Image 1
Image 2

Ați fi de acord ca directorii de școli să fie aleși de colegi?

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Inspectoratul Şcolar JudeţeanCamera Deputaţilor urmează să ia în dezbatere o propunere legislativă care – dacă va fi adoptată – va marca un moment de referinţă în istoria şcolii româneşti: alegerea directorilor de gimnaziu şi de liceu de către cadrele didactice. Ar fi un prim pas semnificativ în depolitizarea sistemului de învăţământ.


Prima dată (şi ultima dată!) când directorii de şcoli, licee, spitale, teatre au fost aleşi prin vot deschis de către oamenii muncii din unităţile respective a fost în 1990. Procedura – unică – s-a aplicat şi inspectorilor şcolari generali.

Cu o precizie matematică, directorii de şcoli sunt numiţi de către inspectoratele şcolare judeţene, care la rândul lor răspund comandamentelor politice locale, în conformitate cu directivele centrului. Directorii de licee primesc obligatoriu avizul ministerului de resort şi-şi exercită mandatul în limitele aceloraşi încorsetări şi servituţi. Cum inspectorul şcolar general însuşi este numit politic, rezultă că toată structura de conducere a învăţământului este ghidată şi monitorizată atent. Nimeni n-a subapreciat în aceşti ani rolul directorilor ca factori de influenţă în unităţile lor şi în comunitate, de unde şi grija permanentă pentru „rezerva de cadre” în eventualitatea rotativei politice.

[cardoza_wp_poll id=103]

12 comentarii

  1. CEL MAI DAUNATOR LUCRU IN EDUCATIE ESTE gradatia de merit!!!AS DORI SA VA EXPLI DE CE…..TOTI PROF. ASPIRANTI LA GR. DE MRT. S-AU TRANSFORMAT IN MASINI DE FABRICAT DOSARE CARE DE CARE MAI ARTIFICIALE,INTR-UM CUVANT PROF. NU MAI LUCRA CU VOCATIE CI CU INTERESE MESCHINE….LEAFA SA FIE LEAFA MUNCA LA CATEDRA SA FIE CUM SE CERE..SI FARA ATATEA MATRAPAZLACURI SI VICLENII DE TOT FELUL!!!RETROACTIV LUATI BANII CELOR CARE I-AU PRIMIT!!!![drept gradatie de merit]!!!!!!!

  2. deci….la toate aceste commenturi :cei care au dat commenturi , marea parte a lor , erau constienti de faptul ca nu au o pregatire pedagogica ? daca si-au dat seama , de ce commenteaza ce se intampla in scoli ? cu urechile mele am auzit ca o “mamica”, asteptand profesoara in fata liceului i s-a adresat > auzi……nu-mi mai fute copilul le ore ca vine acasa stresata !< , poi sunt in cunostinta de cauza , stiti cum a futut profesoara acel elev? ia atras atentia ca ii va lua telefonul pana la sfarsitul orei , daca se mai joaca cu ea ! eu daca mergeam acasa cu asa ceva , tata imi tragea vreo doua palme ( cum dealtfel a si facut la vremea aceea , ca just ca nu eu aveam drepate ci profesorul ) deci ca si concluzii , de ce tot va uitati in curtea vecinului , cand la voi pute si e putreda curtea de lipsa celor 7 ani"de acasa !?" ce tot criticati voi cadrele ? de unde aveti voi puterea so faceti ? eu stiu ca inspectorul are acea calitate sa vada nivelul si al invatatorului , si al elevului !

  3. Nu sint de acord. Concursurile pentru ocuparea posturilor trebuie sa respecte criteriile de exigenta si performanta, aceste criterii trebuie sa fie transparente, facute publice inainte de inscrierea candidatilor. Comisiile de examinare sa fie apolitice, candidatii sa fie selectati numai dupa indeplinirea tuturor criteriilor. Toate acestea se cunosc, nu este nevoie sa le spun eu. Trebuie doar vointa sa fie aplicate corect. Toti se invirt in jurul cozii, trebuie cineva care sa puna piciorul in prag si sa impuna in sfirsit un mod profesionist de abordare a selectiei in invatamint. Reultatele vor fi pe termen lung, nu de la un ciclu electoral la altul.
    Directorul meu de scoala generala a stat in aceasta functie peste 20 ani, a fost un mare dascal si si-a facut datoria ca un profesionist desavirsit. Din pacate nu mai este printre noi dar port un mare respect pentru ceea ce a facut. Am mai vorbit si cu alti colegi si toti sintem de aceeasi parere.

  4. Alegeri in scoli? Abia acum va incepe adevarata politizare.Nu mai sunt profesori in scoala romaneasca capabili sa sustina un examen?O sa-i alegem ca pe politicieni?Parintii vor fi primii care se vor opune.Inapoi la scoala, domnilor profesori!…puneti mana pe carte, mergeti la examen, aratati de ce sunteti capabili si abia apoi instruiti-ne copiii.

  5. Ideea ar fi buna daca unora le-ar placea corectitudinea si competenta. Dar, cum in invatamant au patruns si cadre didactice mai putin dedicate, sa stiti ca nu vor alege un director mai exigent, ci unul permisiv, unul care se nu se pricepe la bunul mers al scolii. In scoala mea si acum se intampla astfel de lucruri. Daca e vorba de a organiza un chef, poti sa-i dai diploma, dar alte activitati legate de bunul mers al scolii … dezastru, scoala a decazut mult. Si-au creat o clica, asemenea lor si sunt sigura ca i-ar alege. Asa ca, dupa parerea mea un concurs serios s-ar impune.

  6. In sfarsit o idee logica.Asa vor scapa dascalii de lichele politice care au dus scoala romaneasca pe marginea prapastiei.De multe ori cei propusi de politruci erau cei mai slabi din colectivele didactice si asta a dus la disensiuni in corpul didactic si implicit la rezultate slabe in activitatea didactica.

Lasă un răspuns

Connect with