01.04.2020 00.00 Agenda Publică cu Stela Cădar, invitați: Ovidiu Mureșan, Ciprian Costea, Lorand Turos. Titlul emisiunii: Cum se dau banii pentru șomaj tehnic.(reluare) 02.00 Ştiri 02.30 Audiențe în Direct cu Mihai Sălceanu, invitat: Silaghi Daniela. Titlul emisiunii: Cum depășim stresul provocat de izolarea la domiciliu? (reluare) 03.30 Sport 04.45 Portret de artist, invitat: Maria Carmen Sas. 05.50 Cultură cu Laczko Eva. Titlul emisiunii: O jumătate de secol de teatru la Satu Mare. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Agenda Publică cu Stela Cădar, invitați: Ovidiu Mureșan, Ciprian Costea, Lorand Turos. Titlul emisiunii: Cum se dau banii pentru șomaj tehnic.(reluare) 09.30 Info Studio cu Mihai Sălceanu, invitat: Tiberiu Markos. Titlul emisiunii: Cât de afectate sunt firmele de pandemia de Coronavirus? 10.30 Cultură cu Ioana Vladimirescu 11.45 Teleshopping 12.00 Ştiri 12.30 Audiențe în Direct cu Mihai Sălceanu, invitat: Silaghi Daniela. Titlul emisiunii: Cum depășim stresul provocat de izolarea la domiciliu? (reluare) 14.00 Agenda Publică cu Stela Cădar, invitați: Ovidiu Mureșan, Ciprian Costea, Lorand Turos. Titlul emisiunii: Cum se dau banii pentru șomaj tehnic.(reluare) 15.30 Teleshopping 15.45 La Psiholog cu Ioana Vladimirescu, invitat: Ioana Zaharia. Titlul emisiunii: Obiective versus fantezii. 16.25 Concert Sinfonic la Filarmonica Dinu Lipatii din Satu Mare. 18.00 Audiențe în direct cu Ioan Anițaș (direct) 19.30 Ştiri 20.00 Agenda Publică, cu Stela Cădar (direct) 22.00 Ştiri 22.30 Audiențe în direct cu Ioan Anițaș (reluare)

Asigurarea unei locuinţe, chestiune “de viaţă şi de moarte” în faţa pandemiei

Scris de Cristina Bursuc, 19 martie 2020 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Un expert ONU în drepturile omului a cerut miercuri ţărilor să ia măsuri extraordinare pentru a se asigura că toate persoanele dispun de o locuinţă adecvată în timpul pandemiei pentru că este o „chestiune de viaţă şi de moarte”, potrivit AFP.

„Locuinţa a devenit prima linie de apărare împotriva coronavirusului. Locuinţa a fost rareori atât de mult o problemă de viaţă şi de moarte”, a declarat raportorul special al ONU privind condiţiile de locuit adecvate, Leilani Farha, citată într-un comunicat.

Această expertă independentă, care este mandatată de ONU dar nu vorbeşte în numele organizaţiei, a cerut ţărilor să ia măsuri urgente pentru a preveni ca unele persoane să se trezească fără adăpost, fiind defavorizate în faţa coronavirusului, în timp ce mai multe ţări au instituit izolarea la domiciliu a populaţiei.

„Sunt profund preocupată de două grupuri de oameni: cei care trăiesc în centre de urgenţă, în refugii pentru oamenii străzii şi adăposturi provizorii, şi cei care se confruntă cu pierderea locurilor de muncă şi dificultăţi economice care ar putea duce la datorii ipotecare şi la chirii şi evacuări”, a explicat ea.

Potrivit expertei, circa 1,8 miliarde de persoane din lume sunt fără adăpost sau în locuinţe inadecvate, adeseori suprapopulate, fără acces la apă şi fără sisteme de canalizare. Această situaţie le face deosebit de vulnerabile la virus, deoarece astfel de persoane suferă adeseori de multiple probleme de sănătate.

„Cer statelor să ia măsuri extraordinare pentru a garanta dreptul tuturor la o locuinţă cu scopul de a se proteja împotriva pandemiei”, a spus Farha, apelând în special la moratorii privind evacuările datorate restanţelor la chirie şi la ipotecă, amânarea plăţilor ipotecare pentru persoanele afectate de virus şi extinderea perioadelor de toleranţă pentru cei care nu-şi pot achita chiriile la timp.

AFP, care transmite ştirea, aminteşte că potrivit legislaţiei franceze, chiriaşii nu pot fi evacuaţi în perioada între 1 noiembrie şi 31 martie, aşa-numita perioadă hibernală. În contextul pandemiei de coronavirus, guvernul francez a decis să prelungească cu două luni această perioadă pentru a proteja mii de familii.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.