Image 1
Image 2

Asociaţiile crescătorilor de animale trebuie să se transforme în cooperative

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Vaci cu lapte
Vaci cu lapte

Ministerul Agriculturii, prin secretarul de stat George Turtoi, a anunţat crescătorii de animale constituiţi în asociaţii, că începând cu anul 2016 trebuie să se constituie în cooperative dacă doresc să mai primească subvenţia pentru păşune, dar cu păstrarea membrilor actuali.

După cum titrează publicaţia ŞtiriAgricole.ro, citând spusele secretarului de stat: „Există două tipuri de cooperative, A şi B. Tipul A include atât persoane fizice, cât şi juridice, B, doar persoane juridice. Asociaţiile sunt obligate, din 2016, să se transforme în cooperative. Fireşte, dacă mai vor să încaseze subvenţiile.

În ordonanţa de urgentă pe care o avem în lucru pentru cooperative am mai prevăzut un lucru. Contractele de concesiune pe păşuni încheiate de asociaţiile fermierilor cu consiliile locale ramân în vigoare pentru viitoarea cooperativă înfiinţată dacă aceasta va avea aceiaşi membri ca asociaţia iniţială.

Dar va intra în vigoare un lucru total nou, şi anume că fermierii membri vor comercializa producţia în comun. Vor cumpăra în comun inputurile de care au nevoie în ferme. Lucrul acesta se va vedea ulterior printr-o creştere a randamentului în fermele mici şi mari”.

Agricultorii români, care nu sunt convinşi de conceptul de „cooperativă”, au posibilitatea să se asocieze în grupuri de producători. Aceştia vor putea prin acest mod să îşi vândă producţia împreună, să achiziţioneze împreună inputurile, precum şi să beneficieze de facilităţi fiscale.

Printre facilităţile fiscale oferite fermierilor care aleg să se asocieze se numără scutirea impozitului pe norma de venit pentru toată partea de producţie comercializată prin cooperativă, precum şi scutirea de la plata impozitului pe bunuri. Mai mult decât atât, cooperativa este scutită cu 20% din plata impozitului pe profit, a mai precizat George Turtoi.

Totodată, prin noul Program Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020, producătorii agricoli care se asociază pot beneficia de fonduri europene nerambursabile de până la 90% din valoarea proiectului.

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with