17.08.2018 00.00 Agenda publică, cu Mihai Sălceanu, invitaţi: Radu Ulmeanu. Augustin Iştoc. Titlul emisiunii: Cine este vinovat de violenţele de la mitingul Diasporei. (reluare) 01.40 Natura ne cheamă, cu Ioana Zaharia. 03.00 Cultură, Hajduszoboszlo vacante de vis. 03.30 Info Studio cu Ioan Aniţaş. Titlul emisiuni: Dispariţie sau crimă 2. 04.30 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Elena Veturia Chelariu. 05.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Marius Gînţă. Titlul emisiuni: Marius Gînţă – rapor la 8760 de zile . 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu Simona Niste. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu Anzik Arnold. 08.00 Audienţe în direct cu Ioan Aniţaş, invitaţi: Gergely Csaba, Tillinger Ştefan. Titlul emisiuni: Pictura – O stare a sufletului. (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu Simona Niste. 09.30 Sănătate frumuseţe stil, cu Ioana Vladimirescu. 10.30 Religie, cu Mihaela Ghiţă, invitat: Tiberiu Vălean. Titlul emisiunii: Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluieşte-ne pe noi. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Mihai Sălceanu, invitaţi: Radu Ulmeanu. Augustin Iştoc. Titlul emisiunii: Cine este vinovat de violenţele de la mitingul Diasporei. (reluare) 13.00 Ştiri 13.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Marius Gînţă. Titlul emisiuni: Marius Gînţă – rapor la 8760 de zile . 14.45 Teleshopping 15.00 Cultură, La Poessis a avut loc Forumul Economic Invest. 16.40 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 18.00 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blajan. Titlul emisiunii: Popicari de la CSM încep un nou sezon. 18.30 Audienţe în direct (reluare) 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct (reluare) 23.00 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Elena Veturia Chelariu.

Atenţie la partidele mici

Scris de I. Z., 25 februarie 2016 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Până la urmă este legitimă întrebarea dacă România este ţara partidelor mari sau ţara partidelor mici. În ultimii 20 de ani nicio coaliţie de guvernare nu a fost posibilă fără aportul unui partid mic, sau a mai multora. 1996, considerat anul victoriei forţelor democratice, CDR nu a reuşit să facă o majoritate parlamentară fără două partide mici, PD-ul condus atunci de Petre Roman şi UDMR. După alegerile din 2000, câştigate de PSD cu aproximativ 35%,  autoritarul guvern Năstase, în realitate minoritar, nu ar fi avut majoritate parlamentară fără PRM.

Rolul partidului mic s-a făcut simţit şi după alegerile din 2004, când Alianţa DA a reuşit să încropească o majoritate abia după ce micul partid al lui Dan Voiculescu a părăsit PSD şi a trecut în barca lui Traian Băsescu.

Partidele mari şi-au asumat guvernarea după alegerile din 2008, când PDL şi PSD au guvernat împreună, însă catastrofal.  După spargerea marii alianţe PDL-PSD, partidul lui Băsescu şi-a găsit aliaţi tot printre partidele mici. UDMR şi UNPR şi-au  demonstrat utilitatea, susţinând guvernele Boc. Guvernul Ungureanu a căzut fiind trădat nu de partidele mici, UNPR şi UDMR, ci chiar de parlamentarii PDL.

Figura cu două partide mari care se trădează reciproc s-a repetat după alegerile din 2012. USL a fost a doua mare alianţă care s-a spart cu mare zgomot înainte de termen. A venit din nou rândul partidelor mici să susţină un guvern. ALDE şi UNPR au rămas până la capăt alături de partidul mare. Guvernul PSD la fel ca guvernul PDL a făcut implozie, căzând  tot ca urmare a unor probleme interne.  Victor Ponta şi-a pus căciula pe-o ureche şi a plecat trântind uşa după el, lăsându-i pe pesedişti cu buzele umflate.

Tradiţia nu se va rupe nici în 2016. Partidele mici se vor lipi de unul dintre partidele mari. PSD şi PNL nu se pot debarasa de UDMR, UNPR, ALDE, PMP şi ce va mai apare peste pragul electoral după alegeri. Partidele mici nu trebuie ignorate şi minimalizate.  Un politician începător are mai multe şanse să fie promovat într-o funcţie la vârf decât unul care activează într-un partid mare.

N-am zice că liderii formaţiunilor mici au fost protejaţi tocmai pentru că pot juca în ambele tabere. Gabriel Oprea a făcut servicii şi în stânga şi în dreapta. Dat pe mâna DNA, teoretic poate fi scos din circulaţie. Nu are un adjunct vizibil, dar sunt personaje în UNPR care l-ar putea înlocui cu acelaşi succes. ALDE şi PMP, deşi par diferite, se bat pentru acelaşi  rol, de parte complementară pentru formarea majorităţilor. Într-o primă fază îşi vor exersa capacitatea  de negociere la alegerile locale. Dacă trec binişor peste pragul electoral UDMR, UNPR, PMP şi ALDE vor contribui la formarea unor majorităţi care vor decide alegerea viceprimarilor şi a conducerilor consiliilor judeţene. Fiecare îşi va realiza propria platformă de pe care  se vor avânta în alegerile parlamentare.

     Poate că nici nu vor aştepta până la alegerile parlamentare.  Există posibilitatea ca PSD să înainteze o moţiune de cenzură pentru a organiza alegerile. Aşa s-a întâmplat în 2012. Cu două luni înainte de locale a căzut guvernul Ungureanu, iar PSD şi PNL au organizat alegerile locale din iunie şi parlamentare în noiembrie. Le-a câştigat USL pe amândouă şi pentru că era la guvernare şi le-a organizat. De ce să nu repeţi o experienţă care a avut succes? Nu credem că partidele mici s-ar opune unei acţiuni de felul celei din martie 2012.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.