







Pentru noi toţi, acest 2016 începe cu siguranţă foarte bine, cu reduceri de preţuri la toate produsele cu excepţia alimentelor, care s-au ieftinit încă de anul trecut.
Practic ce am cumpărat în 31 decembrie cu 100 de lei ar trebui să coste din 1 ianuarie mai puţin de 97. Acesta este rezultatul scăderii TVA de la 24% la 20% începând cu ora zero a noului an.
La alte produse la care s-a redus acciza, sau a fost chiar eliminată, modificările de preţ vor fi chiar mai mari. Reducerea se va aplica tuturor produselor nealimentare, de la haine şi cosmetice la electronice şi autoturisme.
Experienţa arată însă că durează cel puţin câteva luni până când toate preţurile vor prelua întreaga reducere de TVA.
În primele trei luni ale anului preţurile anumitor produse vor scădea, dar va creşte numărul angajaţilor în vânzări, estimează Institutul Naţional de Statistică.
Benzinăriile au redus deja preţurile
Totusi, benzinăriile au redus deja preţurile imediat după miezul nopţii, astfel încât preţul litrului de benzină a scăzut sub 4 lei şi 80 de bani.
Preţul benzinei şi al motorinei variază însă de la o benzinărie la alta, `n funcţie de amplasamentul acesteia.
În schimb, supraacciza la carburanţi în valoare de 7 eurocenţi/litru rămâne în vigoare încă un an, deşi prima variantă a Codului fiscal prevedea eliminarea ei la 1 ianuarie 2016. Actul normativ prevede dispariţia acestei taxe la 1 ianuarie 2017. Taxele, respectiv accizele şi TVA, reprezintă mai mult de jumătate din preţul de la pompă al carburanţilor în România.
TVA-ul scade însă şi mai mult, la doar 9%, la apă, ceea ce înseamnă o ieftinire de 12,1%. Aici este însă posibil ca unii furnizori să păstreze preţul prin creşterea celui fără TVA pentru a acoperi investiţiile viitoare.
Marii fermieri vor beneficia direct de această scădere, pentru că irigaţiile îi vor costa mai puţin. Tot din 1 ianuarie a fost eliminată taxa de 1% pentru construcţiile agricole, cum sunt hambarele şi silozurile, ceea ce înseamnă că recolta de anul acesta va fi produsă cu cheltuieli mai mici, deci va fi mai ieftină.
Alte câteva produse se vor ieftini în urma reducerii accizelor, de exemplu băuturile. La băuturile spirtoase scăderea de preţ poate ajunge la 15%-20%, conform estimărilor făcute de patronatele din domeniu.
De aceea punem cititorilor noştri următoarea întrebare:
[cardoza_wp_poll id=185]
Vedeti, va rog, pretul uleiului. Unde? La magazine.
Hotie si manipulare a fost si este ,dar sa-l vaneram pa BOC….,fugi D acia!
Unde este Protectia consumatorului? Ea ar trebui sa dea raspunsuri la aceasta intrebare, prin verificari zilnice.
Pe vremea guvernului BOC, nu mai departe octombrie 2010 pre’ul benzinei era 4,2 lei, valoarea EU 4,2, acum a atins un maxim istoric. impozitul pe clădiri rezidenţiale creşte cu cca 25%, iar nerezidenţiale de peste 10 ori. La multe producse alimentare care ar trebui să fie sensibil mai ieftine prin reducerea TVA la 9% preţurile nu numai că nu au scăzut, dar au fost exemplificate cazuri în care au crescut peste preţul de dinainte. Si tare cred că nici nu există interes pentru verificarea acestort aspecte.
Biriş este criticat aspru deşi se ştie că din cele 3 mil.de cetăţeni, foarte mulţi au venituri nedeclarate, dar folosesc sistemul public de sănătate. In mare parte are dreptate.
Acolo unde au fost, este una nesemnificativa. Peste o saptamana preturile vor fi puse la loc acolo unde au fost cu precizarea ca diferenta nu va intra la bugetul de stat, ci in conturile patronilor comercianti. Mai bine ridicau mai mult salariul minim pe economie si lasau TVA acolo unde a fost !. Scaderea TVA se compenseaza cu cresterea impozitelor si taxelor care se rasfrange direct asupra bugetului populatiei. Astfel populatia nu are nimic de castigat in urma acestei manevre, numai de pierdut !.(Peste o saptamana preturile vor ajunge tot acolo unde au fost si ramanem cu impozite si taxe marite !. Bucurati-va romani ca iar ati fost trasi in piept de romanii vostri.)
Da am gasit. Bomboane pentru pumul de Craciun.
Fac pariu ca Apaservul nu va sta mult pe gânduri si nu ne apuca Paştele si vor ridica iar pretul…..cred ca vom fora niste fântâni în pivniţele blocurilor. Uitati-va la creantele si profitul acestei societăţi unde fiecare cunoscut al politicii isi gaseste un loc de munca