18.10.2019 00.00 Dezbatere Electorală, cu Stela Cădar, invitaţi: Otto Nagy, Octavian Petric, Ciprian Crăciun. Titlul emisiunii: Orban, încrezător că va putea trece guvernul. (reluare) 02.00 Ştiri 02.30 Info Electoral cu Mihai Sălceanu, invitaţi: Ciprian Crăciun, Marian Torok. Titlul emisiunii: Viorica Dăncilă, candidat la prezidenţiale. (reluare) 04.00 Info Magazin cu Adriana Mureşan. Titlul emisiuni: Videografia de nuntă la nivel de artă. 05.00 Portret de artist. 05.30 Viaţa la Ţară cu Ioan Aniţaş.Titlul Emisiuni: Cum se face vinul bun? 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Dezbatere Electorală, cu Stela Cădar, invitaţi: Otto Nagy, Octavian Petric, Ciprian Crăciun. Titlul emisiunii: Orban, încrezător că va putea trece guvernul. (reluare) 10.00 Religie cu Mihaela Ghiţă. Titlul emisiuni: Despre bogăţie şi sărăcie. 11.00 Info Magazin cu Adriana Mureşan. Titlul emisiuni: Tincuţa Fernea, un artist în devenire. 11.45 Teleshopping 12.00 Ştiri 12.30 Info Electoral cu Mihai Sălceanu, invitaţi: Ciprian Crăciun, Marian Torok. Titlul emisiunii: Viorica Dăncilă, candidat la prezidenţiale. (reluare) 14.00 Dezbatere Electorală, cu Stela Cădar, invitaţi: Otto Nagy, Octavian Petric, Ciprian Crăciun. Titlul emisiunii: Orban, încrezător că va putea trece guvernul. (reluare) 16.00 Teleshopping 16.15 Zone Folclorice cu Ioana Vladimirescu invitat: Ionela Toma. 17.00 Info Studio (limba maghiară) cu Laczko Eva, invitaţi: Metecsa Istvan, Habarics Zsolt. Titlul emisiuni: Fotografi din pasiune – fotografii artistice. 18.00 Info Electoral cu Mihai Sălceanu (direct) 19.30 Ştiri 20.00 Dezbatere Electorală , cu Stela Cădar (direct) 22.00 Ştiri 22.30 Info Electoral cu Mihai Sălceanu (reluare)

Arsurile solare pot fi evitate dacă ne ştergem pielea la ieşirea din apă

Scris de Vera Pop, 23 iunie 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Arsurile solare sunt de departe cele mai frecvente suferite de pielea umană. Pe cele mai multe dintre ele ni le producem singuri prin expunerea iraţională, brutală la radiaţia solară. Mai multe detalii pe marginea acestui subiect am discutat cu medicul dermatolog Marcel Nichita.

În primul rând, pentru a ne proteja pielea, specialistul ne recomandă să ne expunem la soare într-o perioadă în care radierea este mai mică, adică dimineaţa până la ora 10.00 şi seara după ora 18.00. De asemenea, expunerea la soare trebuie să se facă în intervale de 15 – 20 de minute cu pauze.

O greşeală pe care o facem mulţi dintre noi atunci când mergem la piscine, ştranduri sau la mare, este că după ce ieşim din apă nu ne ştergem pielea. Picăturile de apă care rămân acţionează ca nişte lupe şi cresc efectul nefavorabil al radiaţiilor ultraviolete prin refracţia pe care o produc.

Astfel, riscul de ardere a pielii este unul mult mai mare.

De asemenea, medicul dermatolog atrage atenţia că expunerea la soare nu înseamnă numai acţiunea de bronzare, razele ultraviolete afectându-ne pielea de fiecare dată când ieşim afară şi este soare.

Metode de protecţie

Specialistul ne recomandă şi câteva metode de protecţie, cea mai eficientă fiind de departe acoperirea corpului cu îmbrăcăminte subţire, pălării şi umbrele. Zonele care rămân neacoperite de haine pot fi apărate cu cremă de protecţie solară, care acţionează precum o oglindă şi respinge radiaţia ultravioletă.

Doctorul Marcel Nichita ne recomandă să folosim cremă cu factor de protecţie 30, aceasta fiind ideală pentru nivelul de latitudine la care se află România. Protecţia solară ar trebui reînnoită din două în două ore.

Radiaţii mai multe la oraş

Conform medicului, în mediul urbam suntem mult mai expuşi la radiaţiile solare decât în cel rural. Întâlnim aici, pe lângă radiaţia directă venită de la soare, radiaţia reflectată de vitrinele magazinelor, de parbrize şi de asfalt.
De asemenea, radiaţii din mai multe surse avem şi în zona de litoral, unde luciul apei reflectă radiaţia solară.

Tratamente

De obicei radiaţia solară produce arsuri de gradul 1 şi 2 care au aceeaşi simptomatologie ca şi cele produse alţi agenţi termici şi se tratează la fel. Pentru a le combate, este necesar să bem o cantitate mare de lichide (apă şi ceai) şi să evităm consumul de băuturi alcoolice.

În unele situaţii, persoanele care au suferit arsuri solare necesită consultul unui medic. Ştim că trebuie să ne prezentăm de urgenţă la spital dacă apar dureri de cap, greţuri, vărsături sau pierderea cunoştinţei.

Pe termen lung, arsurile repetate conduc la îmbătrânirea pielii, a ridurilor, apariţia petelor maronii, dar şi la cazuri de cancer.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.