Articole pirotehnice, confiscate de poliţişti

Scris de I. Z., 31 decembrie 2021 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

La data de 30 decembrie a.c., poliţiştii din cadrul Serviciului Arme, Explozivi, Substanţe Periculoase au depistat mai multe persoane care deţineau fără drept articole pirotehnice.

Astfel, în urma activităţilor desfăşurate poliţiştii au ridicat în vederea confiscării baterii de artificii din categoria F2 cu 36, respectiv 100 de lovituri de focuri, baterii de artificii din categoria F3, petarde, rachete de artificii şi candele de artificii, toate din categoriile F2 şi F3.

În cauză cercetările continuă în cadrul dosarelor penale întocmite pe numele unei femei, de 25 de ani, şi a trei bărbaţi de 35, 29 şi 47 de ani, toţi din judeţul Satu Mare, sub aspectul comiterii infracţiunii de orice operaţiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept.

  •  

Pentru a petrece Revelionul în linişte, fără evenimente neplăcute, poliţiştii sătmăreni recomandă cetăţenilor să folosească cu multă atenţie articolele pirotehnice, pentru a evita producerea unor incendii nedorite ori vătămări corporale.

Poliţiştii sătmăreni reamintesc cetăţenilor riscurile la care se expun prin folosirea ilegală a obiectelor pirotehnice, în prag de sărbători, respectiv faptul că orice operaţiune cu articole pirotehnice, efectuată fără drept, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la trei luni la un an.

CE TREBUIE SĂ ŞTIŢI DESPRE ARTICOLELE PIROTEHNICE:

În conformitate cu prevederile Legii nr.126/1995, republicată, privind regimul materiilor explozive, articolele pirotehnice de divertisment se clasifică în următoarele categorii:

a) categoria 1 – articole pirotehnice de divertisment, care prezintă un risc foarte scăzut, cu un nivel de zgomot neglijabil şi care sunt destinate utilizării în spaţii restrânse;

b) categoria 2, 3 şi 4 – articole pirotehnice de divertisment destinate utilizării în exterior şi exclusiv de către pirotehnicieni;

Din motive de ordine, securitate, siguranţă publică şi pentru protecţia mediului se interzice deţinerea, utilizarea şi vânzarea către publicul larg a articolelor pirotehnice de divertisment din categoriile 2, 3 şi 4, a articolelor pirotehnice de scenă (T1 şi T2) şi a altor articole pirotehnice din categoria P2.

Persoanele fizice sau juridice autorizate pot folosi articolele pirotehnice de divertisment numai cu luarea măsurilor de protejare a persoanelor, bunurilor materiale, animalelor şi a mediului.

SE INTERZICE folosirea articolelor pirotehnice în următoarele condiţii:

– Între orele 24.00 – 06.00, cu excepţia evenimentelor de interes local, naţional sau internaţional, în baza aprobării autorităţilor locale;

– La o distanţă mai mică de 50 m de construcţiile de locuinţe cu până la 4 niveluri şi la mai puţin de 100 m faţă de cele cu peste 4 niveluri;

– La o distanţă mai mică de 500 m de instalaţiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare şi livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalaţiile de gaze;

– La o distanţă mai mică decât cea prevăzută de reglementările în vigoare pentru obiectivele chimice şi petrochimice ori pentru alte obiective care prezintă pericol de incendiu sau explozie;

– În locurile în care există riscul producerii de alunecări de teren, avalanşe sau căderi de pietre;

– Pe drumurile publice deschise circulaţiei rutiere, pe aleile pietonale şi în spaţii deschise cu aglomerări de persoane;

– La o distanţă mai mică de 500 m de păduri.

Constituie INFRACŢIUNE şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă:

– Orice operaţiune cu articole pirotehnice, efectuată fără drept;

– Comercializarea articolelor pirotehnice din categoriile 1 şi P1 către persoanele care nu au împlinit varsta de 18 ani;

– Comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate de către pirotehnicieni.

Contravenţiile sunt prevăzute de art. 38 din Legea 126/1995 privind regimul materiilor explozive, republicată cu moficările ulterioare.

Pentru tulburarea ordinii şi liniştii publice prin folosirea necorespunzătoare scopului declarat a articolelor pirotehnice din categoria P1 şi nu numai, se vor aplica sancţiunile contravenţionale prevăzute în Legea nr.61 din 1991 republicată.

Cetăţenii sunt atenţionaţi că poliţiştii sătmăreni acţionează, în continuare, pentru combaterea cu fermitate a comerţului ilegal cu articole pirotehnice, dar şi a folosirii ilegale a acestora, ca factor important în asigurarea unui climat de ordine şi siguranţă publică, prin care să se prevină apariţia unor accidente sau pagube materiale.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

Tastează numerele care apar! Exemplu: 7 5 unu şapte = 7517