Image 1
Image 2

Artista careiană Magda Lukacsovits a fost onorată de curând în Germania

Magda Lukacsovits
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Magda Lukacsovits
Magda Lukacsovits

La mijlocul lunii aprilie 2016, în oraşul german Memmingen, într-o sală de expoziţiii situată în Piaţa Martin Luther, a avut loc un eveniment dedicat unei artiste născute la Carei, care şi-a legat numele de pictura bisericească de tradiţie romano-catolică: Magda Lukacsovits, căsătorită Hatzack.

A fost lansată ediţia în limba germană a unui album intitulat “Fidem pinxit – Ea a pictat credinţa”, apărut mai întâi în limba maghiară şi prezentat în mai multe biserici romano-catolice importante în 2014.

O viaţă dedicată artei sacre

Lucrarea în două volume prezintă o imagine de ansamblu a creaţiei artistice a Magdalenei Hatzack-Lukácsovits. Volumul I, bilingv, conţine 300 de ilustraţii color de lucrări ale artistei, cu o prefaţă semnată de IPS Dr. György Jakubinyi, arhiepiscopul romano-catolic de Alba Iulia, şi o biografie scrisă de Gabriella Varga CV. În volumul II se pot găsi explicaţii suplimentare, interpretări şi aprecieri critice provenind de la 45 de autori diferiţi, alături de o listă a lucrărilor complete şi o selecţie de grafică.

Semnătura afişată pe coperta albumului – un peşte, simbol creştin clasic, cu anul de finalizare al lucrării – a fost folosit de pictoriţă în arta sacră până în 2008, iniţial din cauza persecuţiei religioase în timpul regimului comunist din România, când a trebuit să evite prea multă atenţie publică.

in biserica din ghilvaci 1

Arta Magdei Lukacsovits acoperă cinci mari domenii: picturi religioase, picturi murale monumentale, design interior liturgic, veşminte sacre, restaurarea de sculpturi şi altare, dar şi o serie de portrete. Arta sa se regăseşte în mai multe biserici romano-catolice din zona Careiului< Ghilvaci, Ciumeşti, Carei (capela Liceului “Josephus Calasantius). Printre cele mai renumite portrete se numără cel al episcopului Marton Aron. Filonul religios este prezent în toate realizările sale, rod al educaţiei primite la Carei.

A studiat la Liceul Piarist din Carei

Magda Lukacsovits s-a născut în 1933 în Carei. Educaţia şi-a făcut-o la şcoala Maicilor Milostive şi liceul piarist, formarea catolică din aceste şcoli determinându-i întreaga activitate artistică ulterioară

După instalarea regimului comunist, şcolile confesionale catolice au fost naţionalizate, iar părinţii Magdei au fost arestaţi, tânăra fiind exclusă din şcoală în 1952, după ce urmase cursuri pedagogice, dar continuând să îşi cultive talentul de pictor. A intrat până la urmă la Liceul de Arte Plastice din Baia Mare în perioada 1953-1955, iar graţie intervenţiei lui Vida Geza şi a pictorului Miklóssy Gábor a fost lăsată în 1955 să dea examenul de admitere la Academia din Cluj de Arte Frumoase, unde a studiat timp de şase ani, absolvind în 1961 Problema “originii nesănătoase” a revenit obsesiv în raporturile sale cu autorităţile vremii.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Din momentul studiilor universitare a prezentat numeroase picturi de gen şi portrete, studii de oameni şi chipuri. De la început, portretele impresionau prin reproducerea excelentă a trăsăturilor caracteristice ale persoanei reprezentate. Prin urmare, a primit numeroase comenzi pentru portrete ale demnitarilor bisericeşti, din care portretul episcopului Márton Áron este cel mai cunoscut şi cel mai important.

portret marton aron

Picturile sale se remarcă prin tuşa viguroasă şi culorile delicate, armonioase în mod intrinsec. Începând cu al treilea an de studii se ocupă cu pictura bisericească, fapt ce i-a atras o atitudinea suspicioasă din partea autorităţilor şi a fost în detrimentul carierei sale în România.

S-a căsătorit în 1966 şi a locuit o perioadă la Cluj-Napoca, având doi copii şi lucrând în continuare în biserici. Una din lucrările sale importante a fost pictarea şi decorarea Catedralei romano-catolice din Alba Iulia, primită cu entuziasm de episcopul Tempfli Jozsef.

biserica din ghilvaci - tavan

Despre creaţiile sale artista mărturiseşte< “Cred că în ţara noastră am fost prima care a încercat să picteze mai aproape de adevărurile religioase pentru oameni, motiv pentru care am venit la imaginile sfinte şi reprezentările vizibile în forme caracteristice, dar realiste. Oamenii sunt încă oameni, problemele sunt aceleaşi, doar hainele şi obiceiurile se schimbă. La început am pictat în stil baroc, la Ghilvaci, apoi au urmat lucrări de mai mari proporţii, rezumând mai multe adevăruri de credinţă. Fiecare imagine este subiect de reflecţie”.

Artista a emigrat cu familia în Germania în 1981 şi a lucrat până la pensionare într-un atelier de restaurare mare în Bad Toelz. S-a preocupat în continuare de salvarea comorilor artistice din Transilvania şi păstrarea artei populare maghiare. În 1999 s-a mutat cu soţul ei, Idmar Hatzack, în regiunea Schwaben, locuind din 2012 la Memmingen într-o casă dedicată persoanelor în vârstă.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with