Image 1
Image 2

Asimptomaticii și USR-PLUS

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Asimptomaticul este un individ care poartă virusul, dar nu simte nimic, nu i se văd semnele bolii. Cuvântul acesta aflat acum pe buzele tuturor, stătea cuminte în dicționar. S-a impus odată cu apariția noului coronavirus Covid-19, dar abia după 3-4 luni pare să fie declanșatorul unui scandal politic.

Se știe că în primele zile după declararea stării de urgență principala preocupare a guvernului a fost găsirea unor spații pentru persoanele infectate.

Președintele Iohannis a participat la inaugurarea unui spital realizat în timp record de militari. Din multe spitale au fost evacuați bolnavi pentru a le face loc persoanelor depistate pozitiv. S-a întâmplat că într-un astfel de spital se aflau câțiva pacienți infectați cu coronavirus, 2-3-5-6, în timp ce numărul personalului sanitar se ridica la câteva sute.

La un spital, din orașul Carei, de exemplu, erau internați la un moment dat 6 pacienți, în timp ce numărul de angajați era de 360 de persoane.

ONG-uri, firme private s-au mobilizat, au adunat bani și au achiziționat aparatură medicală de sute de mii de euro. S-ar părea că nu prea era nevoie de ele, multe au rămas nefolosite.

Ce se întâmplă acum? O parte dintre specialiști consideră că pentru persoanele asimptomatice trebuiau găsite alte modalități de internare, închiriere de hoteluri, cei care aveau posibilități putând fi izolați la domiciliu.

Opoziția acuză guvernul că a permis internarea asimptomaticilor pentru a justifica starea de urgență și de alertă, dar și pentru a justifica achiziționarea de materiale sanitare fără licitații.

O perioadă ca asta prin care trece omenirea nu se poate termina decât cu mari scandaluri politice, în funcție de specificul fiecărei țări. Practic nu există guvern care să nu fie acuzat că a acționat greșit, că nu a luat măsurile împotriva răspândirii virusului la timp sau a luat măsuri exagerate.

La noi guvernul este acuzat pe de o parte că a luat măsuri de prevenire exagerate, iar pe de altă parte că nu a luat măsuri de susținere a economiei.

Din această cauză România va fi afectată de o criză economică mai gravă decât alte țări. Deocamdată guvernul PNL nu are argumente solide, palpabile, care să contrazică acest lucru din ce în ce mai evident.

Dezechilibrele macroeconomice existente în timpul guvernelor PSD se perpetuează și se accentuează în timpul actualului guvern de dreapta. După modelul PSD, cifrele, creșterea economică, inflația, numărul persoanelor rămase fără un loc de muncă, etc sunt prezentate într-o lumină falsă.

Este din ce în ce mai rău din toate punctele de vedere. PNL a prins una dintre cele mai nenorocite perioade din istorie. Probabil criza economică de după pandemie va fi la fel de gravă și poate avea aceleași consecințe politice ca marea criză din 1929 pe care trebuia să o gestioneze PN|, aflat la guvernare. Acum la guvernare se află PNL. :i se poate ușor constata că este singur, aproape abandonat și de cel mai apropiat colaborator.

Alianța USR-PLUS este singura construcție politică apărută ca o alternativă la cele două partide mari, PSD și PNL.

Dan Barna, liderul USR, nu scapă nicio ocazie de a se delimita de guvernul PNL. Nu scapă de critici nici președintele Iohannis.

În consens cu membrii și simpatizanții lor, liderii USR-PLUS nu se lasă înduioșați de greutățile pe care le întâmpină guvernul PNL în lupta cu pandemia. Sunt asimptomatici. USR-PLUS lasă PNL să-și rupă gâtul, fără remușcări. La fel procedează UDMR. Ca partid care face parte din aceeași familie politică europeană UDMR nu ezită niciun moment să acționeze alături de opozanții PNL-ului.

Datorită asimptomaticilor, pandemia, cel puțin în România, trasează noi direcții politice, amestecând stânga cu dreapta, punând în relații de adversitate partide aflate teoretic de aceeași parte a baricadei.

Asimptomaticii din politică sunt mai greu de depistat ca persoanele care nu prezintă niciun simpton clinic după ce sunt infectate cu virusul Covid-19, dar îl transmit fără remușcări la persoanele care nu-i rezistă și, odată infectate, își pierd viața.