18.10.2018 00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar invitaţi: Ştefan Ressler, Vasile Ciocan, Adelin Ghiarfaş. Titlul emisiunii: Război total din cauza ordonanţei.(reluare) 01.30 Cultură – Russian Night la Poesis – Concert cu Tania Pop. 03.00 Cultură – 10x10 Născut în România 04.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Livia Haidu. Titlul emisiuni: Livia Haidu – raport la 10.220 de zile. 05.30 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Vasile Antal. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Audienţe în direct, cu Ioan Aniţaş, invitat: Marius Cionca. Titlul emisiunii: Cum se asigură materialul lemnos pentru populaţie?(reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 09.30 Sănătate, frumuseţe, stil, cu Ioana Vladimirescu. 10.30 Religie, cu Mihaela Ghiţă, invitaţi: Tiberiu Vălean, Florin Hagău. Titlul emisiunii: Familia, celula de bază a societăţii. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar invitaţi: Ştefan Ressler, Vasile Ciocan, Adelin Ghiarfaş. Titlul emisiunii: Război total din cauza ordonanţei.(reluare) 13.00 Ştiri 13.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Livia Haidu. Titlul emisiuni: Livia Haidu – raport la 10.220 de zile. 14.30 Teleshopping 15.00 Cultură – Inaugurarea bibliotecii Petru Bran 16.00 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat: Aracs Loredana. Titlul emisiunii: Prevenţie, diagnostic şi tratament în cancerul la sân. 16.30 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Vasile Antal. 17.30 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Vasile Fernea.Titlul emisiuni: Relaţia miliţiei cu judeţeana de partid. 18.30 Audienţe în direct 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct (reluare) 23.00 Cultură – 10x10 Născut în România

Artişti din Ujgorod şi Mateszalka expun în spaţii sătmărene

Scris de Vasile Andreica, 10 august 2018 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Ieri s-au deschis două expoziţii la Muzeul de Artă şi în holul Consiliului Judeţean

Vernisajul expoziţiei Academiei din Ujgorod

Vernisajul expoziţiei Academiei din Ujgorod

Ziua de joi a fost dedicată în mediul artistic sătmărean unor întâlniri transfrontaliere, ca să folosim un cuvânt la modă în vremurile noastre. În spaţiile de expoziţii sătmărene şi-au găsit loc creaţii care vin din Ucraina şi Ungaria, din localităţi aflate la doi paşi de graniţa judeţului.

La Muzeul de Artă s-a deschis o expoziţie a Academiei de Artă a regiunii Transcarpatia din Ujgorod, iar în holul Consiliului Judeţean a fost vernisată expoziţia cu lucrările pictorului Fulop Sandor din Mateszalka. În ambele ocazii, cei prezenţi au subliniat modul în care arta plastică, prin vizualitatea ei, trece fără probleme orice fel de graniţe.

Expoziţia studenţilor din Ujgorod

La Muzeul de Artă s-a deschis după orele prânzului expoziţia lucrărilor de licenţă ale absolvenţilor Academiei de Artă a regiunii Transcarpatia şi Colegiului de artă „A. Erdely” al Academiei de Artă a regiunii Transcarpatia din Ujgorod (Ucraina).

Academia, care în anul 2016 a sărbătorit 70 de ani de la înfiinţare, are în componenţă două facultăţi, Design şi Artă decorativă şi, respectiv, Artă plastică, şi Colegiul de artă “A. Erdely”, cu următoarele specializări< Artă plastică, Artă decorativă, Restaurare (pictură, grafică, ceramică, metal, lemn), Design. Expoziţia de faţă găzduieşte pe simezele sale creaţiile absolvenţilor prestigioasei instituţii de învăţământ din Ucraina, prezentând publicului sătmărean lucrări de pictură (portret, peisaj, natură statică, compoziţie), grafică (linogravură), artă decorativă, precum şi câteva proiecte de design publicitar. În pictură se remarcă tematica mitic-folclorică, predominanţa figurilor feminine idealizate şi coloristica vie specifică zonei, iar lucrările de plastică decorativă tind spre stilizări moderniste, inclusiv derivate din marile teme brâncuşiene.

Activitatea Academiei a fost prezentată de rectorul ei, Ivan Nebesnyk, din partea Muzeului sătmărean luând cuvântul Liuba Horvat şi Daniela Bălu, dar şi fostul manager Felician Pop, care a contribuit la demararea proiectului de colaborare. S-au propus, printre altele, expoziţii comune sau schimburi de expoziţii între artiştii din Ucraina şi confraţii lor sătmăreni.

Expoziţia lui Fulop Sandor

Gergely Csaba, Fulop Istvan, Pataki Csaba, Monica KeresztesiGergely Csaba, Fulop Istvan, Pataki Csaba, Monica Keresztesi

Gergely Csaba, Fulop Istvan, Pataki Csaba, Monica Keresztesi

Inclusă în programul de expoziţii al Asociaţiei Artiştilor Plastici Satu Mare, s-a deschis la Consiliul Judeţean o expoziţie cu lucrări ale pictorului maghiar Fulop Sandor (1928-2012), sosită la Satu Mare prin bunăvoinţa fiului artistului, Fulop Istvan, şef de departament în cadrul prefecturii judeţului Szabolcs-Szatmar-Bereg şi preşedinte al unui ONG care are proiecte culturale în regiunea istorică sătmăreană, dincolo şi dincoace de graniţă.

Fulop Istvan a prezentat publicului expoziţia, salutată de preşedintele CJ Satu Mare, Pataki Csaba, şi de preşedintele AAP Satu Mare, Gergely Csaba, care şi-a exprimat speranţa de viitor a găzduirii unei expoziţii a artiştilor pe care îi conduce în oraşul maghiar.

Picturile lui Fulop Sandor evocă zona istorică, semirurală, a regiunii sale, cu peisaje miniaturale sau de largi dimensiuni, cu teme surprinzătoare şi un desen insinuant (ne gândim aici la tabloul având ca subiect baloţii). dar şi vederi urbane tratate aproape suprarealist, forţând geometria (artistul a fost şi profesor de matematici şi geometrie descriptivă). Fulop a fost şi rămâne un artist important al regiunii sale, iar sătmărenii îi pot vedea lucrările timp de patru săptămâni.

La vernisajul prezentat de Monica Keresztesi au cântat foarte bine, rupându-şi timp din vacanţă, câteva talentate eleve pianiste de la Palatul Copiilor din Satu Mare, pregătite de profesoara Mariana Moga.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.