie, le-am chiar facilitat prin legi ceea ce au facut. Au fost doar cativa rusi si uite ce ne-au facut. De aceea am scris ca au facut ce-au vrut cu Ucraina. Vezi si tu cat de tari suntem, cand e vorba de cuvinte suntem voinici, cand e vorba de fapte apoi suntem pe nicaieri.

  3. Daca simpaticii postaci tot mi-au ridicat mingi la fileu, le voi raspunde:
    – rusii sint mai rai decit alte popoare pentru ca au FURAT fara rusine Tezaurul Romaniei si refuza sa-l restituie. Spre exemplu, daca la vremea respectiva Tezaurul ar fi fost depozitat la Londra, acum Tezaurul ar fi fost acasa. Rysii nu au dat niciodata nimic, doar au luat.
    – nu tin discursuri despre “reUnire”, chiar am spus ca inca nu este momentul pentru ca stiu agresivitatea propagandei pro-ruse din Republica Moldova, stiu ca Rusia este disperata sa nu piarda influenta in Republica Moldova, rusii fac mari eforturi pentru a lua sub control mass-media de acolo. Furtul de 1 Miliard de dolari din bancile Moldovei s-a facut cu complicitatea directa a rusilor.
    – Romania e plina de spioni rusi care cauta sa o destabilizeze, rusii au cumparat in Romania sectoare importante ale industriei pe care ulterior le-au falimentat cu scopul de a crea dezechilibre in economie (vezi cazul COS Tirgoviste, CM Cimpia Turzii, Tepro Iasi, toate in falient, dar si altele)
    – Rusia trebuie sa invete sa-si respecte vecinii, dar ei se comporta (din pacate) tot ca pe vremea imperialismului sovietic.
    Ar fi multe de spus, daca ar fi jucat inteligent Rusia si-ar fi imbunatatit relatiile in primul rind cu Romania si cu Polonia, cele mai importante tari din zona. Dar n-a facut-o, prefera sa acuze in stinga si in dreapta, iar Romania nu are de ales decit siguranta oferita de SUA si UE.

  4. @Babacu. Tin sa-ti spun ca nu mor de dragul rusilor sau al lui Putin, dar nici nu vreau sa le caut pricina. Nu vad de ce esti asa de inversunat impotriva lor, stau in banca lor si asta e bine. Cu cei de azi nu am avut probleme asa ca, fiecare cu ale lui. Acolo este multa armata si mult armament si nu cred ca vor lupta multi pentru cauza noastra, la o adica.

  5. @Babacu. Etichetezi cam prea usor oamenii. Amesteci cam multe lucruri laolalta:votanti, ciuma rosie, simpatici, bombeuri, mentalitati,etc. Aici poti fi leu, du-te in Basarabia si incearca sa vorbesti asa si vezi ce iese, apoi vino sa ne tii discursuri pentru reUnire. Daca vrei sa fii respectat de altii este bine sa-i respecti si tu, iar rusii nu sunt nici mai buni nici mai rai ca alte popoare. Granitele intre state exista inca iar mutarea uneia cu un milimetru inseamna razboi. Cine vrea razboi sa o spuna deschis, nu sa jigneasca in stanga si in dreapta.

  6. E in gradina URSs-ului. Cine vrea sa o ia sa-si imagineze ca va da nas in nas cu el. S-a jucat cum a vrut cu Ucraina si ea tot din acelasi neam si Putin a rupt din ea. Cred ca vom avea parte de o reUnire cu Basarabia doar ca va fi in bratele Lui.

  7. Vest germanii au pompat miliarde de marci dupa unificare si tot degeaba !! S-a creat doar o ”transhumanta” catre vest si atat !!Partea estica e aproape la fel de saraca si neinteresanta !! In moldova sectorul agricol din economie e mai bine pus la punct comparativ cu cel al romaniei,insa este boicotat de rusi,tocmai pentru ”ideile” unioniste !!In alta ordine de idei,daca UE ii dorea integrati pe moldoveni o faceau si fara ”basinile” lui basescu-Don Quijote-ul reunificarii !!

  8. Mai cioflingarule, tu chiar crezi ca ne sperii cu Putin? Poate idolul tau Orban Viktor sta smirna in fata lui Putin si nu-i iese din cuvint. In zona asta deja de citiva ani politica se face altfel, pe mine ma doare in cot de ce zice Putin, oricum, el si KGB-ul lui militeaza activ de mult timp pentru destabilizarea Romaniei, folosindu-se de liderii maghiari din Romania (via Budapesta). Deci, nu ne-ai spus nimic nou, cunoastem ce vrea Putin.
    Totusi, ca sa fim realisti cred ca inca nu este momentul reunificarii, terenul inca nu este pregatit. Trebuie sa vrea moldovenii (procentul unionistilor nu depaseste 30-40 %), trebuie acordul UE si SUA, trebuie mai intii clarificat statutul Transnistriei, ehe, multe mai trebuie! Si bineinteles, trebuie dezvoltata Romania pentru a fi capabila sa suporte factura reunificarii.

  9. Cum sa nu fiu de acord, evident ca sunt de acord si sprijin acest lucru pt. ca in acest caz si Transilvania ar reveni Ungariei conform recomandarii prietenului meu drag Putin in cadrul Conferintei G8 cand s-a discutat aceasta problema cu privire la schimbarea granitelor si unde Putin a spus foarte clar ca daca se doreste deschidera Cutiei Pandorei atunci sa se faca pt. toti cei implicati si nu doar pt. unii, si atunci toate teritoriile vor trece inapoi la cine au fost, asa cum a fost altfel nu se poate ! ( ori totul, ori nimica !!!). Ca urmare,…, intelegeti, nu ?. Foarte corect !. Spre satisfactia lui Putin initiatorul s-a cumintit ca urmare, totul ramane asa cum este orice ati vrea voi sau altcineva !. Iar cine nu se conformeaza va suporta consecintele. Adica, va incasa rau de tot !.

  10. mare atentie , costa o gramada de bani , totul este la pamant ,nu au contribuit la pensii in Ro dar vor trebui sa primeasca cat aici !!! Multi au impresia ca o tara mare e mai bogata…….cel mai mare nivel de trai este in Luxemburg , o tarisoara……

  11. Mare atentie cu reunirea ! Mare atentie ! Acolo exista autonomie teritoriala , functionala ! Deci mare atentie cu reunirea ! Mare atentie !
    Găgăuzia este o regiune autonomă din sud-vestul Republicii Moldova, locuită preponderent de găgăuzi, un popor vorbitor al unei limbi turcice și apropiat cultural de turci, însă de confesiune creștină ortodoxă.

    Grupuri etnice
    82,06% băștinași (dintre care 75,07% declarați moldoveni și 7,0% declarați români)
    6,57% ucraineni
    4,05% ruși
    4,57% găgăuzi
    1,88% bulgari
    0,83% alte minorități etnice

    Cu stima si respect , Andrei

Lasă un răspuns

Connect with