18.02.2020 00.00 Agenda Publică cu Stela Cădar, invitaţi: Otto Nagy, Mircea Ciocan, Ciprian Ardelean. Titlul emisiunii: Klaus Iohannis şi Ludovic Orban critică politicile PSD.(reluare) 02.00 Ştiri 02.30 Audienţe în Direct cu Mihai Sălceanu, invitat: Călin Durla. Titlul emisiunii: Noutăţi din sistemul de educaţie. (reluare) 04.00 Sănătate Frumuseţe Stil cu Ioana Vladimirescu şi Ioana Zaharia 04.30 Info Studio cu Ioan Aniţaş. Titlul emisiunii: Pesta porcină africană, modalităţi de transmitere. 05.30 Info Magazin cu Adriana Mureşan. Titlul emisiunii: Viitori piloţi de formula 1. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Agenda Publică cu Stela Cădar, invitaţi: Otto Nagy, Mircea Ciocan, Ciprian Ardelean. Titlul emisiunii: Klaus Iohannis şi Ludovic Orban critică politicile PSD.(reluare) 10.00 Panoramic Sportiv cu Constantin Demian, invitat: Adrian Pricop.Titlul emisiunii: Relansarea voleiului sătmărean. 10.50 Taina Credinţei (limba maghiară) cu Eva Laczko. 11.45 Teleshopping 12.00 Ştiri 12.30 Audienţe în Direct cu Mihai Sălceanu, invitat: Călin Durla. Titlul emisiunii: Noutăţi din sistemul de educaţie. (reluare) 14.00 Agenda Publică cu Stela Cădar, invitaţi: Otto Nagy, Mircea Ciocan, Ciprian Ardelean. Titlul emisiunii: Klaus Iohannis şi Ludovic Orban critică politicile PSD.(reluare) 16.00 Teleshopping 16.15 Zone Folclorice cu Ioana Vladimirescu. 17.30 Sănătate cu Mihaela Ghiţă, invitat: Georgeta Pop. Titlul emisiunii: Noutăţi din sănătate. 18.00 Audienţe în direct cu Eva Laczko (direct) 19.30 Ştiri 20.00 Agenda Publică , cu Stela Cădar (direct) 22.00 Ştiri 22.30 Audienţe în direct cu Eva Laczko (reluare)

Artişti israelieni de talie mondială expun la Satu Mare

Scris de Viorica Shibata, 19 iulie 2013 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

expo

Muzeul de Artă Satu Mare găzduieşte în această perioadă o interesantă expoziţie de lucrări aparţinând  unor artişti israelieni, toţi născuţi în România. Este vorba despre Yehudit Martzkel, Arie Berkowitz, Digi Dekel, Fhilip Rantzer şi Belu Simion Făinaru. Trebuie neapărat să specificăm că toţi cinci se situează în elita mondială a artei contemporane. Necunoscuţi pentru oamenii de rând sau poate chiar pentru cunoscători, o simplă căutare pe internet a numelor lor ne lămureşte definitiv. Fiecare a avut expoziţii de grup sau personale în cele mai prestigioase galerii şi muzee din lume.
Poposită la Satu Mara, întâi la sinagoga evreiască  iar acum la muzeu, expoziţia itinerantă a fost găzduită deja la Cluj şi Bistriţa prin mijlocirea Ambasadei Israelului din România şi a comunităţii evreilor. Provenind din generaţia 48-68, toţi cei cinci se află la maturitate artistică.  Directorul muzeului de artă, Felicia Grigorescu ne-a spus că probabil aceasta este una dintre cele mai interesante expoziţii găzduite anul acesta.

Desen, grafică, obiecte şi instalaţii dar şi fotografie, prima senzaţie pe care o ai vizitând expoziţia este una de surpriză totală. Ca neavizat lucrările pot să pară nişte „bazaconii” de artă contemporană. Nu vă lăsaţi păcăliţi! Abia la o disecare mai profundă începi să treci de impresia de început punându-ţi întrebări.
Filip Rantzer reuşeşte prin câteva linii să transmită prin desenele sale mesaje profunde, apelând la chintesenţă. Yehudit Martzkel ne aduce imagini fotografice din zone neatinse de prezenţa omului şi de obiecte, lucruri neagresate de civilizaţie. Fotografiile sale au depăşit redarea realităţii, atenţionându-ne asupra unor lucruri la care nu mai suntem atenţi.
Pe un peret întreg, portretele lui Digi Dekel cerşesc tăcere înclusiv prin semnul degetului dus la buze. Linişte, opriţi-vă din nebunia aceasta, măcar pentru câteva clipe par a spune ele.
Obiectele primesc alte conotaţii la care mulţi dintre noi nici nu ne-am fi gândit, artiştii dorind nu să ne răstroare lumea ci doar să ne arate o altă perspectivă a ei.
Deşi ne aflăm în plină vară, cu evadări în concedii şi vacanţe, vernisajul de miercuri seară a reuşit să adune în sălile muzeului artişti consacraţi sătmăreni sau aspiranţi dar şi oficialităţi locale.
Cei interesaţi de artă şi de arta contemporană în special, ar face bine să nu rateze acestă expoziţie iar dacă îşi vor pune chiar şi o singură întrebare înseamnă că scopul a fost atins. Dar până la urmă nu acesta este rolul artei?

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.