Image 1
Image 2

Asistenţii sociali au participat la un simpozion pe tema traficului de persoane

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

La eveniment a participat şi comisarul şef Vasile Ungur din cadrul Centrului Regional Oradea al Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane

În 18 octombrie, an de an, este marcată Ziua Europeană Împotriva Traficului de Persoane. Luni, 20 octombrie 2014, la Satu Mare, în organizarea Structurii Teritoriale a Colegiului Naţional al Asistenţilor Sociali din România, a fost organizat un simpozion pe această temă.

La eveniment au luat parte alături de Mihaela Motoc – preşedintele structurii sătmărene a Colegiului Naţional al Asistenţilor Sociali, comisar şef Vasile Ungur din cadrul Centrului Regional Oradea al Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane, Leanne Rhodes – preşedintele Fundaţiei australiene Abolishion şi în jur de 30 de asistenţi sociali din judeţ.

Un fenomen social care porneşte de la educaţie, situaţie economică şi responsabilitatea comunităţii civile

Tema simpozionului organizat la Satu Mare în sala de conferinţe a Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului a fost prevenţia traficului de persoane. “Oricine poate lupta împotriva traficului de persoane şi pentru că e un fenomen social atât de amplu care porneşte de la educaţie, situaţie economică şi responsabilitatea comunităţii civile, e datoria noastră, a tuturor, să facem ceva în această privinţă”, spunea în deschiderea întâlnirii preşedintele Mihaela Motoc. Specialiştii spun că fiecare dintre noi putem ajuta la prevenţie fiind vecini buni, observând ce se petrece în jurul nostru, luptând împotriva discriminării şi susţinând organizaţii dedicate eradicării traficului de persoane.

Un caz de trafic de persoane înregistrat în judeţ anul acesta

Mihaela Bonea – şef Serviciu de intervenţie în situaţii de abuz din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Satu Mare spune că în judeţul Satu Mare anul acesta a fost înregistrat un singur caz de trafic de persoane. Judeţul nostru se află printre puţinele judeţe din ţară care au centru pentru victimele traficului de persoane. În acest centru sunt găzduite la cerere victimele traficului de persoane care sunt consiliate psihologic, juridic şi ajutate de specialişti să îşi găsească un loc de muncă. În România funcţionează nouă astfel de centre, iar la ieşirea din Centrul de Asistenţă şi Intervenţie pentru Victimele Traficului de Persoane, Abuzului, Neglijării şi Exploatării “Andrei” Satu Mare, beneficiarii sunt monitorizaţi.

50% dintre victimele din România au între 14 şi 18 ani

Comisarul şef Vasile Ungur din cadrul Centrului Regional Oradea al Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane spunea la simpozionul organizat la Satu Mare că deşi România şi Bulgaria sunt catalogate ca fiind principalele ţări sursă pentru traficul de persoane, s-au făcut progrese în ultimii ani. “Din nefericire, numărul victimelor este mare. În anul 2013 au fost identificate în România 860 de victime ale traficului de persoane, 50% dintre victime fiind persoane tinere cu vârsta cuprinsă între 14 şi 18 ani. Victimele ajung în majoritatea cazurilor să fie exploatate sexual şi prin muncă”, spune comisarul şef Vasile Ungur.

Pe parcursul întregii zile, asistenţii sociali au discutat şi au aflat de la specialişti cum pot informa comunitatea locală în care îşi desfăşoară activitatea cu privire la traficul de persoane.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with