18.01.2019 00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Vasile Fernea, Romeo Nicoară, Dan Burulea. Titlul emisiunii: Iohannis refuză a treia oară propunerea lui Dăncilă. (reluare) 01.30 Cultură – Russian Night la Poesis – Concert cu Tania Pop. 03.00 Cultură – Festivalul de datini şi obiceiuri de iarnă de la Negreşti. 04.50 Cultură – 10x10 Născut în România 05.50 Iată omul cu Gabriel Ghişan, invitat: Liviu Ciupe. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Audienţe în direct cu Eva Laczko, invitat: Erdei D. Istvan. Titlul emisiuni: Cum va fi bugetul din care se va gospodări România în 2019? (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 09.30 Educaţie Ecologică cu Cristina Bursuc, invitat: Vasile Fănăţean. Titlul emisiunii: Aspecte sesizate în cursul controalelor gărzii de mediu. 10.00 La Psiholog cu Mihaela Ghiţă, invitat: Delia Danea.Titlul emisiuni: Stabilirea priorităţilor.Ce e important pentru tine? 10.30 Religie, cu Laczko Eva, invitaţi: Barta Barnabas. Titlul emisiunii: Ministranţii diecezei au învheiat un an bogat. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Vasile Fernea, Romeo Nicoară, Dan Burulea. Titlul emisiunii: Iohannis refuză a treia oară propunerea lui Dăncilă. (reluare) 13.00 Ştiri 13.30 Viaţa la Ţară, cu Ioan Aniţaş 14.30 Teleshopping 14.50 În Slujba Comunităţii cu Mihai Sălceanu, invitat: Romeo Nicoară. Titlul emisiuni: Romeo Nicoară – raport la 753 de zile. 16.00 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjan. Titlul emisiunii: Despre planurile sătmărenilor la şah in 2019. 16.40 Cultură – Festivalul de datini şi obiceiuri de iarnă de la Negreşti. 18.30 Audienţe în direct 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct (reluare) 23.00 Cultură

Atenţie la partidele mici

Scris de I. Z., 25 februarie 2016 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Până la urmă este legitimă întrebarea dacă România este ţara partidelor mari sau ţara partidelor mici. În ultimii 20 de ani nicio coaliţie de guvernare nu a fost posibilă fără aportul unui partid mic, sau a mai multora. 1996, considerat anul victoriei forţelor democratice, CDR nu a reuşit să facă o majoritate parlamentară fără două partide mici, PD-ul condus atunci de Petre Roman şi UDMR. După alegerile din 2000, câştigate de PSD cu aproximativ 35%,  autoritarul guvern Năstase, în realitate minoritar, nu ar fi avut majoritate parlamentară fără PRM.

Rolul partidului mic s-a făcut simţit şi după alegerile din 2004, când Alianţa DA a reuşit să încropească o majoritate abia după ce micul partid al lui Dan Voiculescu a părăsit PSD şi a trecut în barca lui Traian Băsescu.

Partidele mari şi-au asumat guvernarea după alegerile din 2008, când PDL şi PSD au guvernat împreună, însă catastrofal.  După spargerea marii alianţe PDL-PSD, partidul lui Băsescu şi-a găsit aliaţi tot printre partidele mici. UDMR şi UNPR şi-au  demonstrat utilitatea, susţinând guvernele Boc. Guvernul Ungureanu a căzut fiind trădat nu de partidele mici, UNPR şi UDMR, ci chiar de parlamentarii PDL.

Figura cu două partide mari care se trădează reciproc s-a repetat după alegerile din 2012. USL a fost a doua mare alianţă care s-a spart cu mare zgomot înainte de termen. A venit din nou rândul partidelor mici să susţină un guvern. ALDE şi UNPR au rămas până la capăt alături de partidul mare. Guvernul PSD la fel ca guvernul PDL a făcut implozie, căzând  tot ca urmare a unor probleme interne.  Victor Ponta şi-a pus căciula pe-o ureche şi a plecat trântind uşa după el, lăsându-i pe pesedişti cu buzele umflate.

Tradiţia nu se va rupe nici în 2016. Partidele mici se vor lipi de unul dintre partidele mari. PSD şi PNL nu se pot debarasa de UDMR, UNPR, ALDE, PMP şi ce va mai apare peste pragul electoral după alegeri. Partidele mici nu trebuie ignorate şi minimalizate.  Un politician începător are mai multe şanse să fie promovat într-o funcţie la vârf decât unul care activează într-un partid mare.

N-am zice că liderii formaţiunilor mici au fost protejaţi tocmai pentru că pot juca în ambele tabere. Gabriel Oprea a făcut servicii şi în stânga şi în dreapta. Dat pe mâna DNA, teoretic poate fi scos din circulaţie. Nu are un adjunct vizibil, dar sunt personaje în UNPR care l-ar putea înlocui cu acelaşi succes. ALDE şi PMP, deşi par diferite, se bat pentru acelaşi  rol, de parte complementară pentru formarea majorităţilor. Într-o primă fază îşi vor exersa capacitatea  de negociere la alegerile locale. Dacă trec binişor peste pragul electoral UDMR, UNPR, PMP şi ALDE vor contribui la formarea unor majorităţi care vor decide alegerea viceprimarilor şi a conducerilor consiliilor judeţene. Fiecare îşi va realiza propria platformă de pe care  se vor avânta în alegerile parlamentare.

     Poate că nici nu vor aştepta până la alegerile parlamentare.  Există posibilitatea ca PSD să înainteze o moţiune de cenzură pentru a organiza alegerile. Aşa s-a întâmplat în 2012. Cu două luni înainte de locale a căzut guvernul Ungureanu, iar PSD şi PNL au organizat alegerile locale din iunie şi parlamentare în noiembrie. Le-a câştigat USL pe amândouă şi pentru că era la guvernare şi le-a organizat. De ce să nu repeţi o experienţă care a avut succes? Nu credem că partidele mici s-ar opune unei acţiuni de felul celei din martie 2012.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.