Image 1
Image 2

Artişti israelieni de talie mondială expun la Satu Mare

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

expo

Muzeul de Artă Satu Mare găzduieşte în această perioadă o interesantă expoziţie de lucrări aparţinând  unor artişti israelieni, toţi născuţi în România. Este vorba despre Yehudit Martzkel, Arie Berkowitz, Digi Dekel, Fhilip Rantzer şi Belu Simion Făinaru. Trebuie neapărat să specificăm că toţi cinci se situează în elita mondială a artei contemporane. Necunoscuţi pentru oamenii de rând sau poate chiar pentru cunoscători, o simplă căutare pe internet a numelor lor ne lămureşte definitiv. Fiecare a avut expoziţii de grup sau personale în cele mai prestigioase galerii şi muzee din lume.
Poposită la Satu Mara, întâi la sinagoga evreiască  iar acum la muzeu, expoziţia itinerantă a fost găzduită deja la Cluj şi Bistriţa prin mijlocirea Ambasadei Israelului din România şi a comunităţii evreilor. Provenind din generaţia 48-68, toţi cei cinci se află la maturitate artistică.  Directorul muzeului de artă, Felicia Grigorescu ne-a spus că probabil aceasta este una dintre cele mai interesante expoziţii găzduite anul acesta.

Desen, grafică, obiecte şi instalaţii dar şi fotografie, prima senzaţie pe care o ai vizitând expoziţia este una de surpriză totală. Ca neavizat lucrările pot să pară nişte “bazaconii” de artă contemporană. Nu vă lăsaţi păcăliţi! Abia la o disecare mai profundă începi să treci de impresia de început punându-ţi întrebări.
Filip Rantzer reuşeşte prin câteva linii să transmită prin desenele sale mesaje profunde, apelând la chintesenţă. Yehudit Martzkel ne aduce imagini fotografice din zone neatinse de prezenţa omului şi de obiecte, lucruri neagresate de civilizaţie. Fotografiile sale au depăşit redarea realităţii, atenţionându-ne asupra unor lucruri la care nu mai suntem atenţi.
Pe un peret întreg, portretele lui Digi Dekel cerşesc tăcere înclusiv prin semnul degetului dus la buze. Linişte, opriţi-vă din nebunia aceasta, măcar pentru câteva clipe par a spune ele.
Obiectele primesc alte conotaţii la care mulţi dintre noi nici nu ne-am fi gândit, artiştii dorind nu să ne răstroare lumea ci doar să ne arate o altă perspectivă a ei.
Deşi ne aflăm în plină vară, cu evadări în concedii şi vacanţe, vernisajul de miercuri seară a reuşit să adune în sălile muzeului artişti consacraţi sătmăreni sau aspiranţi dar şi oficialităţi locale.
Cei interesaţi de artă şi de arta contemporană în special, ar face bine să nu rateze acestă expoziţie iar dacă îşi vor pune chiar şi o singură întrebare înseamnă că scopul a fost atins. Dar până la urmă nu acesta este rolul artei?

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with